Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

EKBACKEN SISTA NOVEMBER

***

Vi brukar vända vid den här gamla eken, I och jag. Den grova stammen är knäckt sen länge, men grenar strävar fortfarande mot himlen och lövas om vårarna. I  brukar fråga hur gamla jag tror att ekarna vid Ekbacken är och jag svarar två- trehundra år. Dom är rejält stora men ändå inga rekordexemplar så det låter rimligt för mig. Klart och ingen vind och minus nio när vi kom hem, jätteskönt!

*

Först i kväll kommer jag att tänka på att det är den sista november i dag, pappas födelsedag. Född 1902. Det 119 år sen. Allt var mycket annorlunda då. Första bilen hade inte rullat, inga flygplan luften. Naturligtvis varken radio eller TV. Eller dator och mobiler. Dom flesta hade inte el överhuvudtaget. Inga badrum och inget varmvatten, inte vattenkranar överhuvud taget, vattnet hämtade man själv i brunnen ute på gården, också när det var minus tjugo. Inga värmeelement heller för den delen, ville man ha det drägligt fick man tända kaminen, vilket förutsatte att man huggit ved först. Medellivslängden var 56 år, nu är den 83. Doktorn fanns inte runt hörnet, inte sjukhus heller. Pencillin och antibiotika var inte uppfunna. Min svärfars pappa dog i lunginflammation när svärfar var fem. Dom allra flesta var fattiga, rejält fattiga. Kläder var inget man gick och "shoppade". Dom flesta sydde själva om dom fick tag på ett tillräckligt billigt och slitstarkt tyg. 

*

Jag vet att ni vet allt det här redan. Det är bara det att få verkar komma ihåg, eller förstå, liksom på allvar begripa, hur det var. Ungdomarna allra minst. Jag tror att ytterst få människor skulle vilja ha tillbaka den tiden om dom fick prova på något år eller två. Ändå är det naturligtvis så att hade man stoppat all utveckling då, teknisk, ekonomisk, kommersiell, medicinsk, you name it, hade vi kanske inte haft klimatkris nu. Ja, varför stoppade vi inte? 

*

*

***

Postat 2021-11-30 23:12 | Läst 1896 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

MEDIA. OCH SÅ DETTA MED ARMLÄNGDS AVSTÅND

***

Sommartid händer det då och då att den här baksidan är ganska röd, ibland mest mörkrött (också i SvD!). Idag konstaterar jag att det var längesen den var så blå. För närmaste dagarna är nog mediavädret bra läsning, för längre perioder blir media, i alla fall DN, SvD, Aftonbladet och SR) alltmer otillförlitliga. DN har officiellt bestämt sig för att bara rapportera sådant som är negativt vad gäller vädret, positiva rapporter kommer inte in i tidningen.Tidningen är generellt agendastyrd enl  chefredaktören Peter Wolodarski, så där kan man helt glömma detta med objektiv och allsidig belysning. I praktiken gäller detta de flesta media och mest anmärkningsvärt är att det också gäller media som SR som hela tiden säger sig vara objektiva och opartiska och konsekvensneutrala. Jag har någon månad prenumererat på e-upplagan av WP, Washington Post, och där har nyss avslöjats att tidningen hårt drev Trumps kontakter med öst, kommer inte ihåg om det var Ukraina eller Vitryssland, före valet. Det visade sig helt bygga på lösa rykten och obekräftade uppgifter och WP gör nu en pudel.

*

Det som får mig att reagera den här gången är rapporten från Näringslivets mediainstiut, "Så rapporterar media om stigande havsnivåer" ( här). Det var fö Peter H som först nämnde rapporten här i en kommentar. Jag upprepar för femtioelfte gången att jag tror på att vi har en begynnande klimatkris men den hanteras bäst med riktig information och genomtänkta åtgärder. Alarmistiska panikrapporterar är vad som driver media för att det ger flest läsare och mest pengar in men det är inte bästa grunden för långsiktiga åtgärder. Däremot ger de perfekt bränsle för politiska agendor. Överhuvudtaget tror jag att långt över 90 % av underlaget för människors åsikter om klimatet baseras på media, inte på forskningsresultat. Media utelämnar konsekvent den osäkerhet i prognoserna som praktiskt taget alla forskare pekar på och istället väljer man konsekvent worst scenario. 

*

Fö tycker jag det är synd att Anna Lind lämnar regeringen. MP är inte mitt favoritparti men hon har drivit frågan om att politiken (politiker, oavsett färg) ska hålla armlängds avstånd till allt som har med kultur att göra. Det är är hög tid.

*

*

***

Postat 2021-11-30 14:08 | Läst 1696 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

SENHÖSTKVÄLL DOVERN

***

*

*

***

Postat 2021-11-29 14:13 | Läst 1870 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

SVARTVITT LANDSKAP

***

Isen håller precis på att lägga sig därute vid Ekön. I morgon är nog båda vikarna frusna. Detta trots att vi inte har det så kallt som i Nikkaluokta, dom hade drygt  -37 C i morse, kallaste novembertemperaturen i Sverige sen 1980, trevligt tycker jag som inte bor där.

*

*

***

Postat 2021-11-28 17:58 | Läst 1462 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

NITTON

***

Tror inte jag visat denna på I. Tagen på min storasyster Sigbrits bröllop hemma i Ludvika, tror det var 1962, plus/minus ett år. 1962 var I nitton. Då hade vi redan varit ihop ett par år. Bilden är såklart tagen med min Yashica-Mat, och med blixt förstås. Ibland är det helt ok med blixtbilder.....

*

*

***

Postat 2021-11-27 17:25 | Läst 2408 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa