Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KORN - ROYAL-X PAN

***

Korn har ju varit uppe på tapeten några gånger på sistone. Bengan sa ju också i en kommentar att film(analogt)  kanske är bästa sättet att få korn. Här fem bilder från två olika filmer. Dom första tre bilderna är tagna den 12.12 1957 på en Kodak Royal-X Pan framkallad 11 minuter i DK50. Royalx Pan hade ASA 1250. Alla bilder med min Yashica-Mat, 1/25 resp 1/50 s och bl 3,5 el 4.

Dom sista två bilderna tog jag våren 1960, ser bara att det står Kodak Safety Films men inte produktnamnet, gissar dock att det är en Tri-X. Den filmen var tunn, ordentligt underexponerad alltså, kanske därför kornet blir ännu mer markerat.

Jag vet att ni sett bilderna tidigare, men passar bra i diskussionen om korn.

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2022-02-15 19:49 | Läst 971 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

SÅ MYCKET EN SOCKERDRICKA KAN BETYDA!

***

Det var på skolresan till Stockholm, 1959 eller 1960.Tror skolan (Ludvika hal) hade hyrt ett särskilt tåg, det var i alla fall många klasser som var med på resan. Jag gick sista ring, Ingemor sista klassen i realskolan. Jag visst redan vem hon var, brorsan Dag hade gått i samma klass som hon. Dessutom hade hon sedan något år bott i samma hyreshus som vi. Jag hade ju redan konstaterat att hon var snygg och vi hejade på varandra. Men mer var det inte. Hur skulle man bära sig åt för att få kontakt liksom? 

Tågresan blev lösningen. Nånstans där på resan frågade jag om hon ville dela en sockerdricka med mig. Det ville hon. På den vägen är det liksom, drygt sextio år, tre vuxna barn och fem barnbarn senare. Vad lite man vet. Särskilt om hur mycket en sockerdricka kan betyda.

*

Jag vet att ni sett den här bilden men det är nog den bild jag tycker bäst om på I, tagen nå´t år in på 60-talet

*

Den här bilden är nästan 50 år senare, tagen 2008. I sitter med Vilma knappt två månader, barnbarn nr 3. Hon rävsover på I:s axel, I njuter av värmen och kontakten

*

***

Postat 2022-02-10 13:57 | Läst 1177 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

-59 TROR JAG

***

Bror Dag och jag delade rum under nästan hela vår uppväxt. Kanske var det sista året i gymnasiet jag fick ta det minsta rummet. I alla fall är det jag som ligger här. Eftersom skolschemat sitter uppe på väggen bakom mig är det inte helt tillfälligt. Av skolschemat ser jag att vi fortfarande läste på lördagarna, lördagsschemat ligger längst ner på schemat och eftersom vi då slutade till lunch är det färre timmar än dagarna resten av veckan (ovanför). Vem jag överlåtit kameran till kommer jag inte ihåg, gissar att det är just Dag. Blixt ser det ut vara. Och nej, det är ingen killtidning jag läser, minns jag rätt är det en Adox-broschyr.

*

För övrigt noterar jag till min sorg att Björn  Natthiko Lindeblad inte längre är med oss. Tyvärr har jag aldrig träffat honom personligen men lyssnat till några av hans inspelade samtal. Dom räcker för att ge glädje och sinneslugn. 

*

*

***

Postat 2022-01-18 21:39 | Läst 822 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Flåsa, Van de Graaff-generatorn och gamla skitbilder. Ludvika 1957

***

Thomas M hade häromsistens en klok blogg om skitbilder. Spar dom var rådet! Instämmer helt. Jag har sparat alla gamla svartvita negativ från 50- och 60-talet. Och jag hittar hela tiden såna jag inte tidigare brytt mig om. Kanske har jag visat denna, men jag har fler från samma tillfälle

*

Jag vet att jag redan berättat om vår fysiklärare flåsa tidigare. Hon hette förstås inte flåsa men eftersom hon ofta kom andtruten och i sista minuten till lektionerna uppstod namnet av sig självt. Hon var liten till växten och nådde oss 17-årskillar knappt till axlarna men kunde sin fysik ganska bra. Vad jag minns var ordningen ganska bra. Att det är ellära på schemat är ju inte så svårt att se. Ser inte så avancerat ut men är nog alldeles i början av första ring, hösten -57.

*

Lite roligt att se Van de Graaffgeneratorn längst ut till höger på katedern. Kommer ihåg hur vi ställde oss i ring där de yttersta personerna i varje ände höll med den fria handen om en av generatorns elektroder. Visst kändes urladdningen, ganska bra tom. Googlade på van der Graafgenerator men hittade först bara rockband. Med korrekt stavning gick det bättre. En enkel Van de Graaffgenerator för tex skolbruk ger typ 300 kV, inte så dåligt. Eftersom luftens jonisationsspänning är 30 000 V/cm räcker en sån  för att generera blixtar på 10 cm . Kul.

*

Det är inte bara generatorn jag minns. Hela interiören med flåsa och Ingemar Rundström (?) vid den dubbla gröna tavlan, projektorduken i taket till höger, lärarboken , handväskan och nycklarna på katedern. Keramvasken med vattenkranar till vänster skulle väl tåla lite syror och telefonanslutning på väggen - mycket modernt 1957!  Lokalen låg i det som då kallades ASEA-skolan och som tillhörde ASEA.

Bilden är tagna med min Yashica-Mat, och rimligtvis en Tri-X, jag har inte orkat leta fram negativet just nu. Andra bilden är samma , lite beskuret.

*

*

*

***

Postat 2022-01-01 21:33 | Läst 1115 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

GOD JUL ALLA!

***

 GOD JUL ALLA!

Bilden är från julen 1954 , tagen med min Zeiss Ikon Nettar

Texten, som många av er läst förut, beskriver vårt julfirande då.

*

Från den gamla lägenheten där på Carlavägen 31, Ludvika. Huset står fortfarande kvar. Gran med levande ljus förstås. Högt i tak med ovanfönster och innanfönster med klistrade pappersremsor över springorna för att det inte skulle dra för kallt. Då var ju granen aldrig tänd hela dagarna som nu för tiden, den tände vi upp nån timme då och då när vi drack julkaffe och efter maten, en gran med brinnande ljus fick i princip aldrig lämnas ensam. Det ser lite enkelt ut men som jag kommer ihåg det var det lika festligt då. Minst.

*

Granen togs in och kläddes på julaftons morgon, pappa hade köpt den på torget några dagar innan. Så småningom blev det jullunch med sill, kalvsylta och skinka och två sorters korv, bla mammas egen värmlandskorv. Jullunchen avslutades med dopp i grytan, vörtlimpa som doppades i spadet, jag tror från något hon gjort tidigare, kalvsyltan kanske? Sen paus nån timme med versskrivning och lackdoft (det mesta var gjort kvällen innan som var uppesittarkväll), så blev det kaffe med alla julkakorna, typ 7 sorter. Efter kaffet julklappsutdelning med pappa som tomte.  När den var överstökad - högen med paket var inte så stor som nu för tiden och allt skräp undanplockat blev det så småningom dags för middan - risgrynsgröt och därefter lutfisk. Lutfisken hade mamma själv lutat några dar, och sen sköljt i typ tre bad och lika många dygn. Vi hade min morfar boende hos oss några år och det jag kommer ihåg bäst är att han alltid fick läsa julevangeliet efter gröten och lutfisken på julaftonen, då var klockan framåt tio på kvällen. Det hände sig vid den tiden att kejsar Augustus....... Sen var det hög tid att komma i säng, vi skulle upp före fem för att hinna till julottan i Ulrika Eleonora.

*

*

***

Postat 2021-12-22 20:20 | Läst 1089 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera
1 2 3 ... 13 Nästa