Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SOLPANELER

***

Närmaste grannen satte upp solpaneler för en månad sen. Mycket imponerad av hur snabbt och effektivt det gick, hela taket på två dagar. Det är ett perfekt tak, vätter rakt åt söder och med bra vinkel, typ drygt 30 grader skulle jag säga efter bilderna. 38 paneler, minst 50 m2 gissar jag. 16 kW säger Tomas att dom ska ge. Inte i maxeffekt utan tydligen något slags årsgenomsnitt (dagtid gissar jag). 16 kW räcker till en hel del. När jag pratade med honom senast var inkopplingen inte klar. Dom hade haft tur, bestämde sig i somras och väntetiden var inte mer än ett par månader.

*

Med det långsiktigt fallande priset på paneler och stigande elpriser är det utan tvekan en mkt intressant investering. Vårt hus har inte alls ett lika lämpligt tak, dessutom har jag tänkt att det är tveksamt om vi hinner nå lönsamhet innan vi inte är kvar, i livet eller i huset. Sticker elpriserna iväg under längre tid kanske det är fel tänkt. Rent generellt tycker jag solpaneler är en väldigt attraktiv lösning, decentraliserad som tekniken är på allvar och ingen ny ledningsdragning förutom inom huset eller möjligen tomten. 

*

Även om vi nu inte har solpaneler är jag nöjd med den minskning av elförbrukningen vi har så här långt. Här hemma i Finspång ligger vi på ungefär 50 % av fjolåret om vi tittar på aug, sept och okt. Förklaringen är att merparten av uppvärmningen går på fjärrvärme och golvvärmen i entre och hall har vi stängt av. Utomhusbelysningen är dessutom numera nästan alltid släckt och även inomhusbelysningen är nerdragen. I Korsheden ligger vi samma månader på ungefär -40 %, huvudsakligen beroende på att vi inte varit där mkt i höst.

*

*

*

*

***

Postat 2022-11-15 22:16 | Läst 355 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

COQ AU VIN

***

Återigen har vi haft Annika och Vilma här ett dygn, till glädje både för I och mig. Till middag i går kväll blev det en Coq au vin, passar perfekt i höstmörkret, även om det var en höna och ingen tupp. Vilma som är fena på matlagning kokade dessutom potatis och pressade den. I botten på varje tallrik fick vi därför pressad potatis med smör ovanpå innan vi slevade upp soppan i tallrikarna, mums. Det finns som bekant lite olika syn på om familjebilder och solnedgångar hör hemma på Fotosidan, för mig är det självklart Tillsammans med Leicastudier och (akademiska?) bildanalyser och natur blir det en alldeles utmärkt blandning! Livet är mer vardag än något annat och såklart måste också vardagen få plats.

*

Tre generationer på tjejsidan i köket i Finspång. 14, 47 och 79, ni får gissa i vilken ordning

*

*

***

Postat 2022-11-13 16:00 | Läst 334 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

3-D VÄDER, ARTILLERISYSTEM ARCHER OCH STRIDSVAGN 122

***

SMHI lärde mig något nytt idag, 3-D väder. Det var precis sånt väder idag, Dis, Dimma och Duggregn. Men det gör inget, tvärtom, dimma har varit ovanligt här i höst och det ger möjlighet till andra bilder. Dimman låg hela förmiddagen och gav den där känslan av att världen stannat när vi tog vår promenad. Det är ju alltid vindstilla vid dimma och ofta alldeles tyst. Nåja, inte alldeles tyst idag, tvärtom, med jämna mellanrum hördes ett dovt muller, så låg frekvens att det mera kändes  i magen än hördes. Då och då skjuter man vid Prästtomta skjutfält (Kvarns skjutfält) som ligger ett par mil utanför Motala, åt vårt håll till. Ska jag gissa ca tre mil fågelvägen. En koll ikväll visade mycket riktigt att Försvarsmakten genomfört Arméns utbildningsdag och att man skjutit skarpt med artillerisystem Archer, stridsvagn 122 och andra vapensystem. Stridsvagn 122 är den svenska beteckningen på den tyska Leopard 2. Den har jag fö varit inbjuden att titta på vid en demonstrationsskjutning just i Kvarn för många år sen. Oerhört imponerande, den kom nerför en sluttning med sådär 50 km/h, kanonen låst på målet, passerade ett brett dike på kanske två meters djup och studsade upp (drygt 60 ton) på andra sidan och sköt omedelbart den tagit mark igen. Fullträff förstås. Och kanske provskjuter vi Archer för att se att pjäserna fungerar innan vi levererar till Ukraina?

