Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MIN YASHICA-MAT, EN TVÅÖGD SPEGELREFLEX FRÅN 1957

***

Jan Olof H hade ju en blogg tidigare idag om tvåögda spegelreflexer, den vill jag gärna haka på. Jag har ju kvar min Yashica-Mat, en av de kameror Jan Olof berättar om. Mitt exemplar köpte jag sommaren 1957 på Stefans i Ludvika och det tycks vara ett av dom tidigare exemplaren eftersom optiken är en Lumaxar 80/3,5. Trots att jag ingenting gjort åt kameran fungerar den alldeles utmärkt, ni som kommer ihåg vet att jag nyligen lagt ut några nytagna bilder. 

Så är det det här med skicket. Mitt exemplar kan knappast sägas vara i utmärkt skick. I mitt fall handlar det dock bara om brister i skicket utseendemässigt. Klädseln börjar släppa på flera ställen, ni ser av bilderna . För övrigt går jag inte så mkt in på det tekniska, efter bilderna på kameran fortsätter jag med några bilder tagna med kameran.

*

*

*

Ingemor

*

Ingemor

*

Kompisen Jan, på Ludvika stadsbibliotek där jag jobbade extra

*

Semesterresa, familjen (Mamma Maj, bror Dag, pappa Gustaf) under stopp på Autobahn på väg mot Frankrike

*

Domen i Strasbourg

*

***

Postat 2023-05-01 14:28 | Läst 2168 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

SISTA APRIL MED ADOX KB 14

***

Sista april i Ludvika 1955. Sången och brasan nere vid Gammelgården, ni känner igen vattenhjulet. Det är ståtligt med 15 m i diameter. Filmen i kameran, min Robot IIa, var en Adox KB 14 = KleinBild, 14 DIN. Det är ungefär 20 ASA, motsvarar alltså inställd sensorkänslighet på ISO 20. Kanske inte det perfekta valet för kvällsbilder. Det ser inte ut att ha varit mkt varmare än i kväll, folk är rätt påklädda. 

*

*

*

*

***

Postat 2023-04-30 22:03 | Läst 2715 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

DEN FUNKAR, MIN YASHICA-MAT!

***

Svartvit film är typ 45 år sen, och Yashican? 55 sen senast kanske? Köpt 1957, dvs för 66 år sen. För ett par år sen i dagarna köpte jag några svartvita 120-rullar för att kolla om min Yashica-Mat fungerade. Utan film såg det ok ut. Tre rullar har jag tagit, sen har det gått trögt. Saker och ting blir inte av, I tar mkt av min tid men ännu mer av min ork. Jag startar upp så lite det bara går,  jag orkar ofta inte full följa. Nåväl, till sist kom jag mig för att slicka in rullarna till Crimson för framkallning. Jag har sålt all svv utrustning och tänkte till att börja med göra så för att se om grejorna över huvud taget funkade, sen får jag se. I går kom dom tre filmerna tillbaka och vid första anblicken såg det riktigt hyfsat ut, lagom exponerat det mesta, se sista bilden.  Vid närmare koll ser det ut som det brukade på filmtiden för mig, mycket oskarpt, mer eller mindre. Men det kan jag nog förbättra, nu när jag kommer ihåg hur noga det är med avståndet. Det får nog bli några rullar till.....

*

Framkalla hos Crimson? Enkel, bra och smidig service, negativen kommer tillbaka i negativblad med fyra remsor med vardera tre bilder. På några ställen finns dock någon form av kemikaliefläckar, det ska jag ta upp med dom. I övrigt tycker jag filmerna, Ilford HP5 Plus, har ett konstigt korn. Jag har ju bara snabbläst dom tekniska svartvitebloggarna men minns att man diskuterar olika sorters korn, det här verkar som små nålar. Mina gamla svv filmer funkar alldeles utmärkt att jobba med i LR, men här fick jag problem direkt. Ljus och kontrast inget problem såklart men efterskärpning gick inte så bra. Det har funkat otroligt bra med mina gamla svv filmer och gjort underverk, men här  nästan oanvändbart. Trots att jag först kör brusreducering för att få ner den konstiga kornigheten blir den åter tydlig när jag försöker efterskärpa. Nån som har ett bra råd kanske? Låt bli att efterskärpa är nog det naturligaste, har jag väl ställt in skärpan korrekt i kameran räckr skärpan bra, det ser jag ju, allra helst som det är 6 x 6-negativ.

*

Först ett par bilder från Vikmansäng för några månader sedan.

*

Curt, Vikmansäng 

*

Okänd besökare, Vikmansäng

*

Ingemor

*

Yngsta dottern Annika

*

Min Yashica-Mat

*

Ett av dom tre negativbladen

*

***

Postat 2023-03-18 19:38 | Läst 2540 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

2 Gatufoto med Hasselblad och Ferrania 28 (1958)

***

Bokhandelshörnan (Rahléns) var en bra utgångspunkt för gatufoto i Ludvika på 50-talet. Den hörnan var nog stans livligaste, centralt i korsningen mellan Storgatan och Engelbrektsgatan. Här låg alla de största affärerna, dessutom posten, Göteborgsbanken, polisen och stationen inom synhåll. Till apoteket och systemet var det två kvarter. Redan i förra bloggen  (här ) med samma tema hade jag en bild härifrån. Allt fanns inom räckhåll här. Det var också här jag ofta gick på kvällarna, med eller utan kompisar. Stan hade tre biografer, Röda Kvarn, Saga och Folkets Hus. Normalsträckan på kvällarna var Röda Kvarn - Saga, oftast några gånger samma kväll. Förhoppningen var naturligtvis att få se någon av de tjejer man hade koll på, oftast förgäves dock. På den tiden hade jag sällan pengar, biobesök kanske ett par gånger per termin, kondisbesök ungefär lika ofta. Dom konditorier jag kommer ihåg var framförallt Wienerkonditoriet på andra sidan viadukten, nere vid ASEA-skolan, BK, Bergslagskonditoriet som jag inte tror hade kvällsöppet, Wickbergs i kvarteret hitom tingshuset plus ett i närheten av Röda Kvarn, men där klickar minnet igen beträffande namn. (PS Fått hjälp på FB, Kringlan hette det förstås, hur kunde jag glömma det)

*

Standardvyn där, snett neröver Storgatan åt ASEA-hållet till. Till höger utanför bilden låg posten och Göteborgsbanken.

*

Naturligtvis mer intressant när det var folk lite närmare

*

Precis diagonalt över Rahléns bokhandel låg Hendebergs. Ursprungligen en lampaffär men nu i slutet på 1950-talet också vitvaror och inte minst skivor. Tror det fanns tre skivtallrikar med hörlurar där man kunde lyssna på det som var intressant

*

Affären med klockan är Stefans. Dom hade guldsmedavdelning, fotoavdelning och glasögon, ch det var där jag jobbade extra på fotoavdelningen då och då. Affären startades av Stefan Andersson och jag hade sonsonen Rolf Stefansson som klasskamrat. När jag jobbade där var det Rolfs pappa Stig Stefansson ( tack Marianne Drougge!) som basade för affären men jag har glömt hans förnamn. Stefan Andersson som startade affären var drivande, det var han som tog initiativ till första optikerutbildninen i Sverige, Stefansskolan i Borensberg

*

***

Postat 2023-02-21 13:12 | Läst 2568 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

VIKSÄNG IDAG

***

Bara kärntruppen idag - Bengan, Ronny, Sven och jag. Tack för trevligt möte!

*

*

*

*

***

Postat 2023-02-16 22:52 | Läst 2003 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 73 Nästa