Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DEN ANALOGA KÄNSLAN?

***

Ibland känner jag för att diskutera lite. Det är inte meningen att säga att nå´n har fel, eller att det inte finns nån skillnad (alls) mellan digitalt och analogt. Diskussionslusten kom fram när jag svarade på en annan blogg i förmiddags, då skrev jag så här:

"Ursäkta en avvikande mening. Säkert finns det en del skillnader mellan analogt och digitalt för vissa motiv och ljussituationer, men jag betvivlar att dom är så uppenbara för de flesta. Tex tror jag att det du kallar vasshet till stor del beror på bättre optik, i många fall väsentligt bättre optik än vad normala amatörfotografer hade för säg 50 år sen (och ändå mer för 100 år sen) plus att många idag efterskärper bilderna onödigt mycket. Jag tror också att det är så att den allmänna känslan vi får inför gamla analoga bilder till största delen beror just på att bilderna är gamla inte på att dom är analoga. Gamla bilder har stort egenvärde just för att dom är gamla, dom representerar bilder som inte går att ta idag eftersom den tiden, dom klädstilarna, den arkitekturen eller dom personerna helt enkelt inte finns längre. Och den känslan tror jag spiller över på att det var något alldeles extra med den filmen och den analoga metoden.

Observera nu att jag inte påstått att det inte finns skillnader, men dom är mindre än vi oftast tror och beror bla på att vi gärna utnyttjar den nya digitala teknikens alla möjligheter till skärpa och efterbehandling på ett sätt vi inte behöver göra om vi vill att det ska se ut som dom gamla bilderna Och som sagt, mest saknar vi nog dom gamla motiven/ Björn T"

*

Till det vill jag tillägga att för mig känns det lite märkligt att jag skulle kunna hitta "den analoga känslan" eller  särdrag som är genomgående, oavsett om jag fotar med en storformatskamera som Linhof Technika eller en Minox med negativformatet 8x11 mm, oavsett jag  varmframkallat min Tri X till 1600 ASA (eller mer) eller om jag använt Ilford FP3 eller varför inte ADOX KB 17? Eller om jag fotar med en högklassisk Leicaoptik eller med min gamla Novar Astigmat i min Zeiss Nettar?

Ändå känner jag också ibland att jag gillar den analoga känslan - fast jag har ingen aning om vad den består av - eller om den finns....Trots att jag fotat analogt från 1952 eller -53 till och med 2005 vet jag  inte vad den består av

Nåväl, här några svartvita analoga ur egen fatabur

Första bilen, fotad 1953: Pappas lådkamera, troligen köpt 1936,  format 6x9 cm, 120 film

*

Tyskalektion i realskolan 1956: Robot IIa och Xenar 37,5/ 2,8, varmframkallad Tri X

*

Klasskamrat i gymnasiet 1958-59: Yashica-Mat med Lumaxar 80/3,5

*

Mattelektion på gymnasiet 1958-59: Yashica-Mat med Lumaxar 80/3,5, Tri X

*

Från mammas femtioårsfest 1959: Yashica-Mat med Lumaxar 80/3,5 och blixt

*

Semesterresa till Rhodos 1966: Yashica-Mat med Lumaxar 80/3,5

*

***

Postat 2018-02-05 16:04 | Läst 2215 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

DOM HEMLIGA KODERNA

***

Dom hemliga koderna

som öppnar och stänger brunnarna

Flödena vars källor vi söker

Som morgondimmor och  etervindar

Stjärnstoft  är vi

*

Osynlig brusande 

stilla väntande

i varats enda punkt

*

*

***

Postat 2018-02-03 23:49 | Läst 1136 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

RAGHU RAI I KORSHEDEN

***

Ja, bildligt talat förstås. Tvåan bröt sig ur det vanliga tävlings- och hemma hos-skräpet och visade ett entimmes program om den indiska fotografen Raghu Rai. Helt plötsligt var jag i en annan värld igen, Indien som jag lärt mig älska. Mycket fint program som inte bara visade bilder utan också gav en känsla för människan Raghu Rai. Han pratade inte så mycket i filmen men det han sa tilltalade mig på många plan, inte minst känslan att hela tillvaron är ett enda stort mirakel, allt är under och värt att fota. Ett femtital böcker har han givit ut och slår alltså Anders Petersen med typ 20 böcker. Men båda är fantastiska fotografer!

*

Det är många år sen vi hade så mycket snö i Korsheden som nu, säkert en halvmeter. Och eftersom det är nästan minus tio är det precis en sån vinter som jag uppskattar bäst. Idag åker jag hem om någon timme eftersom jag har andra aktiviteter dom närmaste dagarna men kanske blir det en vända upp igen nästa helg, stockholmsfamiljen var lite sugna på att komma upp, vi får se.

*

*

***

Postat 2018-02-03 12:13 | Läst 1555 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

BILDER FRÅN BRON - SÖDERBÄRKE

***

Jag har sagt det förut - jag kan stå där på  bron mellan norra och södra Barken mitt i Söderbärke och ta dom bilder jag behöver, att hålla på och flänga omkring som jag gör är överarbete. Här kommer  fyra brobilder från i går

*

*

*

*

*

***

Postat 2018-02-02 22:27 | Läst 1720 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

FOTOKOMPISAR OCH ANDERS PETERSEN

***

Efter Tårtan i onsdags bar det av till Timmermansgården och fotoklubben Avtrycket där Anders Petersen talade och visade bilder. Han lär inte behöva någon presentation här. Väldigt sympatisk och han berättade chosefritt och fritt ur hjärtat. Trots att han bara fotar i svart vitt kommer här ett gäng färgbilder från kvällen. Just i kväll hade han fö en filmfotograf med sig, han (Anders P) ska ha en utställning på Liljevalch´s nästa år och då skall en film om honom visas.

*

*

*

*

*

*

Anders Petersen

*

Anders Petersen

*

*

*

***

Postat 2018-02-02 21:30 | Läst 1562 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 8 9 10 Nästa