Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LUDVIKA - HITACHI - EN NY EPOK

***

I dag är sista dagen för ABB i Ludvika, åtminstone i nuvarande form. Hitachi tillträder i morgon som ägare till Power Grids med ca 2800 anställda i Ludvika och 900 i Västerås. Det är Hitachis största köp nånsin och prissumman är ca 100 miljarder kronor. Så har då Christer Gardell fått sin vilja igenom, han har drivit den linjen länge i styrelsen, till att börja med mot Wallenbergarnas vilja. Såvitt jag förstått av kommentarer i tidningar och media har anställda inte gillat Gardells linje men ser nu fram mot att få Hitachi som ägare eftersom dom faktiskt vill driva just Power Grids. Power Grids, det är krafttransformatorer och andra utrustningar för högspänd likström, brytare mm.  

*

Idag var jag in och lämnade tillbaka min AC till Elgiganten och när jag passerade den gamla kontorsbyggnaden slog det mig att detta är sista ABB-dagen (kanske finns någon del av ABB i Ludvika som inte ingår i Power Grids, det vet jag inte, huvuddelen är Power Grids). Och frågan är om jag skulle åka in i morgon för att se om ABB-skylten på taket bytts ut till Hitachi, sånt har ju symbolvärde! Själv växte jag upp före ABB-tiden, under min uppväxt i Ludvika var det ASEA, Allmänna Svenska Elektriska AB, som lyste där på taket. Den kontorsbyggnaden byggdes 1946-1949, det framgår av den fina minnesskriften som fortfarande står i bokhyllan. Minnesskriften tog vi hand om efter Carl-Edvard Wester, I:s pappa, som jobbade hela sitt yrkesliv på ASEA.

*

Lite förenklat kan man nog säga att utan ASEA hade Ludvika aldrig blivit vad det är. Inte så stort kanske, typ 25 000 inv, men ändå. Och ASEA var redan på 50-talet känt över hela världen för sina högspänningsprodukter. Under min uppväxt där på 50-talet var ASEA ett begrepp och redan då utvecklades den teknik för högspänningsöverföringar med låga förluster som nu är dominerande över hela världen, högspänd likström. På ASEA fanns då många ytterst kompetenta tekniker, mest känd är nog Uno Lamm. Men det fanns andra, i samma flerfamiljshus som jag bodde i fanns tex Nils Hyltén-Cavallius och  Harry Forssell, båda lika välkända som särpräglade tekniker i ASEA:s tjänst

*

Nu hoppas också jag att eran med Hitachi blir minst lika framgångsrik, ett stort lycka till Hitachi Power Grids och Ludvika! 

*

I ett regnigt Ludvika såg jag att ABB-skylten fortfarande var påpaltas  idag på förmiddagen

*

Här ASEA:s jubileumsskrift från 1950

*

Då var Harsprångsledningens 380 000 volt ett lysande rekord (avfotograferat jubileumsskriften). Nu är man väl över 1 000 000 volt med råge gissar jag.

*

"Nya kontoret" precis färdigställt (avfotograferat jubileumsskriften)

*

***

Postat 2020-06-30 15:56 | Läst 4988 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

KORSHEDEN - VÄDERLEKSRAPPORT MED TRE BILDER

***

Som väntat avslutades värmeböljan med ett rejält åskväder och ösregn. En riktig knall alldeles närheten löste ut diverse automatsäkringar men jag hade i god tid dragit ur allt modernt elektroniskt så allt verkar funka. Av en granne i byn hörde jag att det kom 25 mm på några timmar - otroligt skönt - både för oss och naturen! Och idag lyste solen för fullt igen men med behagliga temperaturer, sådär 22-23 C. Vattnet i sjön känns ljummet, ett par simturer blev det också i dag.

*

I går kväll

*

Mjölke i en solglänta på eftermiddagspromenad i dag

*

Alldeles nyss här i Korsheden

*

***

Postat 2020-06-29 23:18 | Läst 3306 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

NYPUDRAD

***

Naturen är full av win-win-situationer. Finurligt skulle jag säga. Inget övernaturligt eller gudomligt över det, man utnyttjar helt enkelt dom möjligheter som finns och som fungerar. Ett slags trial and error utsträckt över miljontals år liksom. Efterföljansvärt är det i alla fall!

*

*

***

Postat 2020-06-29 16:24 | Läst 3073 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

AC - KAN DET VARA NÅ´T

***

Dan innan vi åkte upp till Korsheden åkte jag till Linköping och köpte en mobil AC. Jag hade sommaren 2018 i färskt minne och seneftermiddagarna i Korsheden var inte nådiga, huset ligger helt öppet, och med stora fönster, mot väster. Trots att AC:n är av hyfsad kapacitet, kylkapacitet 2,6 kW och 9 000 BTU och 295 m3 per timme, visade den sig förslå  dåligt.  Första eftermiddagen när huset stått soluppvärmt och ovädrat några dagar trodde jag den inte funkade alls. Senare har det visat sig ge en hyfsad temperatursänkning om den får stå på från förmiddagen. Då klarar den att ge en dräglig inomhustemperatur i vardagsrummet, även om det är plus 30 ute, fram till omkring kl 15. Då når solen runt hörnet på det stora pilträdet och lyser med full kraft genom fönsterväggen i väster. Några grader svalare än utan är det säkert då också men fortfarande på tok för varmt för att vara skönt att vara där. Antagligen är det helt enkelt för mkt begärt av en portabel AC även om den har hyfsad kapacitet.

*

Där står den nyuppackad i vardagsrummet. Varmluftsutblåset får gå ut inom en altandörr på glänt tv

*

Så här ser rummet ut (i dubbel mening). Förutom att det är ganska stort (knappt 40 m2) är det högt i tak, åtminstone 3,5 m upp till nocken. Och här flödar solen in från ungefär 15 tills solen går ner, nu ungefär klockan 21. Jag inser att här skulle jag behöva något slags yttre persienner för att få ner värmeinflödet. Vi får se.

 *

Mindre roligt var upptäckten att AC:ns anslutningssladd var rejält skadad, klämd eller upphettad så mycket att koppartråden syntes. Den är ju köpt i Linköping (Elgiganten) och sen transporterad hit, och först därefter uppackad , rådet blir två vändor till för att få hit en apparat. Den väger 25 kg och tar ju en del plats i bilen, inte så enkelt med diskbråck och .....Två bilder på det i slutet här.

*

Kabelskadan

*

Kabelskadan på närmare håll

*

***

Postat 2020-06-28 13:54 | Läst 3670 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

FÖRVILLELSER

***

Det oändliga och blekblå

Rörelsen i mörka trädkronor

Dom instängda djuren

drömmer ingenting

Det som väntar

närmar sig sakta

*

Solglitter och måsskrin

och andra förvillelser

Flykten söker sina vägar

för otillräcklighetens skull 

*

*

***

Postat 2020-06-27 23:47 | Läst 3175 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa