** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

ANDRA CHAKRAT

***

Andra chakrat har också med trygghet och osäkerhet att göra. Men medan första chakrat handlar om kontakten med den yttre verkligheten, rätten att ta plats, rätten att finnas till utan att prestera, att känna sig accepterad av verkligheten precis som den jag är,  handlar andra chakrat mer om  mina egna känslor. Detta andra chakra finns i nedre delen av magen, mitt mellan navel och genitalierna. Vem har inte känt fjärilar i magen när oron och nervositeten sätter in? Eller att magen är i olag när pressen blir stor? Eller kanske ha ont i ländryggen när stressen är för stor? Den sortens osäkerhet vet jag mycket om. Men jag har också funnit att det är bättre att acceptera den jag är istället för att att försöka bli något jag inte är

*

Tvivel och osäkerhet

har följt mig så länge jag minns

och mycket har jag avundats dom

som verkat så säkra


Idag är jag mest glad

för att tvivel och osäkerhet

fortfarande följer mig

då jag så småningom har funnit

att det är en kanal till mitt inre jag

till mitt inre, levande jag


Mina tvivel och min osäkerhet är också en hjälp

att hitta just min väg

istället för att följa andras 

*

Andra chakrat är framförallt centrum för lust, sexualitet och generellt känslor. Nästan alla moderna civilisationer och framförallt religioner har en starkt negativ syn på lust och sexualitet, ändå är det allt livs djupaste drivkraft, helt enkelt förutsättningen för fortsatt liv. Och andra chakrat är centrum för alla känslor, inte bara lust och sexualitet. Glädje inte minst. Skrattar vi djupt, skrattar vi med hela magen, den bubblar av skratt. Men där finns också hat och ilska gömd. Stänger vi inne våra känslor låser sig också kroppen. Och tvärtom, att låta kroppen röra på sig hjälper oss att släppa fram våra känslor. Dans är ett suveränt sätt att röra sig på och att låta känslor få chans att komma upp till ytan. Ett annat sätt är beröring, och då tänker jag inte på sex. Massage och healing kan vara helt fantastiskt.

*

Kanske låter jag min egen entusiasm bära iväg med mig lite, men ni kan sluta läsa precis när ni vill. Massage och healing är suveränt, liksom dans. Andra chakrat förknippas med vatten, inte så konstigt eftersom andra chakrat står för rörelse, både fysisk och mental. Och för er som tycker tex healing låter skumt - det handlar inte alls om helbrägdagörelse, det handlar om att alla människor, barn som vuxna (och djur för den delen) mår bra av beröring. Och när vi mår bra, hanterar vi både vardagen och förkylningar aningen bättre! 

*

Önskar er en fin helg!

Postat 2015-02-28 02:25 | Läst 8108 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

PÅ VÄG

***

Häromkvällen stod jag där på Skavsta igen och väntade på en dotter påväg hem från Milano. Interiören fotade jag förra gången, alltså måste jag hitta ngt nytt. Denna gång var jag inte så tidigt ute, så rätt snart ställde jag mig där resenärerna kom fram. Och alla hade dom något i sikte, en väntande kompis, en kärlek, en taxi, en buss, en toa. Några kom hem, några hade just kommit fram, några kom för sjutttielfte gången, några för första. Och jag stod där med kameran och tänkte just det. Bredvid mig fanns ett bord i brösthöjd jag ställde kameran på, sådrog jag upp ISO lagom mycket, men inte för mycket, jag ville ha slutartider omkring halvsekunden. Sen stod jag där och knäppte den ena bilden efter den andra, det blev ca femtio bilder av den här typen. 

*

Och det är inte de enskilda personerna i sig jag ville ha på bild, det är mönstret, stilen, blickarna, sökandet, steget på väg mot....Därför passar suddigheten utmärkt och jag lämnar inte ut personerna för tydligt. Här kommer ett gäng - säkert lite tjatigt på ett sätt, flera "likadana", men upprepningen är poängen

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Till sist kom också hon, dottern...

*

***

Postat 2015-02-27 12:11 | Läst 5794 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

FÖRSTA CHAKRAT

***

Första chakrat - baschakrat. Handlar om överlevnad, hur väl grundade eller rotade vi är i tillvaron. Det tangerar trygghet men är ännu mer basic. Ett öppet första chakra är en förutsättning för trygghet men inte tillräckligt i sig själv. Känner vi att vi är del av hela tillvaron, att vi är med i den, att vi är en del av den? Och därmed delaktig av livet. Har med uppfattningen av det egna självet att göra - finns jag?

*

Det finns enkla sätt att öka närvarokänslan. Gå gärna barfota då och då. Inte bara på sommaren, trägolv eller stengolv hemma funkar väldigt bra. Är alltid barfota när jag  gör  fysiska meditationer.  Men självklart på sommaren också förstås. På sand, fuktigt gräs och klipphällar såklart. Att få lägga mig ner på en varm klipphäll med hela kroppen, gärna helnäck efter ett efter utedopp är inte bara en njutning, det sprider sig en otrolig trygghet i hela min kropp, en känsla som  fortplantar sig in i själen också. Hålla om ett träd är också fint.

*

*

Första chakrat finns vid basen av ryggraden, vid perineum, och associeras gärna med rött och jord

*

Ska man tro på sån´t där? 

Den frågan tycker jag är fel ställd. Ändå kan jag svara så här - Nej, jag tror inte att vi har något av vetenskapen oupptäckt mystiskt fysiskt centrum därnere vid perineum, eller där dom andra chakra finns. Den för mig relevanta frågan är: Är chakra en användbart begrepp när vi försöker göra klart för oss hur vi mår totalt sett, själsligt och kroppsligt, och hur vi kan lära oss att må bättre? På den frågan svarar jag obetingat ja.

*

Chakra betyder hjul  (livets hjul) och har tantriskt ursprung. Tantra, som dom flesta tror bara har med sex att göra, är mycket mycket mer och handlar om människans hela liv, fysiskt, psykiskt  och själsligt. Bara det är superintressant, eftersom dom tantriska filosofierna går väldigt långt tillbaka. Och chakra är områden i kroppen där (det känns som) vi har stor växelverkan mellan vårt fysiska jag och själ och/eller psyke. Att vårt psyke , hur vi mår, påverkar vår fysiska hälsa och att vår  fysiska hälsa i sin tur påverkar vårt psyke är det väl ingen som inte tror på idag? Och om jag tar ett exempel just med första chakrat inblandat - var känner vi fysiskt av en omedelbar rädsla för vårt liv? Jag menar inte nån mer vardaglig mental rädsla där vi hinner tänka, utan när nån uppenbarligen står i begrepp att ta livet av oss? Jo, ni vet, jag behöver inte gå in på detaljer. Men där finns en fysisk koppling till omedelbar rädsla för att vi ska dö. 

Postat 2015-02-26 20:37 | Läst 6689 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

PÅ ANDRA SIDAN......

***

På andra sidan muren i gårdagens bild ligger Finspång slott, från andra halvan av 1600-talet. Jag har visat flera bilder på det tidigare men ingen kvällsbild, här kommer en

*

***

Postat 2015-02-26 13:19 | Läst 6536 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

VECKANS BILD

***

Veckans bild på dagens lunchmöte var Bruksgatan i Finspång, tagen i oktober och visad här tidigare (tror jag)

*

***

Postat 2015-02-25 23:54 | Läst 5989 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa