Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SYSKON

***

Förutom att ha samma ursprung är ofta syskonrelationerna vårt livs längsta relationer.  

*

*

***

Postat 2019-02-17 19:12 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

ÅH, VILKEN FIN BILD, DU MÅSTE HA EN BRA KAMERA......

***

Den har ni säkert hört nå´n gång. Egentligen inte så konstigt, ganska ofta hör det ihop ju.....Bra fotografer har ju ofta bra kameror, eller hur? Ändå har jag vid något tillfälle lite maliciöst tänkt att nästa gång jag tycker något smakar riktig gott ska jag säga....gud va´gott, du måste ha en bra spis..... Men det har jag såklart aldrig sagt. Faktiskt inte ens tänkt när jag väl ätit något gott.

*

Men hur är det egentligen, blir det bättre bilder med en bättre kamera? Det finns många svar på det. Vanligt på FS nu är  kommentaren från den som köpt ny kamera att jag vet att jag inte blir en bättre fotograf men.....

*

Egentligen är jag ganska ointresserad av kameror och kommenterar ytterst sällan kamerafokuserade bloggar. Det betyder inte att jag ogillar dom, bara att jag inte är värst intresserad. Alla har vi olika fokus. 

*

Ofta tycker jag man blandar ihop olika saker när man tycker till om sambandet mellan kamera (och/eller objektiv) och bildkvalitet. Det är få saker som är sådär enkla och entydiga. Dom två kamerorna jag visar nedan har nog gett mig dom mest värdefulla bilderna jag har, i alla fall är det min bedömning idag. Och ingen av dom har en optik som skulle få någon att höja på ögonbrynen idag. Den var hyfsad skulle jag påstå med dåtidens mått, men långt, långt från Leica, Hasselblad och andra. Alltså är det inte skärpan som avgör om vissa bilder blir värdefulla eller inte. Därför höjer jag på ögonbrynen när det framhålls som märkvärdigt att gamla toppobjektiv fortfarande "duger". För mig är det mer remarkabelt att enklare objektiv också duger till mycket. Det är vidare så att det inte ens behöver vara "bra" bilder för att dom ska vara värdefulla. Ibland är det tiden och inte fotografen som är viktigast. Fö är ordet bra precis lika odefinierat som fin eller fint.

*

Men det är också lika enkelt att konstatera att med dom kamerorna skulle det knappast gå att ta en enda av alla dom fågelbilder vi nu varje dag ser på bloggen. Men det har ju ingen betydelse om man inte tar fågelbilder. Om man nu vet vad det beror på att man inte tar fågelbilder.... Det skulle heller inte gå så bra att ta stämnings- eller porträttbilder på Tårtan i naturligt ljus med dom kamerorna. Eller kanske skulle det gå?  Med Yashica-Mat'en tex? Bländare 3,5 på 1/10 s och Tri-X upptrissad till 3200 ASA. Det skulle kunna bli riktigt snygga grovkorniga och antagligen en smula oskarpa bilder . Häftigt, det borde jag försöka en gång, tror min Yashica fortfarande funkar.

*

Säkert är att jag med mina moderna kameror tar massor med bilder jag aldrig hade tagit med dom gamla. Bra bilder? Ja, en och annan tycker jag väldigt mkt om. Om du gillar dom vet ju inte jag. Men lika värdefulla för mig som bilderna jag tagit med dom här nedan är dom ju inte. Inte än i alla fall. Säkert inte sen heller, för det finns så otroligt mycket  bilder idag.

*

Så kamerorna, dom som tom jag kan känna lite kameranostalgi för. Min första kamera, Zeiss Ikon Nettar, köpte jag efter mitt första sommarjobb i början av sommaren 1954, jag var 14. Kameran kostade 125:-. Den som nu står i bokhyllan bakom mig är inte min egen gamla kamera, den köpte jag på Blocket och hämtade i Gävle sommaren 2014. Den verkar oanvänd, ser splitter ny ut och jag har heller aldrig använt den.

Ett år hade jag min Netter, och i juli 1955 sålde jag den för att kunna köpa min första småbildskamera, en Robot IIa. Den sålde jag 1957 för att kunna köpa Yashican som var riktigt dyr (för mig), 425:- Den är ju i princip en japansk Rolleiflex, men alltså till ungefär halva priset, Rolleiflexen kostade över 800.

Idag ångrar jag att jag inte stannade kvar med 6x6-kamerorna, det som kallas mellanformat idag. Nu när jag scannar gamla negativ har jag inte hittills hittat småbildsnegativ som ger mig samma kvalitet, främst skärpa, som negativen från dom här två kamerorna ger.

*

Min första egna kamera, en Zeiss Ikon Nettar med Novar-Anastigmat 75 mm f:4,5 Prontoslutare 1/25 till 1/200 s och B

*

Min egna Yashica-Mat med Lumaxar 80 mm 1:3,5 Copal-slutare 1 till 1/500 s och B "Klädseln" håller på och släpper men slutaren verkar funka.

*

***

Postat 2019-02-17 17:19 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

ETT VARV RUNT HUSET

***

Det är väl knappast hundra meter ens men några bilder ska det kunna bli? Det blev fyra.

*

Mahonian är ju städse grön, bladens taggar dessutom riktigt bildmässiga

*

Ingen aning om vad den här heter, vet inte ens om den är odlad eller ett ogräs. En nästan utslagen blomma oavsett

*

Den här klätterväxten växer mot en stenbumling, bladmönstren gjorde sig bäst i svv tyckte jag

*

Och i hörnet bakom spireabuskarna är förlängningsslangen upprullad på ett plaststativ, funkar ju i färg.....

*

***

Postat 2019-02-16 17:11 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

VÅRKÄNNING - BLEKEN

***

Förmiddagens promenad gick borta vid Bleken, vägen på norra sidan som sen gå vidare upp mot Lillskiren. Och det är bara att konstatera, nu är det vårkänning. Solen flödar, snön är i det närmaste borta och en och annan talgoxe har vårkänslor.

*

*

*

*

*

***

Postat 2019-02-16 14:03 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

WEATHER CHANGE

***

Liv är förändring. Stillastående är liktydigt med död. Precis som perfektion. Det perfekta kan aldrig ändras. Alltså dött. Att vara total är att leva hel och odelad ett ögonblick, att slippa vara kluven. Det ger frid, ett ögonblick i taget.

*

Förstora!

*

***

Postat 2019-02-15 23:33 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 

Innehållskategorier