Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

UFO´s PÅ RIKTIGT?

***

Vet inte om ni noterat att Pentagon för ett par dagar sen officiellt bekräftat att dom tre videoklipp som har cirkulerat på nätet är äkta. "Det luftburna fenomenet som kan observeras i videorna är fortfarande oidentifierat" skriver Pentagon. 

*

Det ser ut att röra sig vådligt fort. Och visst kittlar det fantasin en smula. Kanske är det det här som påverkat mig, men efter att ha lagt ut kvällsbilden över Bönnern i går kväll blev jag varse att där finns en absolut rund ljus cirkelyta på himlen jag inte kan förklara. Jag menar inte att det är något liknande Pentagon sett, det är säkert bara något med fotograferingen, men jag har ingen förklaring

*

Första bilden är den jag visade i går, bild två samma croppad. Bild 3 tagen  en halv minut senare och bild 4 samma bild croppad. Bilderna 1 och 2 är som ni ser tagna med kameran i liggande format, 3 och 4 med kameran i stående. Eftersom den ljusa  cirkelytan befinner sig på olika ställen av sensorn är det uppenbarligen inte sensorsmuts. Av dom croppade bilderna framgår det att lite av molnen skymmer den ljusa cirkelytan, det ser ju ut att vara ett fenomen därute. Och månen är det inte, den var mindre än halv i går. Så vad är det?

*

*

*

*

*

***

Postat 2020-04-30 14:05 | Läst 1335 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

SILVER LIGHT AND SHADOWS

***

Oh night

oh magical night

Silver light and shadows

Dreams and longings

in strokes of mist

*

Time is frozen

 limitless the sky

Eyes and ears in vain

but heart in silent touch

with  eternities and space

*

 So I am connected

and from the same source

as stars and galaxies

and the eternal light

*

*

***

Postat 2020-04-05 15:26 | Läst 1242 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

SATELLITSVÄRMAR IDAG

***

Lite om och kring mig idag gör jag en blogg till med mer fokus på själva  stjärnhimlen i kväll.  Ingressen har ni förhoppningsvis läst i förra bloggen. Grundtanken var bara att känna på nya vidvinkeln i det här sammanhanget, fundera lite på var jag kan ta klassiska astrobilder här i Korsheden/ Söderbärke och hitta inställningar som passar för att teckna Vintergatan så bra som möjligt. Det senare visade sig svårt ikväll, jag tror inte det var så där kristallklart som jag först trodde. När jag var ute och fotade var det ett par grader kallt men nu har det dragit in tunna tunna moln och temperaturen har stigit över noll, dom var nog redan på väg när jag var ute.

*

Det som slagit mig i kväll är mängden av meteorer, i alla fall är det så jag trott. Nästan på varje bild hittar jag en eller flera, rekordet är åtta på samma bild, den finns med här nedan. Såvitt jag vet finns det ingen känd period med mkt meteorer i februari men vet att det var i februari 2013 som det regnade meteoriter över den ryska staden Tjeljabinsk. Efter en kommentar här nedan började jag googla, hittade bla den här sidan (här) och det är nog ingen tvekan, 99 % av såna här streck är satelliter. Rymdskräp får genast ny betydelse för mig.

*

Medvetet val med träden "i vägen" för stjärnhimlen. Helt ok tycker jag.

*

Nästan rakt upp, med träden nästan som en ring runt. Flygplan vid horisonten.

*

Åter nästan rakt upp. Strecket en satellit.

*

Utsikt mot norr från bron men mörkare himmel än i bilden i första bloggen. Här tycker jag man kan se Vintergatan, om än inte lika tydligt som jag vet går när förhållandena är ideala. Ljuset i norr från Smedjebacken tycker jag ganska tydligt visar att luften inte var så där krispigt klar. En satellit syns.

*

Ännu något mörkare åt samma håll, nu med två satellitstreck

*

Här ser man åtminstone åtta satelliter samtidigt, kanske finns fler, jag har inte detaljstuderat bilden som är ocroppad.

*

En annan bild som är croppad, här finns åtminstone fyra.

*

***

Postat 2020-02-23 23:42 | Läst 1528 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

STJÄRNOR ÖVER SÖDERBÄRKE

***

Sista kvällen i Korsheden den här gången blev en fin, klar kväll, tom vinden hade mojnat. Perfekt för lite astrofoto tänkte jag och plockade fram stativet ur bilen. Också första gången jag provar nya vidvinkeln, 24/1,4 är idealiskt. 

*

Det var ju aftonstjärnan, planeten Venus, som påminde mig. Här lyser den högt över västerhorisonten i Korsheden

*

Så många bilder jag tagit från bron ville jag ju gärna ha en stjärnbild också, här utsikten norrut. Ljusen från Smedjevacken lyser upp himlen därborta

*

Och så klart en bild söderut också.Här är det ljusen från Fagersta och Smedjebacken som syns vid horisonten. Den rödprickiga linjen alldeles till höger om stjärnbilden Orion upptill är ett flygplan. Snett upp till höger om flygplanslinjen är ytterligare ett streck, en satellit.

*

Vill ni se flera stjärnbilder, kolla (här)

***

Postat 2020-02-23 22:39 | Läst 1652 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

NORRKÖPING BY NIGHT

***

Nu är det några dagar sen jag var in till Norrköping och fotade lite kvällsbilder i dimman. Fortfarande hittar jag bland bilderna en och annan som jag tycker är användbar. Trots att jag fotar mycket slänger jag nästan aldrig några bilder direkt utan låter allt vara kvar, ibland några dagar, ibland en vecka och ibland ännu längre. Ibland glömmer jag att slänga alls, går jag tillbaka ett år eller två hittar jag ganska ofta dagar som jag fortfarande inte rensat alls. 

*

Nåväl, just den här bilden tyckte jag passade att vara kvar i färg, alla övriga bilder jag visat från den kvällen har jag gjort svartvita. Här har jag också trixat en smula och kört Color Efex Pro med valet Pro Contrast som ofta plockar ut mkt jag inte har tålamod till att själv göra manuellt. Varifrån den plockat fram den blå tonen i himlen har jag ingen aning om, det var både mulet och dimmigt, men jag tyckte det blev snyggt. Jag gillar också ljusstrålarna i dimman som kommer från lampan bakom lövverket och att det senare, lövverket alltså, blev tydligare belyst. Sen är inte färgtonerna helt perfekta, men själv tycker jag plussen överväger nackdelarna den här gången. Men typisk manipulation alltså.

*

*

***

Postat 2018-11-10 14:02 | Läst 2200 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa