Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg 1959

***

Båda mina föräldrar var mycket intresserade av Frankrike. Mamma läste franska som vuxen många, många år och pappas intresse var historia, särskilt fransk historia. Det resulterade i tre frankrikeresor på 50-talet (1953, -56 och -59). Dom sparade pengar i tre år varje gång för att sen ha råd att åka. Vi åkte bil, hade inga detaljrouter eller hotell planerade, däremot hade dom bestämt vilka områden dom ville se. Detta är 1959, Simca Vedetten (sidventilad V8 på 84 hkr) är ny för året och jag är 18 år och vi körde en timme var, jag, mamma och pappa. Eftersom historia och kultur var deras stora intressen besökte vi alltid dom kända slotten och kyrkorna vi passerade. Här kommer några bilder när vi är på väg på Autobahn och sen kommer in till Strasbourg där katedralens första delar grundlades redan på 1000-talet. Som artonåring var väl inte kyrkorna och slotten mitt eget stora intresse men det var ändå  spännande att resa ut i Europa. Och kanske har respekten för det gamla och kulturerna grundats redan där. 

Bilderna är tagna med min Yashica-Mat, 6x6.  Här har jag skannat negativen för att göra bilderna. Slutresultatet den vägen är blir alltid långt mycket bättre än jag nånsin fick pappersbilderna jag förstorade från negativen.

*

*

Mamma, lillebror Dag (15) och pappa. Och så Simcan då

*

*

*

*

*

***

Postat 2022-08-31 23:48 | Läst 2338 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

GATUFOTO THIRUVANANTHAPURAM

***

Thiruvananthapuram, huvudstad i Kerala, hette tidigare Trivandrum, onekligen lättare att komma ihåg för engelsmännen. Saffran är den heliga färgen, står för det gudomliga och är renhetens och eldens färg. Hinduismen är en av jordens äldsta religioner. Trots sina många gudar är det den inre utvecklingen, den inre förståelsen, som är viktigast, precis som inom buddhismen. Brahman, världssjälen, omfattar allt, naturen, kosmos, i vilken atman, den egna själen, försöker uppgå. Där finns mkt "miljötänk" från allra första början. Eftersom vi är en del av helheten skadar vi os själva när vi förstör naturen. 

*

Asketism är vanligt i Indien och inom hinduism.  Befriad från alla prylar vandrar han 2009 oberörd genom Thiruvananthapurams gator fyllda med vår tids prylar och har säkert också lättare att känna kontakt med brahman än vad du och jag har. Eller i alla fall jag då.

*

*

***

Postat 2022-06-01 19:58 | Läst 1633 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

HAMNEN - HAMBURG 1957

***

Som jag tidigare (här) berättat var jag ett par veckor i Hamburg sommaren 1957. Jag var 16 och tyckte hamnbesöket var det mest intressanta. Dom här bilderna från "sjösidan" har jag inte visat tidigare. Det ser ganska trångt ut - den här hamnen är ju en inlandshamn med drygt 10 mil utmed Elbe upp till Nordsjökusten - men hamnen har uppenbarligen fortsatt växa och är idag en av Europas största containerhamnar. Fast på dom här bilderna får man leta förgäves efter containrar, dom var liksom inte "uppfunna" än. Det är lite sämre skärpa på dom här bilderna jämfört med dom jag visat tidigare, kanske gungade det lite i utflyktsbåten.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2021-12-09 22:24 | Läst 2014 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

GAMMALT - SYNDER OCH SÅNT - 1964

***

Svartvitt var mitt val ända in på 70-talet. Färg var för dyrt, krångligt och inte kunde jag förstora såna bilder själv heller. Där har ju Bengan och alla andra som kör svv en poäng. Dessutom, negativ kan sparas, som dom dyrgripar dom är. Jag har ganska många svartvita negativ sparade, från de första åren på 50-talet och framåt. Mest har jag visat dom äldsta bilderna här, från 50-talet. Men jag fortsatte som sagt ända in på 70-talet med svartvitt.  Dom här bilderna är från sommaren 1964. Den sommaren gjorde vi (Chalmers F3) vår studieresa, Frankrike och Italien var länderna. Det här är lite kompisbilder jag plockade fram i kväll, nästa vecka är det ett återföreningsmöte med resp i Göteborg. Vår värld, I:s och min, börjar bli ganska rörig så vi/jag kommer inte resa ner, men jag har lovat plocka fram några bilder.  

*

På bussen ut till Torslanda

*

Ni tror mig kanske inte, men det här var min första flygresa, fyllde 24 på hösten. Planet var typ DC-3:a, alltså med stjärthjul, men det var ingen DC-3:a. Gick inte så högt, stora fönster som ni ser och inga luckor för bagaget.

*

Tre av kompisarna, var kan jag inte säga. Paris kanske?

*

På tåget från Nice till Genua. Och jodå, jag rökte fram tills vi fick barn 1968. Mest pipa, det var billigast. Undrar om det inte var Lennart Carlsson som tog den här bilden på mig, han som sitter till vänster i bilden före....

*

Knappt hade vi kommit över gränsen till Italien (Ventimiglia) förrän det blev ett långt stopp. Det visade sig att vårt lok blivit överhettat och hade motorbrand. Det tog några timmar innan vi hade ett nytt lok, men fram kom vi så småningom.......

*

***

Postat 2021-09-01 21:45 | Läst 1850 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

KABUL IGEN

***

På trettonde sidan i dagens SvD fanns en notis om attacken mot flickskolan i Kabul i går. 58 döda, alla flickor. Jag fattar inte. Spelar det ingen roll eftersom det var i Afghanistan? Varför är inte rubrikerna i varenda tidning svarta, varför fylls inte sociala medier av sorg och ilska? Ingen har tagit på sig dådet men sunniislamister brukar attackera i området, stod det i tidningen. Att det var en gymnasieskola för flickor säger väl det mesta. Sunni mot shia, shia mot sunni. Jemen, Iran. Iran mot Saudiarabien, Saudiarabien mot Iran. Gemensamt för alla uppräknade är inställningen till kvinnor. Med grund i religion. 

*

Skolflickor på väg hem från skolan i Pune, Indien. Delförstoring från kompaktkamerabild

*

***

Postat 2021-05-10 09:53 | Läst 1803 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 12 Nästa