Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LOTORPSÅN

***

I torsdags, dagen innan  snön och solen kom, gick jag utefter Lotorpsån. Vädret var mulet med lätt snöfall och inte alls sådär gnistrande som det nu varit. Fint ändå tycker jag, fast på ett annat sätt. Behöver förstoras! Dom två först är med A7RIII:an och vidvinkeln, resten med A99:an Och Zeiss-135:an.

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2021-01-31 22:49 | Läst 2341 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

VILKEN DAG!

***

Känns som den här dagen var decenniets vackraste vinterdag. Tre decimeter nysnö, tre minusgrader,  sol och blå himmel, vindstilla, snön kvar på träden. Vi gick vår väg i sakta mak, stannade och bara njöt av naturen runt om stup i kvarten. Ingen av oss går riktigt bra numera så jag gjorde en specialare - för att slippa pulsa i nysnön åkte jag först vår promenad med bilen  fram och tillbaka (fyrhjulsdrift).  Uppskattar nysnödjupet till tre decimeter, i alla fall tillräckligt för att  bilen inte bara gav hjulspår utan skalade av översta snölagret. Hoppas ni haft en lika fin dag! Och Sverige i handbollsfinal, skoj!

*

*

*

***

Postat 2021-01-29 19:56 | Läst 2546 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

ÄNTLIGEN VINTER! OCH SÅ LITE OM ELKRAFT....

***

Jag glädjer mig som en barnunge åt att vi äntligen fått vinter. Många gånger har jag hört eller läst att det blir nog ingen vinter, i år heller. Men nu är den här, från Treriksröset till Smygehuk om jag förstått det rätt. Och både kallt och snö, kan man begära mer?   Och tydligt ljusare är det, mest för snön såklart, men det är alldeles tydligt också att eftermiddagarna har ett annat ljus ändå.

*

Glädjen över vintern betyder ju inte att klimathotet raderats ut, alla siffror pekar fortfarande åt fel håll och det bekymrar mig mer än kanske en del som läst mina bloggar tror. Allra mest bekymrar det mig att det tas så få stora steg i rätt riktning. Elbilar är nog bra, dom släpper inte ut någon koldioxid alls. När dom körs alltså. Men för att tillverka bilarna och deras batterier går det åt ganska mycket energi, i Kina mest kolkraft. Uppåt 6 000 mil måste elbilar med  lång räckvidd gå för att dom ska börja ge minskade koldioxidutsläpp totalt. Jag tror ändå på elbilar, men globalt kommer dom ge små bidrag till minskade koldioxidutsläpp. Dom störst bovarna är just kraftproduktion, industri och jordbruk. Apropå kraftproduktion, ni kommer ihåg att Ringhals 1 stängdes av i förtid för mindre än en månad sen? Och Ringhals 2 året innan? För några veckor sen, förra kallperioden, importerade vi dansk kolbaserad el i en mängd som ganska precis motsvarar Ringhals 1. Stängningen av Ringhals 1 innebar då ökade koldioxidutsläpp med 790 ton i timmen. Ja, i timmen. 790 ton. Har jag förstått Greta, läs vetenskapsmännen, rätt är det bråttom att få ner koldioxidutsläppen. Att behålla redan existerande kärnkraftverk är nog den snabbaste åtgärd man kan  tänka sig.

*

  Största enskilda koldioxidutsläpparen i Sverige är SSAB som ensamt står för ca 10 % av Sveriges koldioxidutsläpp. Att tillverka stål i masugnar med koks som reduktionsmedel  ger mkt koldioxid. Men på SSAB pågår en intensiv utveckling av fossilfri produktion (Hybritmetoden) mha av vätgas och el. Mycket el, SSAB kommer bli Sveriges största enskilda elförbrukare. Projektet förutsätter att det är fossilfri el som kommer användas, då funkar det förstås  inte med dansk eller polsk kolkraft, då vore inget vunnet.  SSAB säger att planen är att elen ska komma från vatten, vind och bio. Vattenkraften lär väl inte byggas ut nämnvärt, så det blir många vindsnurror och mycket torv.......Samtidigt får vi komma ihåg att det är fler som planerar för ökad elanvändning. Också Northvolt lär behöva en och annan kilowattimme. Liksom elbilarna då. Enl en DN-artikel den 14/1 menar fyra företrädare för energibranschen att det är sannolikt att Sveriges energibehov kommer fyrfaldigas till 2050. Alltså ännu fler vindsnurror och ännu mer torv. Och det får inte sluta blåsa för då stoppar både ståltillverkningen och bilarna......

*

Bilden? Ja den är från Risinge förstås, var annars?

För övrigt var det i natt snön kom, uppåt 3 decimeter. Bilden är från i går, då var det mer typ 3 cm.

*

*

***

Postat 2021-01-29 10:17 | Läst 2692 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

FÖRINTELSEN

***

Ursäkta, men jag tycker det är näst intill oförskämt att igår flytta fokus från dom 6 miljoner  människor som de facto just förintades i nazisternas utrotningsläger  till en diskussion om ordval, förintelse eller holocaust. Det är att bagatellisera, att nedvärdera betydelsen av det kanske vidrigaste människan gjort,. Det gör mig djupt upprörd. Systematisk, statsledd, genomplanerad utrotning av av sex miljoner människor pga ras får inte bagatelliseras på det sättet. Eftersom min kommentar med den här ungefärliga ordalydelsen till bloggen i går inte accepterades gör jag en egen blogg, en dag för sent. (ser fö att 3 av 6 kommentarer inte accepterats). Jag begrep inget när det hände, jag var 3-4 år, men som 10- eller 11-åring lånade jag gång på gång hem dom tre stora böckerna Andra Världskriget i bild och jag glömmer aldrig sidorna med bilder på högar med människolik, massgravar fyllda till brädden med döda kroppar, bilderna från lägren och från gaskamrarna och på utmärglade människor som överlevt. Förintelsens minnes dag i går är nog den viktigaste av alla "dagar" vi firar gemensamt. Ett fåtal människor lever fortfarande i Sverige och världen som var med om detta. Dom lever med minnen från något vi andra aldrig kommer förstå fullt ut. Och vissa väljer att blanda bort korten i den uppmärksamhet dom är värda. Dåligt.

*

*

***

Postat 2021-01-28 20:27 | Läst 2608 ggr. | Permalink | Kommentarer (24) | Kommentera

SIDENSVANS - SKUGGA

***

Här kommer den andra serien, skuggserien, på sidensvansarna i bukettapeln nere vid allmänningen. Det är naturligtvis självklart att intrycket blir så olika i skugga och ljus, men det är sällan jag tycker det syns så tydlig. Bildserierna är tagna vid samma tillfälle och sol. resp skuggbilder växlade hela tiden.

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2021-01-27 14:10 | Läst 2873 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa