Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SAXEVÄGEN

***
Efter åskan och regnet höll det upp i går kväll, alldeles lagom för en promenad. Saxevägen förstås, var annars? Det var fortfarande lite halvskumt i det mulna vädret men också fortfarande varmt. På håll kände jag genast gen äldsta dottern som kom på cykel, också efter att ha hämtat frisk luft efter innesittande på eftermiddagen. Och det blev tre kilometer nästan utan smärta, det tar sig :-)

*

*

***

Postat 2019-08-30 13:10 | Läst 4227 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

PÅ LIV OCH DÖD

***

Bålgetingarna är mindre aggressiva än vanliga getingar står det i Googles. Vi har haft dom i gamla dasset, nu förråd, och inga problem alls. Men under fotosejouren  vid Bartjärn häromdagen (här ) kunde jag konstatera att helt fredliga är dom ju inte...... Bilderna nedan är nya sånär som första och sista bilden  

*

Samarbetet såg för det mesta rätt fredligt ut. Obs vingen som sticker upptill höger!

*

Här syns tre bålgetingar plus vingen till en fjärde

*

Men här då, vad händer nu?

*

Här ser det ut som två ger sig på en tredje

*

Ingen tvekan längre, två mot den tredje på rygg

*

Och......

*

Ser ut som offret har fått vad det tål

*

Helt lugnt blir det inte ändå

*

Att skrämma en amiral är inte så lätt som det ser ut, dom flyttade sig inte i brådrasket

*

Måste säga att jag är glad dom inte är i min vikts- och storleksklass!

*

***

Postat 2019-08-29 23:09 | Läst 5303 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

BARA FÖR ATT DET GÅR

***

Några av de vanligaste drivkrafterna jag har för min fotografi nämns aldrig i seriösa sammanhang (=bloggen här). Dit hör tex  Bara för att det går, Jag har just inget annat att göra och Undrar om det här går. Ändå har jag roligt och ändå lär jag mig, eller åtminstone inser jag något nytt varje gång. Och varför lägger jag ut dom då, bilderna? Också bara för att det går så klart! Plus att jag gillar att umgås med er förstås! Den här gången är bilderna hemma från tunet i Korsheden i går och alla tagna med 100-400:an, utan adapter.

*

En bild på klematisen till sist, utan altandäcksribbor

*

En av bukettaplarna

*

Humleslinga

*

Odjuret och skönheten. Rejält croppat förstås. Vad han heter har jag ingen aning om, berätta gärna

*

Genom att extrapolera ut i export gick odjuret att croppa ett steg till. Handhållet med inte så stabila pensionärshänder, 400 mm, imponerande! Visst, 1/640 s, men ändå! 

*

Natti natti!

***

Postat 2019-08-28 23:11 | Läst 4510 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

DET MAGISKA TRÄDET I KORSHEDEN

***

Som ni säkert kommer ihåg har jag redan tidigare berättat om björken nere vid Bartjärn. Den som har grov, uppsprucken bark och som savar hela sommaren. Igår var jag där och tog typ 600 bilder på insekterna. Det är inte bara bålgetingar, där finns vanliga spyflugor i mängd men också fjärilar, särskilt amiraler. Dom ser också till att få sig ett skrovmål. Alla bilderna är tagan med Sony-telet 100-400 med converter 1,4. Det är, åtminstone för mig, omöjligt att sätta skärpan individuellt på utvald insekt, men det blir tillräckligt skarpt ändå för att följa vad som händer. Jag kommenterar inte varje bild.

*

Tre amiraler på trädet och en på väg, plus en geting på väg

*

Osäker på den flygande fjärilen här, kanske är det inte en amiral

*

Aktivitet pågår kontinuerligt

*

*

*

Fyra bålgetingar och ett gäng spyflugor låter sig väl smaka

*

Då och då skräms spyflugorna upp i flock

*

Bålgetingar som ter intensivt och en spyfluga som går in för landning

*

Ständig luftakrobatik

*

Omisskännelig amiral

*

Kommer man nära är det intressant att kunna se de segmenterade antennerna, den blårutiga framkanten på vingens undersida och lite annat smått och gott

*

Hur är det med grannsämjan egentligen?

*

Så kommer några bilder på flygande bålgetingar, tillräckligt skarpa för att kunna croppa bilderna

*

*

*f

Här är det två i luften samtidigt

*

Tillräckligt skarp för att croppa ytterligare

*

*

*

***

Postat 2019-08-28 11:31 | Läst 5300 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

SENSOMMARDAGAR KORSHEDEN

***

Lata, soliga, varma, behagfulla, stilla och vackra sensommardagar i Korsheden. Ett par dopp i Bartjärn varje dag, ett par ägg till lunch plus lite fil/yoghurt, en ostmacka med kaffe då och då, en lätt middag, ibland med ett glas vin. Kanske en fjärilsbild eller något från promenaden på Saxevägen för någon av dagens bloggar - det blir oftast två. Tittar på klematisen med dom stora blålila blommorna som jag aldrig lyckas ta någon bra bild på eftersom dom klättrar på ett altanräcke med ribbor - blommorna är vackra men inte ribborna.......En och annan bok. Under några år har det blivit väldigt lite skönlitteratur men nu vaknar intresset igen. Förr läste jag jämt. För några veckor sen hittade jag en oläst bok i bokhyllan, Kerstin Ekmans Guds barmhärtighet. Första delen i trilogin Vargskinnet. Inte direkt lättläst och inte direkt muntert, men innehållsrikt och tänkvärt. Lite mer inträngande om hur det var för 100 år sen jämfört med egna ströanteckningar till bilderna i mina Järnbärarbloggar från Bergslagen. Vilket arbete hon lagt ner på att få in det jämtska språket och alla livshistorierna! En skrivarstuga i ensamhet är nog nödvändig för att få ihop en sån historia. En nödvändig förutsättning men såklart långt från tillräcklig. Någon form av ådra är en annan.

*

En fjäril men vilken sort? Hoppas ni kan berätta!

*

***

Postat 2019-08-27 14:25 | Läst 4534 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa