Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MIN YASHICA-MAT, EN TVÅÖGD SPEGELREFLEX FRÅN 1957

***

Jan Olof H hade ju en blogg tidigare idag om tvåögda spegelreflexer, den vill jag gärna haka på. Jag har ju kvar min Yashica-Mat, en av de kameror Jan Olof berättar om. Mitt exemplar köpte jag sommaren 1957 på Stefans i Ludvika och det tycks vara ett av dom tidigare exemplaren eftersom optiken är en Lumaxar 80/3,5. Trots att jag ingenting gjort åt kameran fungerar den alldeles utmärkt, ni som kommer ihåg vet att jag nyligen lagt ut några nytagna bilder. 

Så är det det här med skicket. Mitt exemplar kan knappast sägas vara i utmärkt skick. I mitt fall handlar det dock bara om brister i skicket utseendemässigt. Klädseln börjar släppa på flera ställen, ni ser av bilderna . För övrigt går jag inte så mkt in på det tekniska, efter bilderna på kameran fortsätter jag med några bilder tagna med kameran.

*

*

*

Ingemor

*

Ingemor

*

Kompisen Jan, på Ludvika stadsbibliotek där jag jobbade extra

*

Semesterresa, familjen (Mamma Maj, bror Dag, pappa Gustaf) under stopp på Autobahn på väg mot Frankrike

*

Domen i Strasbourg

*

***

Postat 2023-05-01 14:28 | Läst 1882 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

DEN FUNKAR, MIN YASHICA-MAT!

***

Svartvit film är typ 45 år sen, och Yashican? 55 sen senast kanske? Köpt 1957, dvs för 66 år sen. För ett par år sen i dagarna köpte jag några svartvita 120-rullar för att kolla om min Yashica-Mat fungerade. Utan film såg det ok ut. Tre rullar har jag tagit, sen har det gått trögt. Saker och ting blir inte av, I tar mkt av min tid men ännu mer av min ork. Jag startar upp så lite det bara går,  jag orkar ofta inte full följa. Nåväl, till sist kom jag mig för att slicka in rullarna till Crimson för framkallning. Jag har sålt all svv utrustning och tänkte till att börja med göra så för att se om grejorna över huvud taget funkade, sen får jag se. I går kom dom tre filmerna tillbaka och vid första anblicken såg det riktigt hyfsat ut, lagom exponerat det mesta, se sista bilden.  Vid närmare koll ser det ut som det brukade på filmtiden för mig, mycket oskarpt, mer eller mindre. Men det kan jag nog förbättra, nu när jag kommer ihåg hur noga det är med avståndet. Det får nog bli några rullar till.....

*

Framkalla hos Crimson? Enkel, bra och smidig service, negativen kommer tillbaka i negativblad med fyra remsor med vardera tre bilder. På några ställen finns dock någon form av kemikaliefläckar, det ska jag ta upp med dom. I övrigt tycker jag filmerna, Ilford HP5 Plus, har ett konstigt korn. Jag har ju bara snabbläst dom tekniska svartvitebloggarna men minns att man diskuterar olika sorters korn, det här verkar som små nålar. Mina gamla svv filmer funkar alldeles utmärkt att jobba med i LR, men här fick jag problem direkt. Ljus och kontrast inget problem såklart men efterskärpning gick inte så bra. Det har funkat otroligt bra med mina gamla svv filmer och gjort underverk, men här  nästan oanvändbart. Trots att jag först kör brusreducering för att få ner den konstiga kornigheten blir den åter tydlig när jag försöker efterskärpa. Nån som har ett bra råd kanske? Låt bli att efterskärpa är nog det naturligaste, har jag väl ställt in skärpan korrekt i kameran räckr skärpan bra, det ser jag ju, allra helst som det är 6 x 6-negativ.

*

Först ett par bilder från Vikmansäng för några månader sedan.

*

Curt, Vikmansäng 

*

Okänd besökare, Vikmansäng

*

Ingemor

*

Yngsta dottern Annika

*

Min Yashica-Mat

*

Ett av dom tre negativbladen

*

***

Postat 2023-03-18 19:38 | Läst 2263 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

ELIAS

***

Som jag redan berättat var sonen Stefan med Elias hemma under helgen. Elias huvuduppgift var deltagande i Götalandsmäseterskapen på skidor i Yxbacken Norrköping. Han har precis fyllt 13 och åker i grupp pojkar 14, det är för dom som är 13 resp 14. Det började bra, efter första åket låg han trea, men han åkte ur i andra. Det är nu inte så ovanligt, cirka hälften av deltagarna åker ur i något av åken. Alla vill ju pressa tiderna och jag antar att det krävs mkt träning för att bedöma vad man verkligen klarar. Det kändes nog ändå lite, men väl hemma fanns inga problem längre. Och han gillar farmor väldigt mkt och kryper gärna upp och sätter sig bredvid henne i soffan. Här provar han pappas coola glasögon och myser med farmor. 135:an på full öppning, 1,8 och ISO 6400 i elljus på kvällen.

*

*

***

Postat 2023-03-06 22:24 | Läst 1690 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

VIKSÄNG IDAG

***

Bara kärntruppen idag - Bengan, Ronny, Sven och jag. Tack för trevligt möte!

*

*

*

*

***

Postat 2023-02-16 22:52 | Läst 1745 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

CAFE´ VETEKORNET NORRKÖPING

***

För ett par veckor sen hade jag en fredag eftermiddag inne i Norrköping för att fota annat än natur. Det var en fin eftermiddag men lite kylig och efter nån timme kände jag för en fika. Valet föll på Cafe´ Vetekornet, dels för att det ligger bra till, dels för att jag vet att Måns ofta fikar där. Cafeét drivs av Centrumkyrkan som hör till Equmeniakyrkan, ett samfund som bildats av Metodistkyrkan, Baptistsamfundet och Missionskyrkan. Stort trevligt cafe´ och medan jag satt där i min ensamhet passade jag förstås på att ta några bilder därinne. Efter ytterligare en stund kom Måns och Karin in, precis som jag hoppats. Då hade jag lagt kamerorna åt sidan och vi fick en liten pratstund innan jag gav mig vidare ut på stan igen. Dom första två svv bilderna är med vidvinkeln, dom tre följande färgbilderna är med 135:an

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2023-02-11 16:26 | Läst 1212 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 57 Nästa