Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

HILDA

***

Några bilder till från veckan med Hilda. Det blir inte lika många bilder som när hon var mindre, en 15-åring har sin egen integritet som jag inte vill utmana i onödan. Just när vi är ute och går och allra helst när hon träffar hästarna vill hon gärna bli fotad så då passar jag på. Här kommer två bilder jag gillar från gårdagspromenaden ute i Risinge. Mamma Hanna kom också upp i eftermiddag och i morgon åker dom tillbaka till Göteborg tillsammans med Makai.

*

*

*

***

Postat 2018-11-03 18:20 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

HILDA OCH HÄSTARNA I RISINGE

***

Äldsta barnbarnet Hilda, 15, tillbringar (på egen begäran!) höstlovsveckan hemma hos I och mig. Större förtroende får man inte. I går var vi ute och gick vid fälten och ekbackarna vid Risinge. Hilda rider sen många år och älskar hästar och där brukar finnas ganska många. Och visst, dom fem islandshästarna fanns där dom brukade. Hilda repade lite frodigt långgräs utanför hagen och gick in och bekantade sig med hästarna. Till hennes, och uppenbarligen hästarnas, förtjusning. Tollaren Makai, nu fem månader, tyckte det var spännande. Hoppas ingen tar illa upp som ser bilderna - vi känner ju inte ägaren - men jag tror det framgår av bilderna att hästarna inte misstyckte.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2018-10-29 23:44 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

MAKAI

***

I somras blev barnbarnen (och föräldrarna förstås) i Göteborg med hund, en tollare som vi säger på svenska. Det är ju en retriever precis som labrador, golden och flat, men med ett långt krångligt namn på engelska - Nova scotia duck tolling retriever. Det är nu drygt två månader sen dom fick hem den, och ungefär lika länge sen jag visade en bild. Han har vuxit en bra bit, är nu fem månader och väldigt mysig. I och jag har ju haft både golden och flat tidigare så både vi och barnen är lite förtrogna med retrievers och har trivts väldigt fint med dom. 

*

Gissa om barnen älskar honom!  I stort sett rumsren, även om det blir en pöl av pur glädje ibland när någon av husse, matte eller barnen kommer hem. Supemysig tycker I och jag förstås! Och Makai heter den, efter en annan hund familjen träffat tidigare.

*

Makai, tollare, det är jag det!

*

***

Postat 2018-09-21 15:52 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

EKBACKEN RISINGE

***

Ni vet ju redan att jag trivs därute vid ekbackarna lite bortanför S.ta Maria, ute i Risinge. Ekarna, fälten, blommorna, djuren. Allt ger mig lugn i själen.

*

Hästarna, som vanligt nos mot ända, ända mot nos

*

Här nånstans tror jag att jag begrep, ivrigt vispande på svansarna håller kompisarnas ansikten också fria från flugor

*

***

Postat 2018-09-07 09:49 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

DET FINNS INTE SÅ MÅNGA KVAR......

***

.....av småbruken liknande Stefans. I stort sett dagligen - när jag är i Korsheden - går jag förbi hans gård på mina promenader utefter Saxevägen, eller Nohrstedtsvägen som den egentligen heter. Och trots att jag ägnat mitt eget yrkesliv åt industrin och industriell FoU och aldrig själv haft någon närmare kontakt med livet på landet märker jag hur jag blir alltmer fascinerad av miljöer som redan försvunnit eller är på  väg bort. Det är ju vårt arv, vår bakgrund, vare sig det är lantbruk, djurhushållning eller bruksortsindustri. Bara några generationer tillbaka, säg 150-200 år, på min farfars fars tid,  var det så här nästan alla levde. Det blir mig alltmer tydligt hur oerhört snabbt utvecklingen gått. Livsstil och miljöer som under århundranden varit stabila och och sett ungefär likadana ut generation efter generation har nu på ett par generationer i stort sett försvunnit.

*

Förr, när utvecklingen inte var tillnärmelsevis så snabb som den är idag, hade varje generation tillgång och nytta av tidigare generationers kunskap och erfarenhet. Idag möter varje ny generation ett totalt nytt samhälle som förändras så snabbt att tidigare erfarenheter  - om än inte värdelösa - har oerhört mkt mindre betydelse för de dagliga besluten än tidigare. Undra på att många känner sig dåligt rotade i tillvaron, att stress och utbrändhet ökar och att  mål och mening med tillvaron ifrågasätts av allt flera. För att använda ett modernare uttryck, förr ärvdes  tidigare generationers värdegrund i stort sett oförändrad, idag är det upp till varje generation och varje människa att skaffa sig sin egen värdegrund.

*

Utan att göra det till någon programförklaring finner jag stor glädje i att dokumentera en del av det gamla som fortfarande lever. Stefan har djur, inget jordbruk, på gården jag tror han arrenderar. Byggnaderna är vackra men standarden låg och långt från dom glassiga miljöerna som  tidskrifter som Gods och Gårdar och liknande visar. Och ett slit måste det vara, ensam sköter han gården med storleksordningen 50-60 får, kanske 15 kor och ett par grisar. Bara på gården kan han inte leva, han jobbar dessutom på ett äldreboende, så fritid tror jag är honom obekant. Häst finns också bland djuren som ofta betar tillsammans, förutom grisarna som får hålla sig på eget område. Bilderna nedan är från några olika dagar under augusti så ljuset varierar lite och bilderna är utan tydlig ordning. Så torrt som det varit i sommar har det varit ont om bete och därför finns mkt ris och kala småträd i högar efter sly och småträd som fällts för att ge tillskott.

*

Saxevägen fram mot gården

*

*

*

Efter torkan var betet näst intill obefintligt

*

Werner och Werner

*

Sly och småträd fick bli ersättning för betet

*

*

*

*

*

*

*

Stefan delar ut näringstillskott

*

Utkast av näringstillskott

*

Stefan

*

***

Postat 2018-08-31 14:10 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa 

Innehållskategorier