Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

JAVISSTJA, GATUFOTON OCKSÅ

***

Nej, ni kan vara alldeles lugna, inte en diskussion till. Men, tänkte jag, visst har jag gatufoton, jag också. Detta, taget runt 1957-58, är ett av dom jag definitivt skulle räkna dit idag. Jag tillbringade många dagar och många timmar då på Ludvikas gator, ensam med min kamera. Är ganska säker på att ordet gatufoto då inte var uppfunnet, i alla fall inte i den moderna betydelsen. Här finns det tidsmarkörer, flera stycken, men det är inte därför jag räknar den här bilden som gatufoto, det har andra skäl. Men jag skriver inte om det här, inte en diskussion till sa jag ju..... Och jovisst, ni har sett bilden förut, men inte under dagens titel.

*

*

***

Postat 2019-05-04 17:34 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

GATUFOTO KANSKE?

***

Så mycket tror jag mig ha förstått - gatufoto måste inte vara tagna just på  gatan - men väl, eller åtminstone helst - i det offentliga rummet. Så en kaj borde kunna funka. Däremot funkar nog inte, i alla fall inte efter de striktare regler som förekommer, en massa promenerande människor utan särskilt fokus på en enskild person som man kan ägna djuplodande tankar kring  existerandet åt. Det här är nog vanliga, men säkert ganska välbärgade, människor som promenerar på Eriksbergskajen på juldagen. Lägenheterna därnere vid kajen är definitivt inte billiga.

*

Som vanligt har jag aldrig avsett att det skulle bli någon särskild typ av bilder, jag menar gatufotobilder tex. Det var strålande väder, typ plus 6, och det fanns mkt att fota därnere, jag har visat en serie förut. Och alldeles uppenbart, här var det motljuset som lockade mig till att ta just dom här bilderna. Så om jag nu skall välja vilken genre bilderna hör till blir det motljusgenren. Eller möjligtvis folklivsgenren. Fast dom är nog lite för välbärgade för det, tror att folkliv nog associeras mest med "allmogen". Så slutgiltigt måste dom här bilderna betecknas som tillhörande Motljusgenren.

*

Ironiskt? Jo, lite. Hoppas ingen ser det som elakt, men jag har otroligt svårt för det här med etiketter. För mig tar alla former av etiketter bort fokus på det väsentliga, bilden. I stället blir fokus på att undersöka och avgöra om bilden uppfyller kriterierna. Gör den det, kan man eventuellt gilla den. Uppfatta bara inte att jag är emot gatufotobilder, det är jag inte alls.Tvärtom, jag har flera gånger sagt att det vore roligt att ta mer bilder av gatulivet i städerna, särskilt storstäderna. Och självklart ser jag det inte heller som onödigt att mer översiktligt tala om genrer  så länge det inte kommer till detaljerade gränsdragningar - landskapsbilder, gatufoto, porträtt, familjebilder osv 

*

*

*

*

Önskar alla en god fortsättning på det nya året!

***

Postat 2019-01-04 12:55 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

VR - den nya verkligheten

***

Ser att mobilen är på tapeten. Det gäller också mindre orter som Ludvika här. Med full uppsikt på och med mobilen i hand och så hörlurar har hen effektivt pluggat tre av sina fem sinnen, kvar är smak och lukt. Det gäller att stänga ute fågelkvittret och höstfärgerna.........En cigg skulle nog fixa de två återstående sinnena, sen är det Virtual Reality som gäller...... 

*

*

***

Postat 2018-10-22 18:13 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

UPP OCH NER OCH PRECIS SOM VI ÄR

***

Liksom allt annat här i världen går fotandet upp och ner. Ibland känns det egna fotandet väldans stillastående. För det mesta håller jag i gång ändå, kanske är det fel. Antagligen vore det bättre att lägga kameran på hyllan några veckor, eller månader. Men det tar emot, den brukar hänga med. 

*

Idag fick den hänga med in till Norrköping, jag var där och kollade syn/ glasögon. Efter en fika satte jag mig på en av bänkarna vid den stora parkeringen och tog lite bilder på förbipasserande. En tisdagseftermiddag, en halvtimme vid fyra. Och jag tänkte att det får bli till vanlighetens lov, utan att välja, det blir dom det blir. Det är svårt det här med vanlighet. Få vill vara alldeles vanliga, inte jag heller. Fast egentligen är vi ju väldigt vanliga allihop......

*

Inte blev det riktigt skarpt heller, trots ansiktsavkänning ville kameran helst fokusera på husväggarna därbakom, men med 35 mm blir det inte alltför oskarpt ändå.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2018-10-09 21:46 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

KAN DE´VA´KANELBULLEN?

***

På väg till Tårtan häromdagen kom en polisbil och svängde  in alldeles framför mig och ut kom tre poliser som snabbt gick över gatan och haffade en man med en papperspåse. Påsen var en sån där seveneleven typ med fönster så kanelbullen var inte svår att se. Och jag var nästan framme vid Tårtan och hade kameran i handen, och knäppte en snabb höftbild. Och dom som var närmast följde förloppet, det är klart. Men jag fortsatte till Tårtan och väl där blev det en kanelbulle. God!

*

*

***

Postat 2018-10-05 12:47 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa 

Innehållskategorier