Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

30 SEPTEMBER

***

Svårt att låta bli. Och varför skulle jag? Så här det ser ut, också. Torstorp 2014. Glad att kunna lägga uppmärksamhet någon annanstans än på Ukraina som förföljer mig, hela tiden. Intressant är att notera hur verkligheten tvingat fram nya ställningstaganden. NATO och kärnkraften inte minst. Vissa låter sig dock inte påverkas av verkligheten, Svenska freds tex. Undrar vad som hänt i Ukraina om det inte funnits försvar? Kanske hade Ryssland då backat och sagt att ni utgör ju inget hot så vi låter bli att gå in?

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2022-09-30 22:21 | Läst 1185 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

HÖST PÅ VÄG

***

En alldeles strålande brittsommardag idag, vi satt ute på altanen med yngsta dottern Annika och åt lunch. På eftermiddagen passade jag på att göra en liten fototur per bil, bortåt Mottorp till, här finns flera naturreservat. Än är det inte dom där riktigt lysande färgerna och här har jag valt att knappt ge någon extra färgmättnad, kontrast eller liknande alls. Det är lite ovant för mig, men här känns det rätt

*

*

***

Postat 2022-09-24 22:39 | Läst 1262 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

VOIMA SJÖ

***

Voima sjö är Dan Anderssons namn på Väsman. Han skriver om den bla i Sista natten i Paindalen (Visor och ballader). Sjön ligger i Ludvika kommun och skogar, berg och gruvor ligger runt sjön. Bland de tidigare kända men nu nerlagda järnmalmsgruvorna runt sjön finns bla Grängesberg, Blötberget och Håksberg. Under sjön ligger en omfattande outnttjad järnmalmsfyndighet på 640 miljoner ton. Fyndigheten ingår i de nybrytningsprojekt som Nordic Iron Ore undersöker.

*

Bilden är tagen en septemberkväll för drygt tio år sedan från Våghalsen i sydvästra delen av sjön.

*

*

***

Postat 2022-09-22 23:19 | Läst 2010 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

MIRACLE OF LIGHT

***

“And answers are dangerous, they kill your wonder. They are dangerous because they give you the feeling that you know, although you know not. They give you this misconception about yourself that now questions have been solved. “I know what The Bible says, I know what the Koran says, I know what the Gita says. I have arrived.” You will become a parrot; you will repeat things but you will not know anything. This is not the way to know—knowledge is not the way to know. Then what is the way to know? Wonder. Let your heart dance with wonder. Be full of wonder: throb with it, breathe it in, breathe it out. Why be in such a hurry for the answer? Can’t you allow a mystery to remain a mystery? I know there is a great temptation not to allow it to remain a mystery, to reduce it to knowledge.”
― Osho, Book of Wisdom

*

*

***

Postat 2022-09-21 23:14 | Läst 2264 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

99:AN, 135:AN OCH BILDERNA

***

Härförleden frågade mig Sven B vad 99:an är för nå´nting. Så här ser den ut, favoritkombon. Modiga 1835 gram med batteri. Så tillkommer motljusskyddet förstås. 160 gram. Helt i metall, gedigen känsla. Det räddade objektivet häromdagen. Med kameran i ena handen trampade jag på en sten och högerfoten vek sig, som vanligt. Det går inte att undvika och jag föll som en fura och slog  kamera med objektiv, och bakvänt motljusskydd, i backen. Den rullade ett par meter i från mig, motljusskyddet ramlade av och gick i två bitar. Vi var nästan tillbaka vid bilen så jag samlade ihop grejerna och satte mig i bilen. Det visade sig att själva motljusskyddet lossnat från ringen med bajonettfattningen, bara att snäppa i och sätta tillbaks den på objektivet. Man ser på bilderna att den blev rätt repig runt fronten.

*

Kameran, 99:an, är min första fullformatskamera, köpt 2012 (den kom ut samma år). Sony A99, eller SLT-A99V. Det var före de spegellösa systemkamerornas tid, men Sony hade börjat med fast, semitransparent spegel för att komma ifrån den rörliga spegeln (och därmed minska slutarvibrationer och problem vid serietagning. Nästa steg blev ju att ta bort spegeln helt). För mig har det funkat utmärkt fast många förståsigpåare påpekade att man tappade ett halvt steg i ljus pga av semitransparensen. 

*

135:an är en Zeiss Sonnar 1,8/135 ZA med A-fattning, gjord för Sony. Skärpedjupet på 1,8 är kort, jag lovar! Skärpan är i mitt tycke suverän, skarpt utan den där digitalskarpa känslan som tex min fasta 24 mm vidvinkel har. Outstanding för porträtt men utmärkt också för många landskap. Köpte objektivet, som så mkt annat, begagnat för halva priset, ska jag gissa för åtta år sen.

*

På kamerabilderna har jag tagit med min gamla Olympus OM-2N som jämförelse. Noterar att jag glömde ta av motljusskyddet, därför ser den extra maffig ut. På sista kamerabilden är dock motljusskyddet av. För övrigt tycket jag det var roligt att snabbt plocka fram lite av det jag tagit med just den här kombinationen. Porträtt i lågt ljus, landskap och en del annat, håll till godo.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2022-09-19 22:01 | Läst 1541 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa