Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

I STÄLLET FÖR VIKSÄNG IDAG - NORRKÖPING

***

Delar av Viksängsgänget träffades i Norrköping idag, närmare bestämt på Arbetets museum. Fika först såklart, därefter aktuella utställningar - EWK, Arven efter varven och Ulf Lundkvist m Assar. Jag parkerade uppe på Plankgatan och promenerade till Strykjärnet och sedan tillbaka så också en bild från vardera promenaden. Uppskattat och roligt som vanligt att träffas!

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2024-02-29 22:55 | Läst 536 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

PK I STÄLLET FÖR FAKTA OCH SANNING

***

*

Långt från den stora världen därute håller oss I och jag till den lilla. Mat, kläder, tvätt, lite TV på kvällarna, jag tror ni vet. Idag har I varit på en dagträff. Den ger henne möjlighet att träffa andra människor, som tar väl hand om henne och dom andra i samma situation, och mig ytterligare lite ledigt. I dag när hon kom hem hade någon flätat hennes hår därbak, riktigt snyggt tycker jag och plockade fram kameran, 99:an med 135:an kändes lagom.  Den stora världen har vi hyfsad kontakt med ändå, tack vare tidningar, TV och sociala media, det kommer jag till efter bilden.

*

*

Att det är viktigare att vara politiskt korrekt än att vara sakkunnig och hålla sig till fakta har varit uppenbart länge. Ytterligare ett tydligt exempel kommer från Linnéuniversitetet publicerat av SvD idag vid lunchtid. Vid utlysning av en professur vid Linnéuniversitetet räknade man upp vilka teoretiska perspektiv som var gällande på den enhet där arbetet skulle utföras, nämligen "normkritik, dekolonialism, feminism, queerteori och teorier om posttillväxt".  Det vanliga är annars att belysa de frågor och problem som forskningen ska inrikta sig på, inte att peka ut vilka teorier som ska användas. Att i förväg tala om vilken personlig profil en professor skall ha strider mot grundläggande villkor för akademisk frihet.

Det gäller självklart inte bara i Sverige. Kanske kommer ni i håg Claudine Gay som figurerade också i svenska tidningar i december 2023.  Hon fick efter protester från 700 lärare lämna sin rektorsplats vid Harvard University, ett av de mest prestigefulla amerikanska universiteten, efter att hon vägrat fördöma antisemitiska studentdemonstrationer vid universitet. Hon fick sitt ytterst kvalificerade jobb trots relativt magra akademiska  meriter som senare visat sig innehålla både plagiat och icke verifierade referenser. Sannolikt fick hon jobbet till stor del beroende på att hon var kvinna och svart, hon var Harvards första svarta rektor, uppenbart en viktig imagefråga (just för att vara politiskt korrekt).

Det i mina ögon mest uppenbara exemplet är annars svenska medias förakt för att leta efter fakta och sanning i stället för att vara politiskt korrekta. Det gäller klimatfrågorna, det har gällt invandring och brottslighet och gäller en hel del annat. Inte ens IPCC:s vetenskapliga rapporter (WG1) och US National Assessments säger något om att mänskligheten är dömd när vi når 1,5 C över förindustriell tid, det är däremot vad politiker och och byråkrater säger och det som upprepas i det oändliga i media. Vetenskapen däremot säger det inte. Det kommer så småningom visa sig att en rad tunga politiska beslut i svensk riksdag tagits på falsk rapportering från den vetenskapsområdet pga medias  politiska korrekthet.  

 *

***

Postat 2024-02-28 18:35 | Läst 670 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

SÅNGSVAN

***

Åter vid sankmarkerna där ute i Risinge i går. Fler fåglar, bla fyra sångsvanar. Här har jag följt dom två paren en liten stund.

*

För det mesta tydligt uppdelade i två par, även om högra paret här tillfälligtvis har lite längre emellan sig

*

Högra hannen var nog reellt störst, och det visar han upp en lång stund här

*

Och ser man på, det verkar ha effekt, båda honorna verkar intresserade och hannen till vänster ser lite övergiven ut

*

Men ordningen var straxt återställd

*

Trots att jag var på ganska långt avstånd (fortfarande 560 mm och alla bilder croppade) var det nog tyvärr jag som oroade dom 

*

*

*

***

Postat 2024-02-28 13:35 | Läst 461 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

FLYTTFÅGLARNA HÄR

***

Senaste veckorna har jag dagligen gjort en kort sväng ut till sankängarna utanför S:ta Maria för att se om jag kunde notera när de första flyttarna kom dit. Under slutet av veckan kom dom till ängarna utanför Bergs slussar och Vreta vid den stora sjön Roxen. I går söndag slutligen fanns ett helt gäng härute vid Risinge, mest grågäss och kanadagäss  förstås men också ett par vipor. Här finns ingen observationsplats, jag stannar till en stund på vägen bara och fåglarna håller sig förstås längst bort, för långt bort för att AF med zonramen ska funka, den låser på annat krafs så länge dom är på marken - i luften brukar det funka. Bilderna här är mest bara för att visa att dom är här. Alla bilder med 400 x 1,4 = 560 mm.

*

Grågäss och kanadagäss på land, croppat

*

Och i vattnet, croppat

*

Så här ser det ut ocroppat, fortf med 560 mm, jag bedömer att dom är 3-400 meter ut. Trots oskärpa ville jag kolla den här bilden närmare......

*

...och då ser det ut så här. Utan att vara säker gissar jag att det är parning på gång

*

*

Med fåglar i flykt hittar AF lättare rätt och ingen tvekan om att det är en tofsvipa

*

***

Postat 2024-02-26 23:16 | Läst 521 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

MÅNDAG FÖRMIDDAG

***

Måndag morgon och det ösregnar, iskallt strömmar regnet ner. Undrar hur det går för dom två viporna jag såg ute vid Risingefälten i går, dom första för i år? Efter frukost sätter jag mig i bilen för att köra ut till Rejmyre. I har varit på särskilt boende på Berggården veckan som gått. Det är tre mil dit ut. Kommunen har i all vänlighet stängt ner boendet för tillfälliga veckor inne i Finspång , kvar finns två boende, ett i Rejmyre tre mil bort och ett i Hällestad, en mil. Eftersom vi bor precis vid utfarten mot Hällestad har vi naturligtvis blivit tilldelade Rejmyre så vi måste först köra genom hela (sic!) Finspång för att sen köra dom tre milen ut till Rejmyre. Nåja, I gör det nog inte så mycket men för mig känns det långt.  Eftersom I sitter i sin rullstol körs hon av färdtjänsten, både dit och hem. Ändå vill jag vara med vid avlämning och hämtning så att hon kan känna sig trygg, alltså åker jag dit för att vara med. Jag skulle kunna följa med färdtjänstbilen men åker i egen bil, jag vill ha så stor frihet som möjligt.

*

Jag använder bilturerna till att fota vädret och landskapet. Landsbygden är väl kanske inte till sin maximala fördel i det här vädret, även om jag kan se det vackra ändå. Är man van vid storstad med folk i rörelse överallt, kafeer att slinka in på, affärer att köpa både nödvändigt och onödigt i, museer och utställningar, ja då ska man inte vara ute på landsbygden just nu. Jag trivs här men det hindrar inte att ni hör vad jag längtar efter..... 

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2024-02-26 14:55 | Läst 875 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa