Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

PAPPA - 120 IDAG

***

Ja, ursäkta, ytterligare ett gammalt porträtt. Eftersom pappa Gustaf skulle fyllt 120 år idag får han komma med här. Bilden är återigen tagen med min älskade Yashica-Mat fast redan 1957. Här har jag riggat upp för att ta "riktiga" porträtt. Något bättre att fota mot än draperiet mellan hallen och vardagsrummet där på Carlavägen i Ludvika kunde jag inte hitta på. Säkert hade jag skaffat en extra stark glödlampa, typ 100 eller möjligen 150 W, och det ser ut som jag haft en lampa till. Får ju säga att skärpan med min Lumaxar är riktigt bra, här är den nästan i överkant för att funka som ett bra porträtt.  Pappa var 55 när jag tog bilden, själv var jag 17. Och visst var han skolinspektör, här, som man brukar säga, i sin krafts dagar. Han blev 90.

*

*

***

Postat 2022-11-30 15:43 | Läst 219 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

CARL-EDVARD 1933-34

***

Tack för 6 x 9 - format! Lätt att skanna med skapligt resultat. I:s pappa Carl-Edvard utbildade sig på fackskolan i Västerås till elektroingenjör i början av 30-talet. Dom första tre bilderna är från skoltiden och tagna 1933-34. Kameran (okänd) var nog Carl-Edvards eftersom han hade negativen med noteringar, vem som tagit bilderna vet jag inte, kompisar gissar jag. Sista bilden har noteringen exercisen 1934.

*

Carl-Edvard arbetade senare hela sitt yrkesliv på ASEA/ABB i Ludvika och blev så småningom provrumschef transformatorer

*

Notera kostymer med väst under lab-rockarna, Carl-Edvard till vänster. Elektroteknik var nog lite av högteknologi då

*

Carl-Edvard igen längst till vänster. Han var nog lite snajdare då verkar det som, väst med klockkedja och  som jag uppfattar det coola byxor, inte golfbyxor som nästa kompis har. Ridit har han såvitt jag och I vet aldrig gjort. Kanske var examen klar, dom har i alla fall studentmössor!

*

Fikadags, tre av fyra har synlig studentmössa

*

Exercisen 1934

*

***

Postat 2022-11-14 12:11 | Läst 378 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

KORN - ROYAL-X PAN

***

Korn har ju varit uppe på tapeten några gånger på sistone. Bengan sa ju också i en kommentar att film(analogt)  kanske är bästa sättet att få korn. Här fem bilder från två olika filmer. Dom första tre bilderna är tagna den 12.12 1957 på en Kodak Royal-X Pan framkallad 11 minuter i DK50. Royalx Pan hade ASA 1250. Alla bilder med min Yashica-Mat, 1/25 resp 1/50 s och bl 3,5 el 4.

Dom sista två bilderna tog jag våren 1960, ser bara att det står Kodak Safety Films men inte produktnamnet, gissar dock att det är en Tri-X. Den filmen var tunn, ordentligt underexponerad alltså, kanske därför kornet blir ännu mer markerat.

Jag vet att ni sett bilderna tidigare, men passar bra i diskussionen om korn.

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2022-02-15 19:49 | Läst 1278 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

SÅ MYCKET EN SOCKERDRICKA KAN BETYDA!

***

Det var på skolresan till Stockholm, 1959 eller 1960.Tror skolan (Ludvika hal) hade hyrt ett särskilt tåg, det var i alla fall många klasser som var med på resan. Jag gick sista ring, Ingemor sista klassen i realskolan. Jag visst redan vem hon var, brorsan Dag hade gått i samma klass som hon. Dessutom hade hon sedan något år bott i samma hyreshus som vi. Jag hade ju redan konstaterat att hon var snygg och vi hejade på varandra. Men mer var det inte. Hur skulle man bära sig åt för att få kontakt liksom? 

Tågresan blev lösningen. Nånstans där på resan frågade jag om hon ville dela en sockerdricka med mig. Det ville hon. På den vägen är det liksom, drygt sextio år, tre vuxna barn och fem barnbarn senare. Vad lite man vet. Särskilt om hur mycket en sockerdricka kan betyda.

*

Jag vet att ni sett den här bilden men det är nog den bild jag tycker bäst om på I, tagen nå´t år in på 60-talet

*

Den här bilden är nästan 50 år senare, tagen 2008. I sitter med Vilma knappt två månader, barnbarn nr 3. Hon rävsover på I:s axel, I njuter av värmen och kontakten

*

***

Postat 2022-02-10 13:57 | Läst 1490 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

-59 TROR JAG

***

Bror Dag och jag delade rum under nästan hela vår uppväxt. Kanske var det sista året i gymnasiet jag fick ta det minsta rummet. I alla fall är det jag som ligger här. Eftersom skolschemat sitter uppe på väggen bakom mig är det inte helt tillfälligt. Av skolschemat ser jag att vi fortfarande läste på lördagarna, lördagsschemat ligger längst ner på schemat och eftersom vi då slutade till lunch är det färre timmar än dagarna resten av veckan (ovanför). Vem jag överlåtit kameran till kommer jag inte ihåg, gissar att det är just Dag. Blixt ser det ut vara. Och nej, det är ingen killtidning jag läser, minns jag rätt är det en Adox-broschyr.

*

För övrigt noterar jag till min sorg att Björn  Natthiko Lindeblad inte längre är med oss. Tyvärr har jag aldrig träffat honom personligen men lyssnat till några av hans inspelade samtal. Dom räcker för att ge glädje och sinneslugn. 

*

*

***

Postat 2022-01-18 21:39 | Läst 1081 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 13 Nästa