Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TINGEN OCH HISTORIEN BAKOM

***

*

Då och då har jag konstaterat att lite mer spännande bilder kan ligga gömda inuti alldeles vanliga, ointressanta bilder.

*

Tingens innersta natur

förblir sannolikt alltid

okänd

*

Jag har redan berättat att jag var i Norrköping i går och drog runt på stan några timmar. Det blev bilder både på människor, cityvyer och kommunikationsmedlen. Bla ägnade jag en stund åt bussarna och spårvagnarna med passagerare. Bilden nedan är en svartvit croppad detalj från bilden nedanför.

*

*

*

***

Postat 2023-01-27 23:49 | Läst 253 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

HAR VI DET FÖR BRA?

***

Om jag förstått rätt har människan alltid kämpat för att få det bättre. I första hand för sig själv och sin familj, men också den egna byn och stammen och så småningom också för landet och rentav världen. För länge sen handlade det om att få mat för dagen och tak över huvudet. Svält, rovdjur, hetta och köld var reella faror för dom som överlevt barnaåren - barnadödligheten var extremt hög med våra mått. Det har över långa tider gått extremt sakta. Inte mycket hände från generation till generation, eller ens från sekel till sekel. Under dom sista 1000 åren har det börjat ta fart. Boktryckarkonsten, krutet, ångmaskinerna. Vägarna, båtarna. Och under de senaste 150 åren har utvecklingen fullkomligt exploderat. Elektricitet, telegraf och telefon, tåg, bilar och flygplan. Radio och television. Datorer och mobiltelefoner. Nätet. Smittkoppsvaccin, pencillin, strålkniv och individuellt utformad cancerbehandling. Rymdteleskop och marssonder som autonomt tar markprover.

*

Dom stora barnkullarna som ursprungligen funnits hos alla folk, nödvändiga för att få några barn att överleva och ta hand om åldrande föräldrar gav plötsligt starten för en extremt snabb befolkningsutveckling när barnadödligheten sjönk brant. Mat fanns för första gången nånsin att mätta dom allra flesta och mediciner och insikt om hälsosammare livsstil gjorde att parallellt med snabbt ökade barnantal livslängderna började öka nästan lika snabbt. Resultatet blev en oerhört snabb befolkningsutveckling. Från under 1 milliard år 1800 till åtta milliarder idag. Trots den snabba befolkningsökningen har världen generellt aldrig sett lägre barnadödlighet, högre livslängder, större jämställdhet mellan könen och lägre andel svältande än idag.

*   

Men så var det haken då, klimatet. Är vi på väg att underminera grunden för vår egen existens? Är det stopp nu? Ska vi tom backa? Kan alla ha helkaklade badrum och två bilar, åka på semester till Thailand? Och fritidshus?  Eller byta kamera vart femte år och köpa till ny optik? Alla betyder just nu inte varenda en med de saker jag räknar upp, vi har olika områden att lägga pengar på. Men ändå, är det stopp nu, en del är väldigt tydliga med att säga att det måste vi såklart? Och hur ska man stoppa utvecklingen och marknaden? Marknaden är vi ju? Jag vet vad jag tycker men det får anstå till någon annan gång.

*

Bara för att visa hur fort det gått nu på slutet har jag lagt in några bilder hemma från Ludvika från 50-talet. Dom är alla mellan 65 och 70 år gamla. Fyra bilder är hemifrån oss på Carlavägen och en bild från Tre Krokars Gata. Vi hade det inte dåligt, vi hade det bra, båda mina föräldrar var lärare, typisk medelklass alltså. Men nog har det hänt en del.

*

Första bilden är faktiskt från Sälen, vi gjorde skolresa dit 1953 för att gå några dagar. Där fanns en lift, det hade jag knappt hört talas om, men inga 6- eller 8-manssoffor som ni ser. Det fanns alltså människor också då som hade råd att åka till fjällen och bo på Högfjällshotellet men dom var inte så många och vi hörde definitivt inte dit.

