Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

GATUFOTO THIRUVANANTHAPURAM

***

Thiruvananthapuram, huvudstad i Kerala, hette tidigare Trivandrum, onekligen lättare att komma ihåg för engelsmännen. Saffran är den heliga färgen, står för det gudomliga och är renhetens och eldens färg. Hinduismen är en av jordens äldsta religioner. Trots sina många gudar är det den inre utvecklingen, den inre förståelsen, som är viktigast, precis som inom buddhismen. Brahman, världssjälen, omfattar allt, naturen, kosmos, i vilken atman, den egna själen, försöker uppgå. Där finns mkt "miljötänk" från allra första början. Eftersom vi är en del av helheten skadar vi os själva när vi förstör naturen. 

*

Asketism är vanligt i Indien och inom hinduism.  Befriad från alla prylar vandrar han 2009 oberörd genom Thiruvananthapurams gator fyllda med vår tids prylar och har säkert också lättare att känna kontakt med brahman än vad du och jag har. Eller i alla fall jag då.

*

*

***

Postat 2022-06-01 19:58 | Läst 409 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

HAMNEN - HAMBURG 1957

***

Som jag tidigare (här) berättat var jag ett par veckor i Hamburg sommaren 1957. Jag var 16 och tyckte hamnbesöket var det mest intressanta. Dom här bilderna från "sjösidan" har jag inte visat tidigare. Det ser ganska trångt ut - den här hamnen är ju en inlandshamn med drygt 10 mil utmed Elbe upp till Nordsjökusten - men hamnen har uppenbarligen fortsatt växa och är idag en av Europas största containerhamnar. Fast på dom här bilderna får man leta förgäves efter containrar, dom var liksom inte "uppfunna" än. Det är lite sämre skärpa på dom här bilderna jämfört med dom jag visat tidigare, kanske gungade det lite i utflyktsbåten.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2021-12-09 22:24 | Läst 843 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

GAMMALT - SYNDER OCH SÅNT - 1964

***

Svartvitt var mitt val ända in på 70-talet. Färg var för dyrt, krångligt och inte kunde jag förstora såna bilder själv heller. Där har ju Bengan och alla andra som kör svv en poäng. Dessutom, negativ kan sparas, som dom dyrgripar dom är. Jag har ganska många svartvita negativ sparade, från de första åren på 50-talet och framåt. Mest har jag visat dom äldsta bilderna här, från 50-talet. Men jag fortsatte som sagt ända in på 70-talet med svartvitt.  Dom här bilderna är från sommaren 1964. Den sommaren gjorde vi (Chalmers F3) vår studieresa, Frankrike och Italien var länderna. Det här är lite kompisbilder jag plockade fram i kväll, nästa vecka är det ett återföreningsmöte med resp i Göteborg. Vår värld, I:s och min, börjar bli ganska rörig så vi/jag kommer inte resa ner, men jag har lovat plocka fram några bilder.  

*

På bussen ut till Torslanda

*

Ni tror mig kanske inte, men det här var min första flygresa, fyllde 24 på hösten. Planet var typ DC-3:a, alltså med stjärthjul, men det var ingen DC-3:a. Gick inte så högt, stora fönster som ni ser och inga luckor för bagaget.

*

Tre av kompisarna, var kan jag inte säga. Paris kanske?

*

På tåget från Nice till Genua. Och jodå, jag rökte fram tills vi fick barn 1968. Mest pipa, det var billigast. Undrar om det inte var Lennart Carlsson som tog den här bilden på mig, han som sitter till vänster i bilden före....

*

Knappt hade vi kommit över gränsen till Italien (Ventimiglia) förrän det blev ett långt stopp. Det visade sig att vårt lok blivit överhettat och hade motorbrand. Det tog några timmar innan vi hade ett nytt lok, men fram kom vi så småningom.......

*

***

Postat 2021-09-01 21:45 | Läst 1240 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

KABUL IGEN

***

På trettonde sidan i dagens SvD fanns en notis om attacken mot flickskolan i Kabul i går. 58 döda, alla flickor. Jag fattar inte. Spelar det ingen roll eftersom det var i Afghanistan? Varför är inte rubrikerna i varenda tidning svarta, varför fylls inte sociala medier av sorg och ilska? Ingen har tagit på sig dådet men sunniislamister brukar attackera i området, stod det i tidningen. Att det var en gymnasieskola för flickor säger väl det mesta. Sunni mot shia, shia mot sunni. Jemen, Iran. Iran mot Saudiarabien, Saudiarabien mot Iran. Gemensamt för alla uppräknade är inställningen till kvinnor. Med grund i religion. 

*

Skolflickor på väg hem från skolan i Pune, Indien. Delförstoring från kompaktkamerabild

*

***

Postat 2021-05-10 09:53 | Läst 1272 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

FRANKRIKE

***

Tre gånger Frankrike. Mamma och pappa var fascinerade av Frankrike. Pappa av den franska historien, särskilt före franska revolutionen 1793. Mamma av det franska språket. Efter att vi köpt bil 1952, eller om det var 1953, gjorde vi tre utlandsresor med bil under 50-talet - 1953, 1956 och 1959 - alla med Frankrike som mål. I tre år sparade dom till varje resa. Jag kommer inte ihåg ordningen, men en resa gick till Loiredalen och alla slotten - Chenonceaux, Tours, Amboise mfl. En till Provence - Aix-en-Provence, Nimes, Carcassonne, Namure mm. Och en till gränstrakterna mot Spanien med Andorra och ner till Barcelona. Säg det slott och den katedral jag inte sett i Frankrike - Tours, Reims, Notre Dame de Paris, Chartres. Den senare har fö ett av världens vackraste kyrkfönster. Mammas bibel på resorna var Guide Michelin, där stod allt, från beskrivningen av vilka slott och katedraler som var viktigast till vilka matställen som var lämpliga. Guide Michelin är ju känd för klassificeringen av Europas bästa restauranger, men i resebroschyren fanns också vardagsmatställena, inte minst matställena som lastbilschaffisarna sades föredra - mkt mat, bra mat och billigt. Det var ingen kedja men dom hade en beteckning  som jag glömt. Nej förresten, i samma ögonblick jag skriver att jag glömt namnet dyker det upp i minnet - Les Routiers. Vill man äta billigt och bra i Frankrike ska man söka upp en restaurang som har beteckningen Les Routiers, åtminstone gällde det på 50-talet. Men det skulle inte förvåna mig om det fortfarande gäller.

*

En detalj från de franska katedralerna är vaxljusen som alltid brinner. Där finns alltid ett helgon, ofta flera, som är förknippat med katedralerna. Och där finns alltid önskningar och förhoppningar man vill be helgonen om hjälp med. Kanske är det om något  praktiskt och konkret, kanske gäller det ett barn som förlorats i tidig ålder och som man vill ge Guds frid. Människor kommer, köper ett ljus, tänder det och sätter det i någon av mångljusstakarna och sätter sig sen en stund på en bänk nånstans i katedralen och ber tyst, eller kanske bara sitter en stund, avskilda från världens larm därute. Alla har vi något att be om, något att hoppas på. Så utövad kan jag se mig själv som religiös, trots allt jag skrivit. Utan dogmerna, utan påbuden, utan uppdelning i goda och onda, i syndare och helgon, i heligt och vackert , i profant och kyrkligt. Allt är ett.

*

***

Postat 2021-03-27 22:10 | Läst 1870 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 11 Nästa