Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LJUNGBLÅVINGE

***

Efter regnen för någon vecka sen finns nu betydligt fler fjärilar att titta på, det känns nästan som normalt.

Ljungblåvingen är en av de vanligaste och mest utbredda av de svenska blåvingearterna. Här satt jag också mkt riktigt vid en skogsväg med tallskog runt omkring.

*

Vackert blå med inslag av en aning lila

*

Främre vingarna har en bred men diffust avgränsad svart ytterkant, bakvingen har liksom svart cirkelytor mot den smalare svarta ytterkanten

*

Vingarna har ljusare undersidor med svarta prickar, yttersta raden med orange och inslag av blått. Till skillnad mot hedblåvingen, som annars är lik, är vingundersidorna tydligt blåaktiga in mot vingbasen.

*

Tre bilder på flygande ljungblåvinge

*

*

*

Här ser man både över- och undersida samtidigt

*

Den här var precis å väg att flyga utur bild, därför bild  tvärt avhuggen till höger

*

Det är inte alltid fjärilarna får vara ensamma om sina blommor. Den här verkade totalt oberörd av skalbaggarna runt omkring 

*

*

***

Postat 2023-07-10 15:29 | Läst 2017 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

SILVERSTRECKAD PÄRLEMORFJÄRIL

***

Då och då har jag åkt ut till Risinge för att fota fjärilarna på tistlarna. Pärlemorfjärilarna dominerar tydligt. Har noterat att det finns flera av dom olika pärlemorvarianterna därute, dom första jag visat var nog skogspärlemorfjäril. Jag har tänkt att när jag får ett par extra timmar ska jag titta igenom vilka varianter jag sett. Häromdagen konstaterade jag att en annan variant är den silverstreckade pärlemorfjärilen. Namnet låter exklusivt men jag tror den också är en av de vanligare pärlemorfjärilarna. Härnere två bilder jag tror är på just dom silverstreckade men tala gärna om ifall ni inte håller med!

*

*

*

***

Postat 2023-07-05 22:40 | Läst 3107 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

OXTUNGA - OCH GLAD MIDSOMMAR!

***

Läcker blomma som just nu står fin därute i Risinge. Populär också bland lite mindre humlor.

*

*

*

*

***

Postat 2023-06-22 15:36 | Läst 2531 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

TRE KROKARS GATA 4A eller GRÄV DÄR DU STÅR

***

Här stannade jag ett ögonblick och tog bilden när jag var in till Ludvika idag. Tre Krokars Gata 4A. Här flyttade vi in 1958, i våningen på nedre botten, till höger i bild. Detta var mina föräldrars första moderna lägenhet. Med modern menar jag riktig elspis, riktig diskbänk och kyl och frys och tvättstuga i huset. Och ett riktigt badrum, med varmvatten alla dagar i veckan och alla dagar på året. Inget av detta fanns på Carlavägen 31 där vi bodde tidigare. Jag bodde kvar tills 1960 då jag efter att ha tagit studenten ryckte in till I 13, Falun. För mamma och pappa blev det längre, inte bara deras första moderna lägenhet, det blev deras sista också. Pappa gick bort 1993, 90 år gammal, och mamma 2006, 97 år.

*

Det var en bra lägenhet, ganska nära till stan. Mamma gick ner och handlade tills hon blev 90 ungefär. Jag trivdes också bra. Eget rum hade jag förstås aldrig, jag delade sovrum med brorsan, men på Carlavägen delade jag rum med både brorsan och mamma, så definitivt ett steg framåt. Och det fanns flera bra saker med det här huset. Jag skulle börja andra ring hösten 1958, och tjejer var ju viktigt. Längst upp, till vänster i bilden, bodde Carmen. Hon var baronessa från Estland, hade förlorat man och son och gods under andra världskriget men flytt med sin dotter I (inte min I) och jag har berättat om henne tidigare (här ). Carmens dotter I (som också var baronessa ju) och jag blev kompisar och jag tänkte nog att det skulle kunna bli något mer. Nu var det ju så att just det här huset var innehållsrikt. Det finns en vinkeldel till detta hus som inte syns på bilden. Där bodde en annan flicka M och vi träffades också då och då. Till sist, i våningen över vår, alltså på mellanvåningen till höger i bild bodde I. Som ni förstår var det denna I som nu, efter att ha bjudit på en sockerdricka på tåget till Stockholm 1959, är min I.

*

***

Postat 2023-06-14 21:30 | Läst 2802 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

SKOGSVITVINGE MÅNNE?

***

Efter att ett antal gånger varit ute för att fota aurorafjärilen har jag tv gett upp, jag tror det är för torrt. Ganska många har jag sett, men dom sätter sig inte, fladdrar snabbt vidare utan att hitta något ätbart. Gång på gång har jag följt dom med ögonen utefter Risingevägen där jag brukar fota dom, men icke sa nicke, inte ett stopp. Nåväl, jag fotar det som kommer. Mest är det citronfjärilar, så lite vitvingar, i övrigt lite fjärilar här just nu.

*

Här satt jag på lagom avstånd och fick några bilder precis när det lyfte och flög vidare. Precis som med fåglar är det roligast att få dom flygande. Nästan inget mörkt längst ut på vingspetsen, borde vara en hona av skogsvitvinge, få se vad expertisen säger. 

*

*

*

***

Postat 2023-05-31 21:45 | Läst 2988 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 466 Nästa