Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

RISINGE SISTA OKTOBER

***

And this, also, shall pass

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2020-10-31 23:01 | Läst 2336 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

ALLHELGONAAFTON - OCH OM ATT BLOGGA AV

***

Ursäkta, andra bloggen idag. Men jag känner att jag behöver blogga av lite. Vaddå, blogga av? Låt mig förklara.

*

Två av ungarna tränade mkt simning när dom gick i plugget. Typ ett par morgonpass i veckan, plus ett par eftermiddagspass. Inga sinekurer, åtskilliga tusen meter per pass, då och då omväxlande med inlagda tempodistanser. Kommer ihåg att Stefan berättade att dom på träningsläger ibland hade 10 000 meters pass på förmiddagen och sen några  tusen på eftermiddagen. Ingen av dom blev några stjärnor, inte ens ens lokalt. Men till saken, alla pass avslutades med att dom simmade av. Med träningsvärk och mjölksyra i musklerna skulle dom inte avsluta passen direkt genom att gå upp ur bassängen, i stället skulle dom lojt simma ytterligare ett antal längder med mjuka avslappnade rörelser och gärna sträcka ut ordentligt. Begreppet simma av är överföringsbart.

*

Nog för att jag går varje dag, men inte så att jag behöver någon särskild avslutning. Sen låter det konstigt med att gå av, det för tankarna i annan riktning. Inte blir det begripligt att skriva om att tänka av heller, fastän det är åt det hållet jag tänker just nu. Alltså lite ansträngningslös verksamhet utan särskilt mål att åstadkomma "resultat".  

*

Mycket gråare blir det inte. Ingen dimma men ett lätt dis. Klockan är fem och skymningen sänker sig. Ändå lyser baldersbrån ute på fälten vid Risinge.

*

På hemvägen stannar vi till vid kyrkogården, Risinge kyrka, för att titta på alla ljus. Idag är det väl alla helgons och martyrers dag egentligen, först i morgon är det dagen för alla själar, alla våra döda. Men vi firar ju gärna kvällen innan och det känns bra att se alla tända ljus. Alla har vi säkert några att tänka extra på i kväll.

 *

***

Postat 2020-10-30 22:40 | Läst 2530 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

SLOTTSPARKEN 2 - SOLSKEN

***

Jovisst, jag har redan gjort en blogg på slottsparken, det här är nummer 2. Den här tog jag i onsdags när det var solsken, åtminstone i början av promenaden som I och jag gjorde. En annan skillnad är att denna gången fotade jag med 99:an och Zeiss-135:an , förra gången var det A7RIII:an och 24 plus 70-200. 

*

Vi parkerade vid Bruksgatan, det är Värdshuset man ser till höger och början av bruksgatan med sina 1700-talsbyggnader

*

När man går in mot slottet genom slottsgrindarna ligger dom gamla bruksindustrifastigheterna alldeles utanför slottsmuren. Också dom är från 1700-talet.

*

 Bakom slottet ligger en stor gräsmatta med orangeriet till vänster och Auroratemplet i fonden.

*

Går man in till vänster genom orangeriet kommer man till den friare delen av slottsparken med gångar, små vatten-kanaler med vackra broar över

*

Väldigt gott om änder just nu

*

Extra vackert nu i hösttid förstås

*

Gott om stora gamla lövträd

*

Bladen är vackra tom på marken

*

Självklart också när solen lyser igenom

*

*

Ekarna runt Auroratemplet har väsentligen fällt sina löv

*

*

Här en liten del av Bruksgatan sedd från slottsparken

*

På nära håll är det lätt att förstå hur stor byggnad slottet faktiskt är

*

"Forsen" är för det mesta utan vatten eftersom vattnet leds en annan väg och passerar en turbin innan det leds in i slottsparkens nedre del

*

***

Postat 2020-10-30 12:39 | Läst 2344 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

SLOTTSPARKEN 1 - LÄTT MULET

***

Det är lätt att glömma bort motiven som ligger närmast. Oftast brukar I och jag ta oss några kilometer utanför Finspång för våra promenader. Men häromdagen, i måndags, insåg jag att jag borde göra en tur i slottsparken innan löven fallit. I måndags var det lätt mulet, och jag gick ensam, I och jag hade redan gjort vår promenad. Hela serien är fotad med A7RIII:an, dom tre första bilderna med 24 mm, dom följande med 70-200/4. Jag gör bara enstaka kommentarer till bilderna.

*

Slottet speglar sig i vattnet

*

*

*

Alldeles intill slottsparken ligger  Siemens De Geers-kontoret

*

*

*

*

Slottsmuren skiljer slottsparken från industrierna. Den är av senare datum än slottet som stod färdigt 1668. Historien förtäljer att det var en av slottsfruarna som var trött på att se forkarlarna stå och förrätta sina behov på Slottsvägen intill. Och jag gillar slaggstensteglet.

*

*

*

Till vänster om broarna här är baksidan på orangeriet

*

*

*

En genomgång genom orangeriet

*Pr

*

*

Precis utanför slottsgrindarna vidtar dom gamla industribyggnaderna

*

***

Postat 2020-10-28 23:30 | Läst 2198 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

AUTUMN DREAMS - SLOTTSPARKEN

***

*

*

***

Postat 2020-10-27 21:18 | Läst 2866 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa