Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DET FINNS NACKDELAR MED SPEGELFRITT

***

För några månader sen skaffade jag en A7RII. Den är begagnad men var då ca tre veckor gammal och hade gått ca 10 000 exponeringar. Ganska snart märkte jag att sensorn inte var riktigt ren så jag lämnade den till Sony service i Linköping och fick den rengjord. Så körde jag ett tag igen, tre veckor kanske, men fick problem igen. Jag ska lägga till att när jag testar sensorns renhet är jag synnerligen kritisk. Jag provexponerar med lite bländare mot himlen men när jag sen kollar nöjer jag mig inte bara med att titta på resultatet i normalläge (utan nämnvärd bildbehandling) utan oftast kör jag den via LR i Silver Efex Pro och väljer den basinställning som tar fram minsta lilla fel - Full contrast and structure. Därefter förstärker jag kontrasten ytterligare i LR. Resultatet är oftast inte så kul - har ni inte testat på det sättet tycker jag ni ska prova.

*

Nåväl, jag fick alltså snabbt problem med sensorrenhet igen, dessutom fann jag vid bildjämförelse att trots noggrann rengöring hos Sony representanten - jag känner han som gör jobbet och han slarvar inte - var en del av fläckarna domsamma som före senaste rengöringen. Vid förnyad kontakt erbjöd dom sig generöst att byta sensor på garantin. Det är en rätt omfattande åtgärd eftersom det inte bara är sensorn utan hela slutarsystemet med sensor som byts för att alla precisionsmått inte ska ändras. Och tillbaka fick jag en sensor som verkligen var ren, oavsett hur jag testade. Nu har det gått en månad till ungefär och när jag jobbade med dimbilderna från i går morse i just Silver Efex var det lätt att se att jag har problem igen. Det som irriterar är att det, precis som tidigare, inte är små lätta dammpartiklar som går att skaka eller blåsa bort utan det verkar vara droppar av något slag.

*

Jag byter objektiv ofta, ibland flera gånger om dagen och jag undviker då såklart miljöer som är dammiga eller fuktiga men jag gör inga speciella anstalter. Jag byter objektiv så snabbt jag kan, försöker hålla öppningen neråt och gör det hemma, i bilen eller ute om det inte regnar/duggar eller blåser eller är pollentider. Hur det ser ut? Så här

*

I stort sett obehandlad "normalbild"

*

Samma bild behandlad i Silver Efex Pro - Full contrast and structure

Notera inte bara den lilla pricken, där finns tre rejäla, cirkelrunda droppar uppe till vänster, en svag sådan nästan rakt ovanför stolpen samt två uppe till höger, svagare än dom till vänster. Dessutom finns flera små svarta prickar däruppe till höger. När man här ser var de stora problemen är belägna kan man lätt hitta en stor droppcirkel också på första obehandlade bilden uppe till vänster, dock med mkt mindre kontrast

*

Jag har haft en A7S ett par år och ännu inte fått den såld men den har jag använt som lågljuskamera och har aldrig testat den på det här viset. Det är ändå min känsla att dom spegelfria kamerorna rimligtvis är avsevärt mycket känsligare för smuts än dom med spegel som skyddar. Att spegeln samlar motsvarande smuts/droppar är ju inte alls lika känsligt för bildresultatet. Eftersom detta rimligtvis drabbar alla spegellösa kameror med utbytbart objektiv är jag lite förvånad över att det här problemet inte fått särskilt mycket uppmärksamhet.

***

Postat 2016-11-17 22:49 | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

KVISMAREN I GÅR KVÄLL - TRANOR OCH GÄSS

***

Kvismaren ligger en knapp timme från Finspång, en alldeles lagom tur en vacker eftermiddag. Jag hade gissat att både gäss och tranor börjat på att samla ihop sig för att bege sig söderut. Och precis så var det. På fälten söder om kanalen fanns stora mängder tranor och gäss

*

*

Just här är det mest tranor på marken och mest gäss i luften.

*

Riktigt trångt var det mellan varven

*

Så kommer ett gäng vitkindade gäss

*

Lite för lång slutartid för skärpa men jag tycker det blev snyggt ändå

*

Efter några varv beslutar dom sig också för att ansluta samma gäng med tranor, grågäss/ sädgäss.

*

Vid solnedgången börjar tranorna omgruppera men jag ser inga sträck som lämnar området. Det här är väl ett föräldrapar med unge antar jag, en av tranorna (längst till vänster) har ingen markerad av/ teckning på huvdet

*

Det syns ändå tydligare här

*

*

*

En fantastisk kväll/eftermiddag. Här har jag bara använt nyförvärvet A7Rii tillsammans med Tamron 150 - 600 och jag är inte nöjd den här gången. Trots att jag bara höjt ISO till 400-1200 är bilderna rejält brusiga när jag tittar närmare på dom. A7Rii ska ha nästan lika bra lågljusegenskaper som A7S, det här är sämre än min 99:a. Synpunkter tack! Att det inte är riktigt skarpt överallt beror på mig, jag körde nästan bara handhållet, också med 600 mm.

***

Postat 2016-08-31 15:24 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

LIGHTROOM CC - HUR FUNKAR DET?

***

Ställer precis samma fråga här som jag nyss gjorde i Forum

"Har just köpt en Sony A7RII. Eftersom jag har ett LR 5.7 måste jag uppgradera till 6 eller CC och är inne på det senare. Tacksam om någon kan svara på mina funderingar:

Ser att just nu kan man få både LR CC och PS för 90 :/ månad, en dryg tusenlapp per år. Funkar det att ladda ner från nätet, jag har 110 000 bilder just nu i LR och insticksprogram som Efex. Jag menar, såklart funkar det att ladda ner, men krånglar det aldrig med kataloger, bilder och insticksprogram när jag har över 100 000 bilder?

Andra frågan, har egentligen inte förstått, laddar jag ner programmet till datorn och så uppdateras det hela tiden, eller ligger programmet i lämpligt moln och jag jobbar så att säga på distans? I senare fallet skulle det inte funka utan uppkoppling överallt där man vill jobba.

Sista funderingen, kan jag ha det till samma kostnad på två datorer, min fasta (som är en pc) och min laptop (som är en Mac)?"

*

*

***

Postat 2016-08-27 10:50 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Studio - nya erfarenheter

Fotograferat har jag gjort i en bra bit över 50 år  men det är mkt jag behöver lära mig - alltså har jag anmält mig och går just Kulturamas Grundkurs i Fotografi.  Åker därför  från Finspång till Sthlm två kvällar i veckan - en tur på 2x18=36 mil per kväll. Jag behöver lära mig leka mer, tycker själv jag är alldeles för konventionell i mitt bildspråk, och dessutom lära mig Fotoshop ordentligt. Jätteroligt och nyttigt. Igår kväll hade vi studiofoto efter att tidigare jobbat lite med ljussättning och känt på prylarna i en studio.

Det första jag lärde mig var att min Sony (a580) varken hade blixtsko som passade standard radioutlösare eller en synkkontakt för standardkabel - alltså stod jag där utan att kunna använda kameran som tänkt. Först blev det därför lite bilder med bara blixtarnas inställningsljus och ganska högt ISO (400) och stor bländare (2.2) med mitt Minolta 50/1,4

#2756380 

#2756379

Därefter blev jag efter en vink av vår lärare nyfiken på att prova med flera blixtar under lång exponeringstid (2-4 sek), bländare 8 resp 16) samt ISO 400 resp 100 i nersläckt studio och med Minolta 85/1,4

#2756381

#2756387

 till sist samtidigt med lek med ficklampa (4 s, bl 16, ISO 100, Minolta 50/1,4)

#2756390

 Inga utställningsbilder såklart men alltsammans skitkul på ren svenska!

 

Frågan är nu - ska jag göra som jag tänkt och skaffa A99:an (Sonys nya fullformatare) trots att jag för första gången upplevt att Sonyn verkligen är lite annorlunda? Vet att den faktiskt har en standard blixtsko men också att den skiljer sig mer från Canon/ Nikon i grundkonstruktionen med fast spegel och elektronisk sökare. Få se när jag känt på den. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postat 2012-10-02 23:37 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera