Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

JORDREVA

***

Jordrevan är vanlig i vår gräsmatta i Korsheden. Som namnet säger är den en krypande växt och för det mesta inte högre än blommorna återfinns också i normalt kortklippta gräsmattor. Jag har varit lite nyfiken på den för om man smular den mellan fingrarna har den en starkt aromatisk doft. På många ställen hittar man info om växten som sägs ha används sen 1100-talet för läkande och medicinska ändamål, som tex på Alternativmedicin.se sägs följande

Glechoma hederacea

KRANSBLOMMIGA VÄXTER

Lamiaceae

Jordreva växer på näringsrika ställen - ängar, skogsdungar och parker - gärna vid foten av träd, i häckar eller där det är litet fuktigt. De upprätta grenarna bär hjärt- eller njurformiga blad; på försommaren slår vackra violetta blommor ut i bladvecken.

Jordrevan har varit känd som läkeört alltsedan medeltiden. Hildegard av Bingen rekommenderade den mot sjukdomar i bronkerna och som sårmedel, användningsområden som är aktuella än i dag inom folkmedicinen. På 1500-talet användes jordrevan som botemedel mot både utvärtes och invärtes sår samt invärtes mot depression och vansinne, och den har till och med brukats som skydd mot trolldom. Man skulle då binda en krans av örten plockad på valborgsmässokvällen och bunden vid midnatt. Den som sedan bar denna krans på huvudet fick så skarp syn att hon genast kunde se vilka kvinnor som var häxor.

Tack vare växtens höga halt av garvämne har den stoppande verkan vid diarréer. Jordreva ingår också i s.k. schweizerte, ett slags stärkande tonikum som tas vid påfrestningar av alla slag.

Förekomst: Allmän från Skåne till Värmland, Västmanland och Uppland. Sällsynt längre norrut till Jämtland och Lule lappmark. Växer i lundar, på odlad mark, stränder och i vägkanter på mullrikt underlag.

Kännetecken: En 5-15 (-25) cm hög flerårig ört, som kryper längs marken med upp till medellånga, i tvärsnitt fyrkantiga revor. Blad skaftade, motsatta, njurlika till avrundat hjärtlika och grovtandade.

Jag tänker att gammal kunskap om växter ofta har visat sig korrekt också ur modern synpunkt men eftersom det också finns uppgifter om att hästar har dött av för mkt jordreva borde det finnas moderna undersökningar. Slutsatserna av en kroatisk vetenskaplig studie kopierade jag in nedan, ser fortfarande rätt intressant ut....

*

2022 Mar; 11(5): 658.
Published online 2022 Feb 23. doi: 10.3390/foods11050658
PMCID: PMC8909519
PMID: 35267291

Comprehensive Study of Traditional Plant Ground Ivy (Glechoma hederacea L.) Grown in Croatia in Terms of Nutritional and Bioactive Composition

4. Conclusions

Nutritional and bioactive composition of ground ivy differed depending on the natural habitat, but all samples proved to be valuable sources of insoluble dietary fibre, proteins, calcium and potassium. Besides natural habitat, the bioactive content of ground ivy extracts was greatly influenced by the applied extraction technique. Subcritical water extraction resulted in the formation of new antioxidants and requires further research, but in the present study, microwave-assisted extraction resulted in the highest recovery of target phenolic compounds. The obtained results showed that ground ivy is a plant with a diverse and valuable nutritional and bioactive composition, thus representing a great source of natural compounds with the potential to be used in the formulation of functional foods.

*

*

***

Postat 2023-05-25 23:16 | Läst 225 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

NORRKÖPING: INDUSTRILANDSKAPET, STADSFÖRTÄTNING OCH NÅGRA SVALOR

***

Vi var ju där i förrgår också, samma ärende, I:s tandläkarbesök. Där fanns också 30 minuter typ för fotografering. Fortfarande 99:an med 135:an.

*

Ett och annat måste spärras av, jag gillade den här svarta höga grinden, snygg inramning till den gamla byggnaden på andra sidan

*

Här har definitivt svalorna kommit också. Och det gick att få ngt användbart med den klumpiga 99:an med den ännu klumpigare 135:an! Ladusvala!

*

Hussvala

*

Med 135:an kanske det ser aningen trängre ut än det är i verkligheten, men inte mycket. Helt klart är att förtätningen av byggnader syns.

*

En till om förtätningen

*

*

Jag är otroligt imponerad av hur man tagit tillvara allt det gamla, det som nu är industrilandskapet, det har jag sagt många gånger. Till det vill jag lägga det alla fina möjligheter att njuta av Motala Ström som går rakt genom landskapet. Dels alla broar utefter sidorna och tvärsöver, det jag visade i gårdagsbloggen. Men också dom långa fina trädäcken som finns lite här och där, suveräna under sommarhalvåret för att sola, träffas eller bara prata en stund.

*

*

Det  jag inte alls har bekantat mig med är kvälls- och nattlivet. Än. Ålder är väl bara en siffra väl? 

*

***

Postat 2023-05-25 16:25 | Läst 223 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

INDUSTRILANDSKAPET UR ANNAN VINKEL

***

30 minuter hade jag på mig, I:s behandlingstid hos tandläkaren idag. Det räcker för några bilder från industrilandskapet. Jag hinner inte gå så långt så jag tar det jag ser. Förstås, det gör ju alla andra också. Men jag menar att jag inte bestämmer mig för något särskilt jag vill fota, jag går en promenad i området  och ser vad jag hittar. Dagens fynd, alla fotade men 99:an och 135:an: 

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2023-05-24 22:19 | Läst 278 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

RESTEN SPAR JAG TILLS I MORGON

***

*

*

***

Postat 2023-05-16 20:16 | Läst 304 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

MAJ MÅNAD

***

Inte mycket som slår Sverige i maj månad. Och definitivt ingenting som slår Dalarna....Här sluttningarna ner mot Barken, tagna på utängsvägen som går ut mittemot Nina. Eftermiddagsljuset ger motljus i den nyutslagna björkslyn, står fint mot dom mörkare granarna. Det är tio år i morgon sen bilden togs.

*

Bilden passar utmärkt av ett annat skäl, Söderbärkesidan (Söderbärke i mitt hjärta) på FB har passerat 3000 medlemmar, jätteskoj. Socknen (som hör till Smedjebackens kommun) har drygt 2500 invånare, så vi har fler medlemmar än invånare. Sidan startades april 2017 så vi har också nyss fyllt 6 år, också värt att fira. Jag ser fram mot massor av mysiga bilder och trevliga berättelser i sommar!

*

*

***

Postat 2023-05-11 13:52 | Läst 542 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 465 Nästa