*

Lunch i köket på Carlavägen 31, 1954. Gammal lägenhet med högt i tak. Vedspis men en elektrisk dubbelhäll med två kokplattor hade vi köpt. Ingen riktig diskbänk men en sink. Väl använda aluminiumkastruller. Vaxduk. Spisgaffeln hänger där den ska.

*

Badrummet i samma lägenhet, Carlavägen 31, lillebror Dag 12 i badkaret, 1956

*

Samma tillfälle. Enkelglas med lösa innanfönster i ganska bedrövligt skick. Minns jag rätt fanns varmvatten mellan 15 maj och 15 september bara en gång i veckan, det var inte eldningssäsong den tiden vilket betydde att värden inte behövde elda så ingen elementvärme under den perioden.

*

Auktion utanför auktionskammaren vid torget, 1956. Propert och rejält men inga lilafärgade frisyrer och inga jeans

*

Lägenheten  Tre Krokars Gata dit vi flyttade 1958, bilden sannolikt från året efter. Och nej, ingen tidning med tjejer, en Adox-katalog

*

Hemma  hos mormor och morfar var köksstandarden precis densamma, vedspis med elplattor. Min moster, Olga, gräddar plättar

*

Närbild på elhällen. Stålplåt, den höll länge! Aluminiumkastruller också här. Nersänkt knopp på locken för att man skulle kunna sätta en kastrull på den andra för att hålla värmen.

*

***

Postat 2023-01-22 22:37 | Läst 692 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

MED SIMPLA VERKTYG

***

Här bror Dag, fotad i april 1958 med min Yashica-Mat. Den kameran var väl inte så simpel, den har gett mig många bra bilder. För porträtt just hade jag dock ingen utrustning alls . Ett billigt stativ (30:-) hade jag köpt men inga särskilda lampor, inga reflexskärmar eller liknande, inte ens en vettig bakgrund. Jag var 17 och gick i första ring, Dag  var 14.  För att få ljus ser jag att vi var i pappas rum, husets ljusaste rum eftersom det var ett hörnrum. Egentligen var det pappas kontor men han var väl på tj-resa nånstans. Det verkar som eftermiddagssolen lyste in och för att lätta upp skuggsidan i hans ansikte använde jag en vanlig skrivbordslampa på nära håll. Som bakgrund hade jag satt upp ett vitt lakan med häftstift. Anteckningarna i negativalbumet berättar inte bara att det var april 1958 utan också att filmen var en Panatomic-X, framkallad i Rodinal 1:100 vid 21 C i 18 minuter. Negativen ser bra exponerade ut men kornet är rätt tydligt. Negativet är skannat i en Epson 750 flatscanner och jag har skärpt en aning, brusreducerat en aning och i den croppade versionen lite vignettering.

*

*    

*

***

Postat 2023-01-20 00:22 | Läst 372 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

SNÖFALL

***

Jovisst kom det, snöfallet, under eftermiddagen. Jag gjorde en vända vid halvfemtiden för att ta några bilder. Det snöar fortfarande men inte särskilt mkt. Kanske har vi fått en decimeter, vi får väl se i morgon. Nåt säger mig att det inte blir så farligt som man spått, men visst var det tätt en stund.

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2023-01-04 22:03 | Läst 548 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

STÄMNINGAR I STAN

***

Det finns lika många stämningar i stan som det finns i naturen. Förklaringen är enkel - jag har lika många stämningslägen i stan som i naturen. Det syns i bilderna, det går liksom inte att undvika. Det neutrala seendet finns inte. Vi styr vart vi tittar, av någon anledning knäpper vi av just när vi tycker vi sett något . Allt hänger ihop. Vi är inte frikopplade från det vi ser. 

*

Stora parkeringen i centrum av Norrköping idag

*

***

Postat 2022-12-02 22:51 | Läst 452 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 159 Nästa