Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LONG RANGE DRIVER

***

Mil efter mil, timme efter timme. Solsken och åska, hetta och kyla, fortfarande mil efter mil, timme efter timme. Tankarna går. Dag efter dag, vecka efter vecka. Schemat måste hållas. Kan man kanske ändå känna  ett slags frihet därute på vägen?

*

*

***

Postat 2023-03-30 22:03 | Läst 825 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

ÄNTLIGEN LITE SNÖ......

***

Dagens Finspångsbilder. Flera timmars ymnigt snöfall med rejäl blåst, minst två dm, kanske tre. Äntligen och äntligen, men av hävd och gammal vana har jag alltid räknat mars till vintermånaderna. Här kommer några bilder från dagen. Dom flesta från parkeringen ute vid Viberga men inte dom två sista.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2023-03-29 15:53 | Läst 900 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

HORNS UDDE

***

Ibland, när jag känner som jag kvävs, behöver jag rymd. Det är ganska ont om rymd, både i Finspång och i Korsheden, då får jag tänka till. Här i Finspång finns det ett ställe som jag tycker mkt om, särskilt såna här gånger, Horns udde. Som namnet säger är det en udde, och den sticker ut en bit i Glan. Glan är inte precis nå´n riktigt stor sjö, men den räcker. Särskilt om vidvinkeln är med. Att sitta här en stund gör att krampen släpper och så småningom kan jag hitta tillbaka till min egen rymd. Det är ju där den finns, rymden vi behöver. Nästan alltid är det vi själva som begränsar oss. Så länge vi skyller på världen, jobbet, åldern eller vad det nu kan vara är det lätt att bli beroende av andra och av omständigheterna, att inte vara fri. Först när vi tar fullt ansvar för oss själva blir fria. Går jag och lägger mig nu hinner jag se ett par avsnitt till av Games of Throne. Sent omsider har jag upptäckt den och att jag gillar den.

*

Glan från Horns udde den 19 mars för några år sen

*

***

Postat 2023-03-28 22:01 | Läst 1204 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

BILDEN

***

Våra ögon ser mkt. Sannolikt registrerar hjärnan bara en bråkdel av det vi ser om vi med registrerar menar medvetet uppmärksammar. Rent fysiskt registrerar hjärnan sannolikt allt vi ser, näthinnan skickar ju ut synimpulserna från allt som faller på näthinnan. Det medvetet registrerade är säkert lättare att komma ihåg än det som bara passerar. Sen har vi ju problemet med att hjärnan också selekterar. Den tycks tex lättare registrera sånt som stämmer med vad som tidigare accepterats av hjärnan, medan det som inte stämmer med det som tidigare noterats ofta selekteras bort. 

*

Medan jag sitter i bilen lyssnar jag på nyheterna om storstrejken i Tyskland. Flyg, tåg, bussar och fabriker har stått still i Tyskland idag, man vill ha minst 10  löneökningar. Det låter rimligt, inflationen är högre än nånsin, inte minst är elkostnaderna i Tyskland högre än nånsin och högre än i de flesta andra länder i Västeuropa. Samtidigt stänger man nu inom någon eller några veckor de sista reaktorerna. Nej, fel, två får vara kvar "i beredskap".  Samtidigt ökar CO2-utsläppen markant för andra året i rad eftersom man  ökar koldriven elproduktion väsentligt, tom brunkolsanvändning, det sämsta av alla alternativ ur koldioxidsynpunkt, återstartas. I grannlandet Frankrike, med bibehållen satsning på kärnkraft, är däremot både elpriser och koldioxidutsläpp väsentligt lägre. Nåja, Frankrike har sina egna problem, pensionsåldern ska höjas till 64 år, från nuvarande 62. Aj då. Sista nyheten kändes odelat bra, Netanyahu får för ögonblicket ge sig beträffande förslaget om att låta parlamentet ompröva utslag från Högsta domstolen.

*

Nåväl, bilden då? Kameran låg bredvid mig på sätet intill passagerarstolen. Vidvinkeln satt på. Vidvinkel har bra ljusstyrka och synfältet stort. Det blev en bild där kameran låg (1/50 s  bl 5,6  och ISO 64 000 ) . Visst blev det en bild. I:s halsduk låg där också, den tänkte jag inte alls på men snygg färg som passar in. Den här scenen har blixtrat förbi många gånger, nu är den registrerad också, båda av mig och sensorn.

*

*

***

Postat 2023-03-27 22:34 | Läst 884 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

RISINGE - FÅGLAR, HYBRIDER OCH ÖVERSVÄMNING

***

Bilder från tre olika dagar ute vid våtmarken i Risinge. Det växlar vädret kan man säga. Dom tre första bilderna är från förra torsdagen, ganska fint väder och inte mer vatten än vanligt

*

Ganska mycket fåglar - gäss, änder, sångsvanar, vipor var det jag såg

*Fyra av fem gäss står och kikar upp i himlen. Jag såg inget, men kan man anta det fanns en rovfågel av någon sort däruppe?

*Här är hybriden, ganska lik den Lena brukar visa. Här fick jag dock en känsla att hybriden är en hanne, hybriden var den som var mer på av dom

*Så här såg det ut i går efter det myckna regnandet. Inte så ovanligt härute men det är en bra mätare på hut mkt regn som kommit här

*Inte för att det just nu är ont om våtmark här men viporna passar på att utvidga sina biotoper

*

Så finns det ju andra arter som passar på att leka lite

*

Ingen närbild precis men jag gillar den blågrå himlen

*

Samma som ovan

*

Gillade att vipan kom med

*

Riktigt så mörkt var det ju inte men jag passade också på att leka

*

Så förmiddagen idag. Ett par tre grader kallt i natt och dom sista regndropparna blev snö i stället.

*

Också i dag

*

***

Postat 2023-03-26 16:13 | Läst 790 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa