Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LUNDDALEN OCH EUROPA

***

Lunddalen och motionsspåret  därute är en fröjd att vara i, även om vi nu promenerar i lugn takt i stället för att jaga pers , så som jag tidigare gjorde. Det ligger fridfullt bland  tallmo och annat och syrehalten känns högre än inne i centrum (Finspång ni vet.....) och stigen är sån där mjuk fin stig som det ofta blir på tallmoar.

*

Fridfullt är det. Och det är lätt för oss här hemma i Sverige att glömma bort hur världen egentligen ser ut. Vi har ju haft den otroliga turen att klara oss undan från två världskrig medan hela Europa stått i brand och till stor del i ruiner, för inte värst länge sen, under mitt liv. Ärligt talar förstår jag inte hur andra världskrigets fasor trängts undan så till den milda grad att folk knappt verkar veta att det funnits. 75 år sen! Och kanske tror man inte att det finns risk för att det händer igen......Titta på Turkiet, titta på Ukraina, titta på Vitryssland. Eller på Nordkorea, Afganistan, Jemen. Eller alla afrikanska oroshärdar. Det är inte säkert  vi har samma tur nästa gång det smäller till.

*

Vi har nyss varit och röstat, I och jag. Fullständigt självklart att rösta. EU är för mig ett fredsprojekt i första hand. Kan också kalla det ett frihetsprojekt. Jag tror att vi behöver vänner därute, vänner vi kan lita på. Hur tror ni det gått för Danmark och Norge under andra världskriget utan engelsmännen och amerikanarna? Nu ser det ju ut som det blir lite mer osäkert med uppbackning från amerikanarna, och engelsmännen går (kanske) ur EU. Vänner behöver vi fortfarande. Och så länge vi håller undan extrempartierna till höger och vänster spelar det inte särskilt stor roll vilket parti vi röstar på, om ni frågar mig.....

*  

*

***

Postat 2019-05-26 15:09 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

UNDERBART ÄR KORT

***

Väl hemma i Finspång igen gick jag ett varv i trädgården. Regnet hade nyss öst ner men nu bröt solen igenom. Både bukettaplarna och purpurplarna har gått förbi sitt blomstermaximum och blombladen fallern nu i snabb takt. Underbart är kort..

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2019-05-25 09:06 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

STORSKRAKE SAXE

***

Egentligen satt jag därnere på träbron (Spången) utefter Saxevägen i eftermiddags  för att se om jag kunde få en skymt av rördrommen. Jag hörde den när jag gick därnere i går kväll och den upplät sporadiskt sitt karakteristiska läte också nu. Men jag hade inte suttit där så länge förrän jag fick sällskap av ett par grabbar som började fiska med sina kastspön så jag begrep att det var en fåvitsk tanke. Få fåglar är så skygga av sig som rördrommen har jag förstått. Men det blir fler tillfällen, det finns en bra bänk på bron så rätt klädd är det inget bekymmer ens för mig att sitta där ett par timmar. Och ensam i stillhet på bänken kanske det finns någon liten chans.

*

Ändå satt jag kvar där i närmare två timmar, tänkte alltid kan något dyka upp. Och visst gjorde det. En storskrake, hona antar jag, kom simmande med nio små dunbollar i släptåg. En satt på hennes rygg och honan och ungarna sam omkring i närheten av mig en bra stund. Jag fick för mig att det var samma unge som satt på hennes rygg hela tiden, säkert en halvtimme, och jag funderade på om det var den starkaste ungen som behöll platsen för sig själv eller om det möjligen var den svagaste ungen som verkligen behövde vilan och hjälpen? Det lär jag väl aldrig få veta men jag gissar att det är som vanligt i naturen, den starke som styr. Eftermiddagssolen låg på och det blåste rätt hårt så bilderna har lite hård och orolig karaktär. 

*

Här kommer dom, storskrakehonan med nio ungar

*

Ibland försökte fler komma upp på hennes rygg

*

Ungarna verkade trygga och gjorde små utflykter på egen hand

*

Några cyklister kom förbi och fick dom att vända igen

*

Snart kom dom tillbaka igen fast ungen på ryggen är blyg för fotografen

*

*

*

*

När dom kom nära strandkanten här satte ungarna iväg i ett fasligt tempo och for runt, dök och skvätte vatten så det stod härliga till. Dykträning och äta-träning antar jag?

*

Fin stund också utan att se något av rördrommen! Men nånstans härute i våtmarken står den och  - ja, vad säger man - tutar? Eller brölar?Den kan höras flera kilometer, så mycket vet jag

*

*

***

Postat 2019-05-24 00:55 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

KORSHEDEN - MED LÅNGTELE SOM MAKRO

***

Innan regnet kom i går kväll kröp jag lite på alla fyra i gräset för att se om jag kunde hitta något intressant. På kameran satt inte makrot utan längsta telet som förvånande nog är ett bra alternativ till makrot . Egentligen inte så konstigt eftersom det fokuserar ner till 98 cm och 4o0 mm på ca 1 m funkar bra som ett slags makro. Skärpeproblemen jag ibland skrivit om är dessutom icke-existerande när jag jobbar så här.

*

Det som roade mig mest var att jag hittade spår av vårens extremt intensiva "snö"fröande  överallt. Dom flesta tycks vara överens om att det särskilt är asparna som bidragit med dom största mängderna, men det finns väl mkt annat, sälg och vide tex,  som också bidragit, men jag antar att det mesta jag noterat är från aspen. Skall ni se vad jag sett  behöver ni förstora bilderna.

*

Flygfrönystan, gissningsvis från asp, uppträtt på ett grässtrå. Komplex tredimensionell struktur där fröerna sitter som noder omgivna av täta nätverk av ytterst många och fina trådar.

*

Ytterligare en bild, croppad, som visar hur otroligt finmaskiga och komplexa "snöflingorna" vi sett är

*

På  nästan alla blommor och gräs kan jag se små rester av det intensiva fröandet, men man får titta noga

*

Det gäller också djupt inne i gräset, men här får man leta mer för att faktiskt se

*

Så också här

*

Liljekonvalsbladen lyser fint i det sneda solljuset

*

Blomningen har börjat men marken här är torr och ger kortväxta plantor med ännu kortare blomskaft

*

***

Postat 2019-05-23 11:39 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

VÅRSNÖFALL

***

Sällan har jag sett det så intensivt "snöa" som det gör just nu, speciellt ute vid Risingefälten. Det är i första hand asparna ("honasparna")  som fröar men det finns säkert många fler arter som också fröar just nu. Asparna är också sena med lövsprickningen, de flesta aspar är fortfarande helt utan blad.

*

*

*

*

*

***

Postat 2019-05-17 18:05 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 313 Nästa 

Innehållskategorier