Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ALDRIG UTAN MIN IPHONE

***

Ibland känns det lite gubbigt här på bloggen. Det törs ju jag säga som själv närmar mig åttio. Ändå tycker jag det är synd. Den gamla tekniken är bäst. Punkt. Svartvita 50- 60-talsbilder är alltid bra, dom är ju svartvita och har tagits analogt, därmed är dom ju bra, per definition liksom. För att inte tala om dom gamla utrustningarna, tänk, dom fungerar, fortfarande! Helt otroligt! Och tar svartvita bilder också! Men fy för moderna mobiler, för att inte tala om FB och Instagram och såna styggelser. Ytliga media där alla jagar bekräftelse och likes bara för att få bekräftat att man finns........

*

Själv är jag ju inte så fotografiskt rolig eller nyskapande heller precis, jag vet. Men jag gillar Instagram. När det blir för tråkigt på bloggen växlar jag över till Insta och hittar mängder av roliga bilder. Jo jag vet, där finns många bilder, väldigt många bilder. Det mesta går jag förbi men efter att ha varit där ett tag börjar jag hitta väldigt mkt som är bra och väldigt mkt som är roligt. Och jag skaffar mig snart ett gäng fotografer som jag följer därför att jag gillar vad dom visar och vad dom kan. En hel del högklassiskt svartvitt finns tex, utan att man därför imiterar HCB eller andra gamla namn, dom verkar ha alldeles egna drivkrafter och alldeles egen kreativitet. Och efter ytterligare ett tag har jag också fått ett gäng följare, kul, äntligen vet jag att jag finns..... 

*

På FB är jag också, framförallt delar jag en del bloggar i Finspångs-,  Ludvika- och Söderbärkegrupperna . Ytligt? Det tycker inte jag, många av de mest intressanta kommentarerna jag fått har jag fått just där. Så har jag tex fått kontakt med min gamla kompis Paavos barn, utan att veta att han hade barn ens. Samma sak med den italienska invandrarfamiljen som mamma och pappa träffade och som kom till Ludvika på 50-talet - där har jag nu lite kontakter med barn och barnbarn som gärna vill se dom gamla bilderna jag har på förstagenerationen. Och så har vi Ludvika damerna som utvandrat till USA som jag pratar gamla Ludvikaminnen med och som är tio år äldre än jag. Så har jag barnen till den estniska baronessan som bodde granne med oss i Ludvika och så - ja, ni fattar väl? Roliga, personliga och givande kontakter liksom.

*

Bäst av allt är ju mobilen. Vill jag, kollar jag både FS, FB och Insta på mobilen. Det är fult förstås, sånt jag borde skämmas över, liten skärm, typ 800 pixlar per sida och så ska man kalla sig fotograf liksom. Jag vet ju inte hur ni gör, kanske ni har med er pc:n eller eller laptoppen när ni väntar hos tandläkaren och på bussen men det har inte jag, det klarar inte ryggen. Inte har jag den med när jag hälsar på hos barnbarnen heller, trots att det är mysigt att kolla läget innan jag somnar, just där och då där jag inte har mina egna böcker och tidskrifter till hands. Dessutom skulle jag aldrig hitta till Timmermansgatan på Söder eller till Solna Torg utan Gogles kartapp. Ingen kompis skulle hitta till oss i Korsheden heller för den delen. Då och då plingar det till från små meddelanden från barn och barnbarn, ibland med bild - på just mina barn och mina barnbarn - fantastiskt roligt helt enkelt. Och Swish, helt fantastiskt. Flera fina begagnade objektiv till bra priser har jag köpt via mobilen och betalat med Swish. Men det skulle nog inte gå att köpa Leica-objektiv den vägen, det är under Leicas värdighet att betalas med Swish via mobil och skulle ett Leicaobjektiv betalas via Swish tror jag dom självdestruerar sig via entanglement oavsett avstånd..

Jovisstja, det går både att ringa och fota med mobilerna, men det visste ni förstås. Fota går alldeles utmärkt, det blir helt andra bilder än dom jag tar med systemkameran. Jag tar bilder som jag helt enkelt inte tar med den "riktiga"  kameran och dom liknar inte varken Ansels, Capas eller Leibovitz´ bilder. Och dom går att göra större än 800 pixel per sida. Bara för att visa ett exempel kommer några bilder från den bästa rekreationssemester jag upplevt, för fem år sen på Bequia tillsammans med Täbyfamiljen.

Samtliga bilder tagna med den iPhone 5 jag då hade

*

PS Dom håller för att förstora!

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2019-04-16 22:28 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

A MASSIVE 7,1 MEGAPIXEL RESOLUTION.........

