Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

HÄRIFRÅN TILL EVIGHETEN

***

Idag struntar jag i nomenklaturen, den är ändå helt ointressant. Norrköping idag på Olai Kyrkogata så visst är det gatufoto. Men bilden går utmärkt som barnbild också. Eller snapshot i största allmänhet. För mig blir det nästan alltid färg. Varför skulle jag självmant välja svartvitt när tillvaron är i färg? För det konstnärligas skull? Aldrig i livet jag offrar livsglädjen för konsten. Allrahelst nu på äldre dar känner jag att färgen blir viktigare och viktigare. Ju äldre vi blir desto mer tvingas vi att titta på livet i stället för att fullt ut delta. Men färgen finns där till glädje för alla.

*

Jag föll pladask för den här scenen. Undrar vad bilden på ryggen föreställer? Först tyckte jag det var fantomen, men kanske är det en apa? Fast vad har pistolerna med apan att göra? Om det nu är pistoler? Är man klok är man i alla fall försiktig, man vet inte var fallgroparna finns. Men det är tryggt att ha dockan i handen. Miljoner bilder och tankar rasslar förbi i mitt huvud. Barnen i världen, och mina. Och världen. Och att bara det eviga nuet existerar, härifrån till evigheten.

*

*

***

Postat 2023-05-05 22:16 | Läst 2146 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

HILDA

***

Bilden har några år på nacken, sex år närmare bestämt, Hilda var tretton när jag tog den. Som så ofta när jag tittar tillbaka på äldre bilder ser jag att jag inte har lagt ner det arbete som behövs/ går för att utnyttja bildens potential, åtminstone något av den. Fotat har jag gjort länge, sen jag var elva, dvs i drygt sjuttio år. Ändå är det egentligen först under de senaste tio åren som jag lite medvetet försökt utveckla fotograferandet bildmässigt. Skola och sen drygt fyrtio års "vanligt" jobb har alltid gått först.  

*

Det är inte så mkt jag gjort här - beskärning, en smula efterskärpning men ändå softat ytterdelarna av bilden något och gett den en aning varmare ton. Vinjetteringen fick bli ljus för att bevara den ljusa (=positiva) tonen i bilden. Ett steg framåt från ursprungsfotot tycker jag.

*

*

*

***

Postat 2023-01-01 22:48 | Läst 1668 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

ÖGONBLICK I TIDEN

***

Precis som alla andra bilder är den här ett ögonblick i tiden. Något som Barthes också funderade över. Just det här ögonblicket är från 1971, sannolikt den 23 maj (tror mammor och nyfödda fick stanna tre dagar på BB då). Stefan, född 20 maj, har just kommit hem från Finspångs BB. Vi bar honom i en babylift. Katarina, snart tre, ligger bredvid. Ovanför henne står hennes egen babylift med en docka. Vi försökte nog vara pedagogiska, kanske var vi det, vem vet? 

*

*

***

Postat 2021-12-20 22:11 | Läst 2354 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

FAMILJEFEST

***

Familjefest kan man ha utan orsak. Eller så kan man säga att det är en försenad födelsedagsfest/fars dag-fest, det är inte så noga. Det viktiga är att träffas. Oftast blir det en familj i taget, alla har många aktiviteter, barnen inte minst. Nu hade Annika ("Stockholmsfamiljen") och Stefan ("Göteborgsfamiljen") gjort upp att dom ville ses hemma Finspång och dom tog bara med sig resp yngsta, Lovisa och Elias, båda 11.

*

Här är Lovisa, Annika och Stefan i köket på fredag kväll. 

*

Elias har börjar spela piano, såklart villa han visa vad han kan. (Nej, det är inte hans noter där)

*

Stefan och Elias kom straxt efter sju, Annika och Lovisa hade kommit ett par timmar innan och Annika hade handlat och förberett

*

Elias och Lovisa hittade varandra snabbt så klart. Medan vi drack kaffe passade dom på att spela kort

*

Lördagen var full av aktiviteter, badhuset var en. Ingemor och jag gick förstås vår promenad. På kvällen stod Stefan för middagen, hans fisksoppa är bara så god. Vi har det ganska trångt när barn och barnbarn kommer hem, huset är litet, 130 m2, och köket litet likaså. Fast egentligen blir det bara mysigare.

*

Köksbordet ska räcka både för middagsbestyren och två pepparkaksbyggen.  På kvällen kom också Hassan som ni träffat i några bloggar tidigare.

*

Lovisa förstås....

*

 ....och Elias förstås.

*

Annika och Lovisa åkte hem redan på förmiddagen, Stefan och Elias följde med på promenad och lunch, sen åkte också dom hem. I och jag har haft en superhelg om ni undrar

*

***

Postat 2021-11-14 18:09 | Läst 1819 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

959 x 753 pixlar

***

 Egentligen var jag på väg att skriva en blogg, alltså en blogg med text. Men jag förirrar mig lätt, hittar något annat som är roligare för stunden. Det känns bra, jag känner att jag planerat färdigt. Livet, eller bloggandet då, pågår just nu. Det klassiska här och nu alltså. Det har jag ju hört, läst och skrivit några gånger. Men det blir långsamt allt mer uppenbart och självklart, mer verkligt liksom. Också i småsaker.  Här hittade jag en gammal bild på Elias, tagen med min Lumix GF1. 12 Mpix i 4/3, alltså 4000 x 3000 pixlar. Det här är ett litet utsnitt, 959 x 753 pixlar. Eftersom jag ville ha en fullstor bild i bloggen, så jag interpolerade upp den till 3810 x 3000 pixlar. Det blev inte så snyggt, hela bilden blev liksom mönstrad. Eftersom mönstret var ganska tätt tänkte jag att går nog att hantera som brus. Sagt och gjort, brusreglaget (LR) på max. med detalj 0.8.  Jag vet, ingen utställningsbild, men den funkar bra till en blogg. Bilden är från sommaren 2012, Elias är två och ett halvt på bilden. Nu är han elva. Tiden går.

*

*

***

Postat 2021-10-21 23:48 | Läst 2236 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 18 Nästa