*

Risingeskog idag

*

Fortfarande inne på klimatet ser jag att Karlstad haft det väldigt varmt senaste halvdygnet, kolla varmast i dom tre landsändarna här nedan. Det vore nå´t för SMHI att rapportera om, annat än dom nya rekord med en tiondels grad under kanske tio minuter som nu ger stora rubriker i alla tidningar och upprepade genomgångar i alla TV--program och SMHI-kommentarer om mänsklighetens snara undergång om vi inte omedelbart gör något. 

*

*

Fö noterade jag hur Per Bolund igår på 18-Rapporten  föraktfullt kommenterade den nya regeringens klimatpolitik och påpekade att vi som har högre CO2-utsläpp per capita än stora länder som Kina och Indien inte ge ska tro att vi är så duktiga. Att Sverige har högre CO2-utsläpp per capita än Kina har Bolund påstått tidigare. Det är lika fel nu som då, Kina har dubbelt så stora utsläpp per capita som Sverige. Indien däremot, som knappast kan betraktas som industriland, ligger däremot betydligt bättre till än Sverige.

***

Postat 2022-11-01 22:09 | Läst 499 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

HAMMARBY SJÖSTAD OCH ELEN

***

Sällan har det varit så mörkt runt om i området där vi bor som nu om kvällarna. Det är näst intill kolsvart i vartenda hus. Alla ytterbelysningar är konstant nersläckta och TV-rummen verkar genomgående vara vända åt andra hållet. Naturligtvis gör vi likadant, så långt det går. Med det menar jag att I inte gillar när det är skumt överallt och eftersom hon inte kan minnas tänder hon vartefter hon går trots att jag berättat varför jag går efter och släcker. Tidigare i kväll var jag in och kollade hos mina elleverantörer, Vattenfall i Finspång och VB Energi -Västerbergslagens Energi i Korsheden, hur vi ligger till. Och glädjande nog kan jag se att vi förbrukar väsentligt mindre el i år jämfört med ifjol, på båda ställena. Mörkt som det är passade jag på att leta fram en bild från 2013 när jag gick en av Kulturamas fotokurser. Den här kvällen var vi ute och fotade nattbilder och eftersom Kulturama ligger  nära Hammarby Sjöstad blev det några bilder därifrån. Kanske hade det inte blivit så mycket ljus om jag fotat ikväll? Här fotat med A99:an, Minolta 85/1,4  med 0,5 s  bl 8 och ISO 1600  och stativ förstås.

*

*

***

Postat 2022-10-26 22:08 | Läst 520 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

SÅ KOM DOM DÅ, SIDENSVANSARNA

***

Ja, så kom dom då, sidensvansarna. Jag var på väg ut till bilen för att åka och hämta I när jag fick syn på dom. Kanske nånstans mellan 50 och 100 som fladdrade runt i splittrade grupper mellan trädgårdarna. Men vi ligger bra till, vi har nå´t som drar. Snabbt byte till telet som låg i bilen och så några snabba bilder. Dom är ju försiktiga av sig och satte sig i björkarna längst bort förstås men några snabba bilder blev det.

*

*

*

Den jag kom närmast satte sig på den gamla TV-antennen på taket snett ovanför mig

*

Detta var vad de ville åt, miniäpplena på bukettaplarna. Jag hoppas de kalasade en stund när jag åkt.

*

***

Postat 2022-10-25 09:52 | Läst 457 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 453 Nästa