Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SCHAS I LUDVIKA - 1954

***

Det var liv och rörelse på stan när jag tog den här bilden. Jag står på trottoaren vid Storgatan med torget till vänster. Bilden är tagen 1954 eller 1955. Torget låg ju där Domus kom 1958, som nu är den äldre delen av Engelbrektgallerian. Rakt fram i den gamla träbyggnaden låg skomakarn, undrar om det inte låg en auktionskammare längre in till vänster. Byggnaderna till höger finns ju kvar. Den första, som är en röd tegelbyggnad hade ju Bergslagskonditoriet (BK) och i bortre hörnan Rahléns bokhandel. I mitten på byggnaden fanns en leksaksaffär som sålde Märklin. Där stod brorsan och jag många gånger och kikade på tågen som kilade omkring innanför skyltfönstret, särskilt efter att ha varit vid den tända granen på torget vid julskyltningen. Så kommer posthuset med många luckor som också innehöll ett bankkontor. Bortanför det ytterligare ett hus som står kvar med bla Druvans godisaffär liksom Järnbolaget. Till höger om mig fanns Olle Eriksson livs där jag jobbade som schas någon vecka 1954 för att få råd att köpa kameran den när bilden är tagen med, en Zeiss Ikon Nettar för 6x6 rullfilm, min första egna kamera. 125 kronor kostade den, men så hade den både olika bländarinställningar, tidsinställningar och avståndsinställningar, till skillnad från pappas lådkamera som jag tog mina första bilder med.

*

En levande stad - Ludvika med Storgatan och torget till vänster

*

Bättre förr? Nej, det var det nog inte totalt sett. Men trots att stan hade färre invånare var det ett mer levande centrum. Då var det ju just i centrum allt fanns.

*

Här kommer några bilder för Jan-Olov Brask att ev känna igen. Dom är tagna ute vid Stefansson sommarstuga.

***

Postat 2017-11-23 18:17 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

ALLTSÅ, SVARTVITT ÄR FINT!

***

I förrgår satt jag på café Carla på Öfre Östermalm en stund. På morgonen hade jag åkt ner från Korsheden för ett läkarbesök och parkerat på Valhallavägen där jag brukar hitta parkering. Så går jag tvärs genom city ner till Riddargatan. Nu hade jag gott om tid så det blev en latte och en kardemummabulle på café Carla, deras kardemummabullar är just - ja, mumma!

*

Jag satt därinne, och utanför det stora glasfönstret satt en annan av gästerna. Han talade med sin  följeslagare och ansiktet levde med i hans konversation, så det blev några bilder. Det finns reflexer i glasfönstret och dom har jag låtit vara kvar. Det som glädjer mig mest är att ögonen och ögonfransarna blev skarpa, trots glasögon där kamerans fokus gärna vill fastna

*

Efter fikat och besöket på Riddargatan fortsatte jag så hem till Finspång utan problem

***

Postat 2017-06-22 09:43 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

BARA FÖR FINSPÅNGARE - BERGSLAGSVÄGEN

***

Först: FS-bloggen är min skriv- och bildbas även dom få gånger jag vänder mig till en snävare krets. Bor ni inte här föreslår jag att ni hoppar över den här bloggen!

*

Dom gräver lite varstans i Finspång just nu. Idag är det näst intill totalstopp för gående och cyklister på genomfartsleden mot Örebro

*

Ganska trångt blir det också för bil- och busstrafik och det är inget konstigt med det. Som ni ser hänvisas här gående och cyklister till andra sidan. När jag kollar på kommunens hemsida finns också följande info "På grund av VA-arbete vid Bergslagsvägen 22 är gångbanan i höjd med Stigs Cykel & Fritid avstängd under vecka 24-25. Gående och oskyddade trafikanter hänvisas till motsatt gångbana"

*

Det är bara det att när jag går över till andra sidan är den gång- och cykelbanan också avstängd. Av pilskyltningen framgår att man ska ta sig över den kletiga gräsmattan, kladdig och hal efter ösregnet under dagen. Det vill eller förstår inte alla, och när jag kom med bilen tidigare idag mötte jag plötsligt en dam gående på vägen där jag minst väntade mig det, det blev riktigt trångt med mötande trafik.

*

Så här ser det ut där vi ska gå och cykla

*

Jag undrar

Varför måste man stänga av båda trottoarerna samtidigt? (just nu gräver man fö inte på någon)

Varför kan man inte lägga ut en provisorisk gångbana så folk inte väljer att gå ute på gatan?

***

Postat 2017-06-12 16:58 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

SLOTTSVÄGEN FÖR 200 ÅR SEN?

***

Kanske var det så här den såg ut? Bilden tog jag en höstväll för snart 3 år sen. Tyckte om grundkänslan och tog bort alla direkta lampor vid bildbehandlingen och behöll den ganska mörk och lite brusig. Jag har nog visat den nån gång förut, men så dök den upp i minnet idag.

*

*

***

Postat 2017-06-08 17:11 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

FYRA SEKUNDER I RIGA

***

*

*

*

***

Postat 2017-04-29 23:34 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa