Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

UFO´s PÅ RIKTIGT?

***

Vet inte om ni noterat att Pentagon för ett par dagar sen officiellt bekräftat att dom tre videoklipp som har cirkulerat på nätet är äkta. "Det luftburna fenomenet som kan observeras i videorna är fortfarande oidentifierat" skriver Pentagon. 

*

Det ser ut att röra sig vådligt fort. Och visst kittlar det fantasin en smula. Kanske är det det här som påverkat mig, men efter att ha lagt ut kvällsbilden över Bönnern i går kväll blev jag varse att där finns en absolut rund ljus cirkelyta på himlen jag inte kan förklara. Jag menar inte att det är något liknande Pentagon sett, det är säkert bara något med fotograferingen, men jag har ingen förklaring

*

Första bilden är den jag visade i går, bild två samma croppad. Bild 3 tagen  en halv minut senare och bild 4 samma bild croppad. Bilderna 1 och 2 är som ni ser tagna med kameran i liggande format, 3 och 4 med kameran i stående. Eftersom den ljusa  cirkelytan befinner sig på olika ställen av sensorn är det uppenbarligen inte sensorsmuts. Av dom croppade bilderna framgår det att lite av molnen skymmer den ljusa cirkelytan, det ser ju ut att vara ett fenomen därute. Och månen är det inte, den var mindre än halv i går. Så vad är det?

*

*

*

*

*

***

Postat 2020-04-30 14:05 | Läst 5062 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

KVÄLLSBILDEN

***

Dagens kvällsbild var jag ute och tog för tio minuter sen, nere vid Bönnerstranden

*

*

***

Postat 2020-04-29 22:01 | Läst 3282 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

OM ATT SPARA SINA BILDER - MERA GÖTEBORG 1957

***

Det är lite som en trollerilåda det här med att ta fram ett negativblad med 12 hyfsat välexponerade negativ, tagna för drygt 60 år sen. Själva negativbladet i pergamynt är gulnat av ålder men negativen har klarat sig fint, jag har aldrig sett tillstymmelse till mögel eller liknande. Bladen har jag i negativpärmar som åtminstone då fanns att köpa, säkert också nu. Och jag hanterar mina negativ utan handskar eller annat avancerat men det är klart att man helst inte ska smörja händerna straxt innan man tar ut negativen. Och där är dom, ögonblicken från dåtiden, 63 år bort........

*

Jag hittade alltså ytterligare ett negativblad från samma Göteborgsresa som jag visade bilder från i går. Det här är nog dagen efter, med soligt och vackert väder. Också denna film var en Adox R14, ganska hård som ni ser redan av negativbladet.

*

Negativblad av pergamynt med tolv användbara bilder. Man kan se både av negativen och min påskrift att det är just Adox R14 jag använt. ISO 20 alltså.....

*

En av negativpärmarna

*

Kungsportsplatsen

*

Stora Teatern

*

Paddan

*

Arkaden

*

Stora Allén

*

Stora Allén

*

Stora Allén

*

Hörnan med Brautigams

*

Hasselbladshuset vid Kungsportsplatsen

*

Göta Älvbron

*

Barken Viking

*

Kranarna på Hisingssidan nära Göta Älvbron

*

***

Postat 2020-04-29 16:15 | Läst 4866 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

MED ADOX R14 I GÖTEBORG 1957

***

Det var inte alltid jag gjorde det lätt för mig. Filmkänsligheten 14 DIN motsvarar ISO 20 och med 3,5 som största öppning på min Yashica-Mat var det nog tider på 1/25 eller 1/50 som gällde när det var mulet. Adox var  ju känt för sina finkorniga filmer men med så långa tider blev det inte mkt till skärpa ändå. Jag ser att jag inte heller hanterat filmen så bra, jag har fått in lite ljus i ytterkanterna på filmen, hade den väl lite för löst spolad vid något tillfälle.  Men det är ju också så här man lär sig som självlärd, genom alla otaliga misstag. 

*

Jag kommer bara svagt ihåg just den här Göteborgsturen men det är lätt att följa bildserien. Bilderna är i princip obeskurna.  Kommentarer till varje bild finns under bilderna. Här var jag 16 år och tydligen gillade jag Göteborg, fyra år senare blev det Chalmers. Men det var nog främst att jag kom in på den linjen jag helst ville gå som avgjorde. 

*

Första bilden - är väl utsidan på Centralen?

*

Så över till Trädgården inte långt från Centralen

*

Så ut och badade nånstans, här kommer lillbrorsan Dag. Men var, inte Näset, knappast Långedrag?

*

Hamnen förstås, med fartyg som ser ut som fartyg

*

Före containertiden, då när det var styckegods, behövdes många kranar för att få ner liggtiderna i hamn

*

Hagakvarteren nånstans?

*

Detta är väl Kungsgatan, lite åt Järntorget till?

*

I alla fall ligger domkyrkan vid Kungsgatan

*

Mamma hade en syster i Göteborg, Olga, som då bodde på Gyllenkrooksgatan. Alldeles vid Carlanderska gick det trappor ner till Mölndalsvägen

*

Olga bodde på 6:e våningen och hade fin utsikt över Liseberg och bort mot Delsjöområdet

*

Inlagd för att Stephan A ska kunna kolla mc:n bättre

*

***

Postat 2020-04-28 16:30 | Läst 5812 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

FÖRGÄTMIGEJ

***

Förgätmigej, en av klassikerna som får ner mig på knä. Och för all del, ner går alltid bra, det är upp som är svårast. Men än funkar det hyfsat. Och den här fina blomman är mödan värd!  Har sett att den ibland också kallas mormors glasögon men det namnet hör egentligen till teveronikan. Här fick det bli den gamla A99:an, nu åtta år, tillsammans med Zeiss-135:an. Funkar bra ihop.  

*

*

***

Postat 2020-04-27 22:25 | Läst 4040 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa