Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

MEST SIDENSVANSAR......

***

Tack vare bukettaplarna får vi fågelbesök lite då och då. I onsdags eftermiddag, dagen innan jag åkte upp till Korsheden, var jag på väg att handla men såg direkt att det var en flock sidensvansar i bukettapeln vid vår parkeringsplats. Jag hade bilen på gatan och kameran med långtelet i bilen så jag smög bara in i bilen och vevade ner rutan, dessutom lyste en sen eftermiddagssol. Använde 380-400 mm, inte converter alltså. 1/640 eller 1/800, mest bländare 8 a' 9, lite större med tegelväggen som bakgrund, 6,3 där. Eftersom ISO hamnade på 100-160 hade jag kunnat vara betydligt frikostigare med snabba tider! 

*

Det finns ju fortfarande käk kvar för dom

*

Aplarna är rätt rika på bär och kvistar så ofta hamnar skärpan på bär och grenar, inte på fåglarna

*

En oförsiktig rörelse och dom flyttar genast på sig, här till en av grannens björkar. Här kollar dom mig när jag går ut och fotar dom och det slår mig att rakt framifrån är dom inte så färgstarka, ganska gråa faktiskt.

*

Så blev det lite spridda återbesök och när inte hela flocken är där får dom sällskap av grönsiskorna

*

Det är bakifrån färgerna lyser

*

Och som sagt, bär hittar dom

*

*

Någon gång satt dom mer frilagda, här med grannens tegelvägg som bakgrund. Ej croppad

*

Samma bild croppad

*

*

*

***

Postat 2020-02-25 16:33 | Läst 4786 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

SATELLITSVÄRMAR IDAG

***

Lite om och kring mig idag gör jag en blogg till med mer fokus på själva  stjärnhimlen i kväll.  Ingressen har ni förhoppningsvis läst i förra bloggen. Grundtanken var bara att känna på nya vidvinkeln i det här sammanhanget, fundera lite på var jag kan ta klassiska astrobilder här i Korsheden/ Söderbärke och hitta inställningar som passar för att teckna Vintergatan så bra som möjligt. Det senare visade sig svårt ikväll, jag tror inte det var så där kristallklart som jag först trodde. När jag var ute och fotade var det ett par grader kallt men nu har det dragit in tunna tunna moln och temperaturen har stigit över noll, dom var nog redan på väg när jag var ute.

*

Det som slagit mig i kväll är mängden av meteorer, i alla fall är det så jag trott. Nästan på varje bild hittar jag en eller flera, rekordet är åtta på samma bild, den finns med här nedan. Såvitt jag vet finns det ingen känd period med mkt meteorer i februari men vet att det var i februari 2013 som det regnade meteoriter över den ryska staden Tjeljabinsk. Efter en kommentar här nedan började jag googla, hittade bla den här sidan (här) och det är nog ingen tvekan, 99 % av såna här streck är satelliter. Rymdskräp får genast ny betydelse för mig.

*

Medvetet val med träden "i vägen" för stjärnhimlen. Helt ok tycker jag.

*

Nästan rakt upp, med träden nästan som en ring runt. Flygplan vid horisonten.

*

Åter nästan rakt upp. Strecket en satellit.

*

Utsikt mot norr från bron men mörkare himmel än i bilden i första bloggen. Här tycker jag man kan se Vintergatan, om än inte lika tydligt som jag vet går när förhållandena är ideala. Ljuset i norr från Smedjebacken tycker jag ganska tydligt visar att luften inte var så där krispigt klar. En satellit syns.

*

Ännu något mörkare åt samma håll, nu med två satellitstreck

*

Här ser man åtminstone åtta satelliter samtidigt, kanske finns fler, jag har inte detaljstuderat bilden som är ocroppad.

*

En annan bild som är croppad, här finns åtminstone fyra.

*

***

Postat 2020-02-23 23:42 | Läst 4107 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

STJÄRNOR ÖVER SÖDERBÄRKE

***

Sista kvällen i Korsheden den här gången blev en fin, klar kväll, tom vinden hade mojnat. Perfekt för lite astrofoto tänkte jag och plockade fram stativet ur bilen. Också första gången jag provar nya vidvinkeln, 24/1,4 är idealiskt. 

*

Det var ju aftonstjärnan, planeten Venus, som påminde mig. Här lyser den högt över västerhorisonten i Korsheden

*

Så många bilder jag tagit från bron ville jag ju gärna ha en stjärnbild också, här utsikten norrut. Ljusen från Smedjevacken lyser upp himlen därborta

*

Och så klart en bild söderut också.Här är det ljusen från Fagersta och Smedjebacken som syns vid horisonten. Den rödprickiga linjen alldeles till höger om stjärnbilden Orion upptill är ett flygplan. Snett upp till höger om flygplanslinjen är ytterligare ett streck, en satellit.

*

Vill ni se flera stjärnbilder, kolla (här)

***

Postat 2020-02-23 22:39 | Läst 3566 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

ENKLAST VORE JU.....

***

Sent på eftermiddagen klarnade det upp och en blek sol tittade fram. När jag passerade Spången såg jag dom, sångsvanarna. Dom låg där inne i vassen på våtmarkssidan, ett par. Tiden närmar sig kan jag tro. Tiden för att flyga norrut, för att hitta en boplats, för att para sig. Naturen sköter sitt, alldeles utan funderingar, utan tvekan. Dom gör det dom ska, utan funderingar, utan diskussioner. Ska vi göra det nu, eller ska vänta tills i morgon? Kanske blir det snö? Eller blir vinden för hård? Dom bara flyger när kallelsen kommer. 

*

Kanske skulle man varit en svan, gärna en sångsvan? Dom följer sin längtan bara, eller vad det nu heter när man är svan? Så här på avstånd, och och i en annan skepnad, kan jag tycka det är avundsvärt. I alla fall vore det mycket enklare att inte fundera över det ena och det andra. I blir lite orolig när jag är borta känns det som. Nu stannar jag i alla fall ett par nätter till, äldsta dottern är ju hemma.  Och flyktingfrågan, ska vi inte göra något för dom 800 000 nya som flyr undan kriget i Syrien? Vi har ju nyanlända så det räcker sägs det i kommunerna, många kommuner går på knäna redan.  Och egentligen borde jag inte bry mig, enklast vore ju att inte fundera, det är ju regeringen som inte gör det den ska. Inte min sak. Regeringen är bra att skylla på, då behöver inte jag fundera på vad jag ska göra. Eller borde i alla fall. Fast jag har tänkt att det skulle kunna bo några nyanlända här i Korsheden, jag är inte här så ofta nuförtiden. Mamma och pappa hade krigsbarn under kriget fastän dom bodde ganska trångt. Och det här är väl också krigsbarn? Sen är det det här med klimatet, jag kör ju bil upp till Korsheden. Det borde jag inte göra. Men nu äntligen har jag tiden jag aldrig hade när jag jobbade. Men, men, men....... 

*

Enklast vore ju att vara en sångsvan.

*

*

***

Postat 2020-02-22 22:01 | Läst 2499 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

FROM A HOUSE WITH A VIEW - KORSHEDEN IDAG

***

*

*

***

Postat 2020-02-22 11:35 | Läst 2226 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa