Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

INVANDRARE, SKOG OCH ISTIDER

***

Ja, invandrade är vi allihopa. Jag har visserligen Karin Bojs och Peter Sjölunds bok oläst än så länge, men att vi är mer uppblandade än vad vi till äventyrs trott verkar rätt klart. Det gäller fö både vår fauna och vårt djurliv. Och det har såklart skett efter att isen efter senaste istiden drog sig tillbaka.

*

Det som alltid slår mig är det korta tidsperspektivet. Det är inte mer än 10, kanske 11 tusen år sen inlandsisen började dra sig tillbaka. Det är nästan historisk tid, kanske inte i norden men ta Egypten tex - där vet vi en hel del om kungar, gudar och kultur och lite om folket typ 5-6000 år tillbaka.

*

Det är så otroligt mycket som hänt dessa de senaste 10 000 åren. Betänk att vi får göra ett mkt större steg bakåt för att beskriva bara den senaste istiden, den började för ca 100 000 år sen och räckte alltså ca 90 000 år. Som mest, för kanske 20-25 000 år sen var istäcket över Skandinavien 2 -3, kanske rentav 4 kilometer tjockt. Och det är den senaste. Numera vet vi att det har funnits minst 6 (tidigare trodde man 4) istider

*

Men bara för ca 10 000 år sen drog sig alltså isen tillbaka från Skandinavien. Växter, djur och människor började uppenbarligen ganska direkt (ok, allting är relativt) strömma in i Skandinavism, klimatet var gynnsamt då (det var därför isen drog sig undan ganska snabbt). När jag gick i skolan lärde vi oss att det av  träden var lövträden som kom först söderifrån, mkt senare kom granen, sannolikt från öst. Nu gäller inte det, vi har ju världens bevisat äldsta träd uppe på Fulufjället, en gran typ 9 000 år gammal. Och barrträden skulle kunna komma från väst då det funnits landbryggor med Danmark och kanske rentav med brittiska öarna.

*

Ungefär "samtidigt", för ca 10 000 år sen, kom de första människorna, huvudsakligen jägare söderifrån. Enl recensionerna av boken jag ännu inte läst dröjde det sen flera tusen år innan jordbrukarna kom och dom kom troligen österifrån.  Så har senare våg efter våg av invandrare kommit och DNA-analyseran visar tydligt hur brokig bakgrund vi har. Och det är väl fint det - tänk vad mycket kunskap vi samlade på oss från jordens alla hörn.

*

Granskogen på bilden finns söder om Söderbärke, utefter vägen mot Västerbyhytta. Och alla promenader, oavsett var jag går, är fantastiska tillfällen att låta tankarna komma och gå. Och när tankarna väl gått, blir promenaden en meditation att glädjas med, att bara vara där mitt i existensen

*

***

Postat 2017-05-22 15:04 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

TOUCHING

***

*

*

***

Postat 2017-05-21 10:47 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

NATURENS HEMSKA FÄRGER ÄR KVAR.......

***

Efter att ha tagit några bilder på sommargyllen fortsatte jag huset runt och jag konstaterade till min fasa att det fanns mer både i gult och grönt. Inte hade dom bleknat heller trots begynnande sommarnatt 

*

Flugan här tycks trivas bra i det gröna

*

Här har vi dock en som fått pinnen på tvärs, men det gröna gillas  nog

*

Tittar man noga ser man flugan mot det gula

*

En del nöjer sig inte att stå på avstånd och titta, nej det är just här det göttaste är!

*

I Finspång är säsongen över för dom här men inte i Korsheden. Den här gillade jag extra för sitt vackra blomhölje

*

Inga bär är kvar på bukettapeln

*

En blyg vitsippa stod rodnande under syrenen

*

Den böjde sitt huvud inför väntande natten

*

*

Det sista jag hittade var den här och gillar både färg och form

*

Tittar man noga kan jag se att den så småningom kommer orsaka visst besvär att ta tag i och dra bort

*

Natti!

***

Postat 2017-05-21 01:24 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

SOMMARGYLLEN

***

Vilka vackra namn många blommor har, den här heter sommargyllen, ett namn som känns alldeles naturligt när man ser på blomklasarna. För en vecka sen, när jag också var här i Korsheden, tittade jag närmare på gullpudran. Alltså, först gullpudran och nu sommargyllen. Den här tycks ha något gott att bjuda på, besökaren på de två sista bilderna verkar låta sig väl smaka. Den ser ganska fin ut själv men vad  den heter har jag ingen aning om. Formen påminner om en bärfis men den är väl mer enhetligt grön. 

*

*

*

*

*

För en vecka sen var det plus tre häruppe i Korsheden, i veckan har vi haft sol och nästan 27 nere i Östergötland men nu när jag är här igen är har det varit mulet och typ tolv grader så nu hoppas jag på sol i morgon igen. Men det mulna vädret har ett plus, då blir det alltid mycket mer naturlig kraft i blomfärgerna, solsken har en förmåga att  fräta ur färgerna.

***

Postat 2017-05-20 22:09 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

FULL FART UTE

***

*

*

***

Postat 2017-05-20 00:13 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 9 Nästa 

Innehållskategorier