Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KYRKAN, VRETA KLOSTER

***

Redan tidigare har jag skrivit om den gamla kyrkan vid Vreta kloster. Stenkyrkan har daterats till tidigt 1100-tal och är en av de äldsta stenkyrkorna i det medeltida Sverige enl Svenska Kyrkans broschyr. Det är alltså inte ny info här men jag nämner det ändå. Numera stannar jag när jag ofta till när jag åker förbi, det är en vacker kyrka med annat utseende och byggnadsstil är dom flesta andra kyrkor man ser. Det här var en fin seneftermiddag för någon månad sen och det låga ljuset gav fin lyster åt de murade stenväggarna

*

*

***

Postat 2019-03-19 09:29 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

VÄRRE BLIR DET INTE, EFTER I MORGON VÄNDER DET!

***

Vissa saker står sig. Bilden är från dec 2008, dvs den är 10 år. Men eftersom längan är från andra halvan av 1700-talet gör det inte nå´t. Den som hör hemma i trakten kan dock se att Värdshuset ännu inte är ombyggt. Det ser dessutom ut att vara samma väder som vi haft de senaste dagarna. Just idag har dock snön regnat bort.

*

Och som sagt, värre blir det inte, i morgon vänder det eftersom det är vintersolstånd i morgon, årets mörkaste dag. Men sen går det bara åt rätt håll! 

*

*

***

Postat 2018-12-20 18:13 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

VRETA KLOSTERS KYRKA

***

Med solen kommer upptäckarlusten tillbaka! Efter att ha varit i Linköping ett ärende tänkte jag mig igår ut på Linköpingsslätten, men jag stannade redan vid Vreta kloster med tillhörande kyrka. Den ligger ju precis bredvid Bergs slussar och jag har näst intill dagligen passerat den på väg till och från jobbet i Malmslätt i över 20 år. Och tror ni jag stannat där nå´n gång.......?

*

Nåväl, nu låg den där i eftermiddagssolen och lyste och jag hade ingen brådska, bra tillfälle tänkte jag. Och där blev jag kvar i säkert en timme, kanske mer. Min icke-tro till trots tycker jag kyrkor både är vackra och intressanta.  Framförallt är det tidsaspekten som intresserar mig. Vi har inte många byggnader som är i åldersklass med Vreta klosters kyrka, vars äldsta delar är från tidigt 1100-tal. Vid undersökning av kyrkan har man också hittat  rester av runristade gravmonument som tyder på att en träkyrka funnits där tidigare. Dessa har  har daterats till 1000-talets andra hälft. 

(Alla sakuppgifter hämtade från Svenska Kyrkans broschyr Vreta klosters kyrka)

*

Att kyrkan var gammal visste jag inte. Medeltid har jag trott, men det här är alltså precis i början av medeltiden. Stormanskyrka, byggd av medlemmar av den Stenkilska ätten. Och det var kung Inge d.ä. och hans drottning Helena som skänkte jorden till klostret, sannolikt, eller kanske möjligen, det äldsta i Sverige. Desto roligare var det att kyrkan var öppen så jag kunde gå in. 

*

Vreta klosterkyrka

*

Klostret och kyrkan ligger på en höjd med utsikt över Linköpingsslätten och Roxen som ligger utanför bilden till vänster. Namnet Vreta sägs komma från vret = liten åkerlapp, men så små är inte åkerlapparna längre

*

Kyrkans form är ju uppenbart medeltid, det ser också jag

*

Väl upplyst ser interiören inte så mörk ut som jag trott

*

Utan den starka belysningen gör den såklart ett mörkare intryck, här koret

*

Dopfunten, formad som en kalk, har en överdel i gotländsk kalksten och som är tillverkad under senare delen av 1200-talet. Den kom  sannolikt till kyrkan vid ombyggnationen efter branden 1248, kyrkan återinvigdes den 13 juni 1289 och invigdes av biskop Bengt i närvaro av hans bror kung Magnus Ladulås och dennes drottning Helvig. Och jag imponeras av storleken, dagens dopfuntar verkar små i jämförelse

*

Mot väster och ingången

*

Interiör

*

Kyrkan, sedd från klosterträdgården

*

***

Postat 2018-11-13 17:50 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

AURORATEMPLET

***

Auroratemplet tillägnades slottsfrun Aurora Fredrika Taube på Finspångs Slott. Templet byggdes 1790 då Aurora var 37 år, och hon var berömd för sin skönhet och gästfrihet. Bilden är tagen i eftermiddag.

*

*

***

Postat 2018-10-28 19:45 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

FÄDERNAS KYRKA

***

*

Söderbärke kyrka en kväll för ett par veckor sen

*

***

Postat 2018-10-25 00:55 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 10 Nästa 

Innehållskategorier