***

På den tiden jag reste i jobbet hade jag nästan aldrig nån av dom  "stora" kamerorna med, det var för tungt och för mycket att släpa på tillsammans med resväskor och portföljer. Dom sista åren hade jag ett par kompakter som jag tycker gjorde otrolig bra ifrån sig och som gett mig många fina bilder ändå. Bilden är från en av Indienresorna, här 2006, tagen med min Canon Digital Ixus 750 med "....a massive 7.1 Megapixel resolution....." för att tala broschyrspråk. Den har jag senare överlåtit till en av döttrarna som använde den i många år men, såklart, så småningom övergått till mobilen som ändå alltid är med. Själv bytte jag upp mig till en Canon Digital Ixus 900 Ti. Undrar om inte den hade 12 Megapixel? Den har jag fö fortfarande kvar och fungerar, vad jag vet, perfekt

*

*

***

Postat 2019-03-12 23:30 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

PANAJI GOA - 30 MINUTER PÅ STRANDEN

***

Året var 2006 och vi hade flugit in från Hyderabad och nästa företag låg i Panaji  Goa. Hotellet låg vid stranden - ingen badstrand precis - men efter att ha checkat in var solen precis på väg ner. Och det går fort  Indien. Jag tog min lilla kompakt - en Canon Ixus 750 - och gick ner på stranden. Och där var gott om lokalbor som passade på att blöta fötterna medan solen sjönk i havet. Den halvtimmen glömmer jag inte. 

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2019-02-07 23:53 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

RAKA MOTSATSEN TILL KORSHEDEN - HYDERABAD

***

Som motsats till alla bilder från Korsheden och glesbygden däromkring passar den här bra. Bilden är tagen uppifrån Charminar, moskén med dom fyra minareterna i Hyderabad. Staden är ju en av Indiens största städer så det är väl inte så undra på att det är mycket folk här, men i Indien är det mycket folk överallt, också ute på landsbygden. Ändå är mitt intryck från ett antal tjänsteresor och ett par privata resor att det är ett vänligt land. I ett så stort land finns naturligtvis allt och alla sorter , men grundtonen är vänlig, positiv och ohetsig överallt där jag varit.

*

Vänligheten och den positiva grundtonen blir desto märkligare när jag tittar på befolkningsstatistiken. Den här bilden är tagen i januari 2006 och statistiken säger att det då (2005) fanns knappt 1150 miljoner människor i landet. Samma FN-baserade statistik säger att invånarantalet nu 2018 ökat till drygt 1350 miljoner. På tretton år har alltså antalet invånare ökar med ca 200 miljoner.....(20 st Sverige!). Tillväxttakten sjunker dock sen ett antal årtionden ganska snabbt och är nu straxt över 1,1 % per år, dvs under den svenska ökningstakten(1,46 % 2016). Men nog är motsatsen till glesbygden Bergslagen ytterst påtaglig . Indien har knappt 3 milj km2 landyta och befolkningstätheten ligger därmed straxt över 450 inv/ km2........ I Sverige är det 20 ungefär. Med samma befolkningstäthet som i Indien skulle vi ha drygt 200 miljoner....En annan stor skillnad är ålderssammansättningen, medianåldern är 27 år. Det finns alltså lika många indier under 27 år som över. För jämförelse är medianåldern i Sverige är 40 år.

*

Fortfarande finns många hundra miljoner fattiga men ekonomin växer snabbare än i de flesta länder och antalet riktigt fattiga sjunker relativt snabbt både i absoluta tal och i andel av befolkningen.  Jag ska inte räkna upp fler siffror men det kan vara värt att nämna att Indien är världens i särklass folkrikaste demokrati. Och ett helt fantastiskt land - Incredible India!

*

Gatuliv nedanför Chaminar, moskén med dom fyra minareterna i Hyderabad

*

***

Postat 2018-12-15 23:10 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

VAD ÄR DET SOM HÄNDER UTANFÖR MADAGASKAR?

***

Kanske har ni sett i tidningar eller på TV? Seismologiska mätstationer jorden runt har fångat seismiska vågor av ett slag man aldrig sett tidigare och som man inte har någon förklaring till. Epicentrum tycks ligga på havsbotten utanför Madagaskar. Just där har det varit geologiskt oroligt ett tag med många små skalv, men dom nu gjorda registreringarna stämmer inte med något som tidigare observerats. Diskussioner om detta försiggår tydligen i stor omfattning i specialistkretsar och teorierna varierar från utomjordingar till  imploderande/ exploderande magmakammare på havsbotten med nå´n slags stående våg som följd. Men faktum kvarstår - inte ens vetenskapsmännen/-kvinnorna har en aning om vad det faktiskt är. En fransk expedition ska snart vara på väg för att försöka undersöka havsbotten där utanför Madagaskar.

Känns lite befriande tycker jag - vi vet inte allt ens om vår egen värld än.......

*

Eftersom jag aldrig varit på Madagaskar får det bli en bild från Bequia  -  ett karibiskt paradis vi upptäckte för fyra år sen. Det känns gott att tänka på det dom här dagarna

*

***

Postat 2018-12-01 13:46 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa 

Innehållskategorier