Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

NU VET JAG - LUDVIKA 1952

***

Insteget till fotograferingskonsten gjorde jag med pappas lådkamera i början av 50-talet, men jag har varit lite osäker på om det var 1951, -52 eller -53.  Nu vet jag att det i  alla fall inte var senare än 1952. Det slår mig att det är lätt att räkna ut när jag tittar på bilden på mamma och storasyster Sigbrit, tagen på Sigbrits konfirmationsdag. Sigbrit var född i okt 1937, alltså fyllde hon 14 hösten 1951 varför  konfirmationen  var våren 1952. Båda bilderna i princip ocroppade.

*

Tyvärr blev kameran aldrig sparad (inte har jag nå´n mobilbild på den heller). Minns jag rätt sa pappa att han köpt den till hans och mammas bröllopsresa 1936. Men en klassisk lådkamera som gav 8 bilder 6x9 på vanlig 120 rullfilm var det.  Fixfokus var det, möjligen två bländare (8 resp 11 kanske), fast slutartid och så B förstås 

*

Storasyster Sigbrit 14 och mamma 43 i trädgården på Carlavägen 31 på Sigbrits konfirmationsdag 1952. Typiskt lådkamera-perspektiv, taget i maghöjd!

*

Kompisen Paavo Silvenoinen framför garagen Carlavägen 31, sannolikt vintern 1952. Här måste jag stått på husets kökstrappa och tagit bilden

*

***

Postat 2020-05-29 13:45 | Läst 516 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

FINSPÅNG BY NIGHT

***

Bara några dagar kvar så är också maj förbi, det känns nästan som jag inte hinner med, trots att jag är pensionär. Den här majmånaden har för det mesta känts som april. Vädret har växlat, ena timmen sol, nästa regn och åter nästa hagel.  Också när jag betraktat molnen, dom har ofta varit tyoiska aprilmoln. Nu är vi på väg in i en varmare period och dom sista dagarna har varit väldigt behagliga, runt 20 C, tillräckligt  för att sitta ute för det mesta.

*

Bilden är från i lördags kväll, framåt halv elva på kvällen. En tidpunkt då Finspång  inte precis kryllar av folk, det gör det fö inte särskilt ofta över huvud taget. Jag tog mig ändå ut en liten stund och med mig hade jag kvällskameran, min första A7:a, en A7S. Visserligen bara 12 Mix men funkar fortfarande otroligt bra i dåligt ljus., kvällsbilder på fri hand är inga problem. Det är det nog inte med någon modern systemkamera fö. Dessutom, här räckte det fö med ISO 500, inte ens hög-ISO, så inte för det.

*

*

***

Postat 2020-05-27 23:12 | Läst 376 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

TÅGET FRÅN FINSPÅNG

***

Det är många år sen persontrafiken på järnväg till Finspång försvann. Det gamla spåret upp mot Ljusfallshammar (en gång i tiden ända till Örebro, smalspårigt) är också sen länge upprivet och borttaget. Däremot finns fortfarande godstrafik ned till Kimstad där spåret ansluter till stambanenätet. (Det går nog knappast efter någon tidtabell, men kanske ett par gånger i veckan.) Trodde jag, via FB-kommentarer har jag lärt mig att det går två gånger per dag, middag och kväll och att det inte transporterar för Siemens. Två gånger sista månaden har jag fått stanna för rött ljus när jag vid sex-halvsjutiden på kvällen varit på väg till Ekön. Det är storindustrierna Gränges Aluminium (och Siemens) som får en del av sitt tunga transportbehov  tillgodosett.

*

*

***

Postat 2020-05-26 22:44 | Läst 563 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

BRORSAN I BADET - LUDVIKA 1955

***

Här badar lillebror Dag i badrummet på Carlavägen 31, Ludvika. Inte helkaklat precis. Inte är det treglas isolerfönster heller. Singelglas med lösa innerfönster med karmar i ganska dåligt skick.  Vedspis i köket och kokspanna i källaren. Varmvatten för bad några dagar i veckan.

*

Vi trivdes bra där, det här skriver jag inte för att bli "tyckt synd om", det här var en ganska vanlig standard även om moderna hus nu började komma. Det är mest för att jag själv vill påminna mig själv om hur rasande snabbt utvecklingen gått på alla områden, boendestandard inte minst.  Idag är helkaklat med golvvärme, dubbla handfat, bastu och så där inte precis standard men nog så vanligt både vid nybyggen och efter större renoveringar. Här hemma i Finspång ligger vi en bra bit efter, ändå ser det väldigt mkt roligare ut än på bilderna här.

*

*

*

Dags att hoppa i säng, i morgon vår vi hit en grävare till trädgården, natti, natti!

***

Postat 2020-05-24 22:45 | Läst 505 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

ETT SLAGS GATUFOTO - ISRAEL 1980

***

Mest håller jag ögonen öppna för  person- och familjebilder när jag bläddrar tillbaka i negativalbumen, men det finns ju annat. Här dök jag på bilder från en tjänstresa till Israel, bilder jag nästan glömt eftersom jag nog tyckte dom var väldans dåliga då och aldrig gjorde några kopior. Den här gången testade jag vad jag kunde göra och nu tycker nog det finns en smula bildvärde att ta rätt på, trots dålig skärpa och lågt ljus.

*

Var i Israel vi var kommer jag inte ihåg, men i en mindre stad, varken Tel Aviv eller Jerusalem. Det har heller ingen betydelse för att tolka bilderna. Och riktigt gatufoto är det ju inte, men alla bilderna är tagna i direkt anslutning till gatan utanför. 

Vad vi gjorde i Israel? Vi kollade intresset för en ny solfångarteknik (solfångare, inte solceller) där absorbatorn försetts med en våglängdssensitiv ytbehandling......

*

Gatukök för pitabrödsbakning

*

*

*

Vår kontakt i Israel, vi var inte så bra på hebreiska, på ett fik

*

Matställe

*

Smala gränder och gator de flesta

*

***

Postat 2020-05-19 15:48 | Läst 292 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 135 Nästa