Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TRÄDGÅRD

***

Så länge vi väntar på att vintern ska ta slut, att nattfrosten övergår i mildväder Så glada vi blir för de första blåsipporna. Och så fort det går när trädgården blommar, på två veckor har i princip allt blommat över. Underbart är kort. Det är ögonblicken som räknas.

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2018-05-28 23:01 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

I STORSKOGEN UTANFÖR FINSPÅNG......

***

......där hittar man mycket. Lite förvånad gnuggade jag mig i ögonen ändå när jag hittade två kameler i tallskogen. Kanske klarar dom vårtorkan bättre än våra inhemska djur, vilda eller tama? Ja, inte vet jag tanken bakom dom här två men det finns en säkert. Stora är dom och benämningen ökenskepp känns befogad. Efter att ha googlat ser jag att dom viktmässigt är som älg ungefär, upp till 700 kg. Undrar hur dom reagerar för ett älgmöte?

*

*

*

*

***

Postat 2018-05-28 16:35 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

MÄNNISKAN OCH NATUREN - ÖSSBY

***

Så länge vi funnits har människan och naturen fått leva i samverkan, ända fram till i våra dagar nästan. Eller säg tills för drygt 50 år sen, eller 100 kanske, det spelar inte så stor roll i sammanhanget. Människan har nån miljon år på nacken och vi har fått anpassa oss till naturen ända fram till säg 1900 eller kanske 1950. Sen är riktningen en annan. Om ni frågar mig och ber mig peka ut vad största problemet är säger jag storskaligheten. Så länge vi arbetade småskaligt och därmed lokalt fick vi själva lida för våra misstag och stå ut med nackdelarna av det vi gjorde. Vi fick direkt återkoppling av allt vi gjorde, positivt såväl som negativt, och kunde göra avvägningar som gynnade oss också på lång sikt.

*

Idag är det annorlunda. Vi äter bananer och kiwi som vuxit på andra sidan jordklotet, vi dricker mjölk som mjölkats av korna i Portugal eller Spanien, våra kameror och läsplattor är gjorda i Taiwan eller Japan och våra bilar kommer bla från Tyskland och Sydkorea. Alltså kan vi inte se hur produktionen påverkar människor och miljö, vi kan inte själva bedöma hur nyttan balanserar insatserna. Det här gäller inte bara varuproduktion, det gäller i stort sett allt.

*

Små ljusglimtar finns. Solceller ser ut att ha potential att ersätta mycket av kärnkraft och olja, och solceller kan vi ha på våra egna hus och längs våra egna vägar. Och i grund är också datoriseringen nu på väg åt rätt håll, där vi själva skaffar oss den info vi vill ha i stället för att förlita oss på storebrors jättedatorer. Allt var definitivt inte bättre förr, faktiskt var nästan allt sämre. Men vi betalar ett högt pris för utvecklingen. Såklart har jag, och ingen annan heller, patentlösningar. Men själv betonar jag gärna en huvudprincip - mindre storskalighet och mer småskaliga lösningar. Och jag är optimist, det är inte för sent. Men det är dags att ändra riktning.

*

Del av ekonomibyggnad vid Össby fjärdingsgård

*

***

Postat 2018-05-28 11:55 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

DEN GAMLA STENBRON GRYTGÖL

***

Till och med efter 50 år i Finspång finns fortfarande saker att utforska. Visst har jag många gånger farit den lilla vägen från Sonstorp upp mot Grytgöl och vidare mot Älgsjön och Kattala, ändå har jag inte lagt märke till den gamla stenbron utanför Grytgöl. Häromkvällen stannade jag till och tog några bilder. En vacker gammal valvbro som är så övertäckt av multnande löv och växtdelar att det ligger ett så tjockt jordlager på bron att det växer träd på den gamla körbanan.

*

Syrener vid brofästet

*

Den gamla stenbron från sidan

*

Körbanan med träd och rådjursstig, notera vägräckena på sidorna!

*

Ån

*

***

Postat 2018-05-27 21:44 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

SKUGGORNA PÅ MUREN

***

Muren, det är den gamla bogårdsmuren ute vid St:a Maria. Kyrkans äldsta delar är från slutet av 1100-talet eller möjligen början av 1200-talet. Riktigt så gammal är inte muren men den är ändå medeltida. Kyrkan fick för något år sedan nytt spåntak av minst 150 år gammal och långsamväxande furu, tjärdoften anas fortfarande när man kommer nära. Det har inte hela muren fått, inte än i alla fall. Den vitkalkade putsen är inte heller i bästa skick och skulle behövas renoveras. Ändå är muren vacker och blir ett bra "underlag" för skuggspelet från träden intill. 

*

Förstora!

*

***

Postat 2018-05-27 20:09 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 11 Nästa 

Innehållskategorier