Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

GLOBAL WARMING

***

Det är inte lätt det här med vetenskap, expertis och fakta. Vi ska lyssna på vetenskapen, där har Greta rätt. Men  vetenskapen är en månghövdad hydra, som inte alltid säger samma sak med sina olika huvuden. Och hur är det, tror vi verkligen att vetenskapsmännen är så mycket klokare än vi utanför sina fack? Som oftast tenderar vara smalare och smalare. Att jag skriver ett inlägg till om ett ämne jag tänkt låta vara här på bloggen skyller jag i all vänlighet på Bob som tog upp ämnet tidigare idag. Jag hade fö redan läst om hur dom flytande isarnas smältande underkanter underlättade fastlandsisarnas utglidande utanför Antararktis, en rimlig och sannolikt riktig förklaring till varför isarna där minskar snabbare än man trott.

*

Låt mig börja på en gång med att jag instämmer med alla seriösa forskare att vi har en klimatkris, och att vi måste ändra riktning. Största, men inte enda problemet, är den mänskligt åstadkomna koldioxidhöjningen. Och vi måste åstadkomma en uthållig, genomgripande förändring för att följderna inte skall bli för stora. För detta finns  finns idag överväldigande fakta.

*

Tillbaka till Bobs blogg. Två ekonomer (just det, ekonomer - David Mackie och Jessica Murray - anställda vid JP Morgans  finansbolag /affärsbank, bla känt för att vara världens största finansiär av olja-/gas- och kolbaserad energi) har sammanställt en rapport om vart denna klimatkris kommer föra oss - något som inte ens klimatexperterna är överens om. Människan som ras är hotad är deras ultimata slutsats. Det är alltså två ekonomer som berättar för oss vart världen är på väg klimatmässigt. Vad vet dessa två amerikanska ekonomer som inte du eller jag kan läsa om i tidningarna eller på nätet? Vet ni vem som fångade upp den här rapporten, som ännu inte är publicerad och som nog ännu inte är sanktionerad av JP Morgan? Ingen mindre än Rupert Read, Extinction Rebellion. Det låter väl väldans opartiskt och spännande, Extinction Rebellion. Vet ni inte vad det är tycker jag ni ska googla på namnet. Min gissning är att dom inte vet mer än du eller jag när vi talat om framtiden. Också klimatvetenskapsmännen, just inom klimatområdet, staplar osäkerhet på osäkerhet i sina bedömningar om framtiden.

*

Faktiskt har jag försökt ta rätt på vad dom säger, vetenskapsmännen som alla pratar om.  Via en bekant i London (jobbar på CDP Environmental Disclosures and Services) fick jag tipset att tex läsa ipcc:s sammanställning för Policymakers, se bilden. Jag har skrivit ut den, läst den med penna och gulpenna i handen från första till sista sidan. Sällan har jag sett så många osäkerheter staplade på varandra, sida efter sida. Den är åtkomlig på nätet, gå gärna in och läs själva. Prognoserna är synnerligen diffusa, om man inte tror på ekonomerna från JP Morgan och Extinction Rebellion förstås. Kom nu ihåg att jag inte säger att jag inte tror på klimatkrisen, det gör jag. Jag tror dessutom att den är riktigt allvarlig. Däremot tror  jag inte alls på att människan som ras är i omedelbar fara. Det beror inte på att jag sitter inne på en massa kunskap som inte andra har, det är därför att jag vet, liksom alla andra intresserade, att människan och hennes föregångare  klarat större klimatomställningar än så, ett antal istider och betydligt högre temperaturer än vad vi nu talar om . Därmed har jag inte sagt att det kommer gå smärtfritt.

*

Men därmed är vi inne på nästa fråga, hur stora kan problemen förväntas bli? Stigande havsnivåer, mer frekventa extremväder, torka och översvämningar? Ja, kanske. Jag vet inte. Inte vetenskapsmännen heller faktiskt. Jo, dom är bekymrade, precis som jag. Men hur stora blir problemen? Folk kommer kanske dö, mer svält, mer fattigdom. Nu ställer jag en alternativ fråga. Borde vi kanske frysa den globala ekonomiska situationen just nu? Coronan kommer nog ebba ut, om ett halvår eller ett år, sen kommer vi dessutom säkert ha fungerande vaccin. Det är inte den jag talar om. Men Gretas hetaste önskningar kunde väl inte uppfyllas bättre än om vi fryser det ekonomiska läget som det är just nu? Internationellt resande har i stort sett upphört, nationellt och lokalt resande har rasat till nivåer vi inte sett de senast 25 åren. Folk har nästan slutat handla annat än mat, rena önsketänket här på FS efter vad jag kan förstå. Inga nya onödiga kläder, inga nya onödiga kameror, inga nya onödiga bilar, helt perfekt! En mångfald industrier har totalstoppat och utsläppsminskningarna är tydligt synbara redan på satellitbilder. Observera att jag inte talar om Coronakrisen ur ett medicinskt och mänskligt perspektiv, jag talar om den globala, ekonomin, så hatad av många. Som det är just nu vore väl bra, enklaste beslutet är väl att frysa det här tillståndet så är klimatkrisen löst. Fullt genomförbart. Jag har en enda fråga -om vi fryser alla ekonomier nu och tittar på de närmaste 20-50 åren, hur mkt kommer det kosta i människoliv, hunger, fattigdom och sjukdomar som vi med en normal ekonomi klarat? Jag antar att alla, inklusive Greta, som nu kräver omedelbara åtgärder, eller som dagligen ondgör sig över hur folk och i synnerhet politiker inte gör någonting, vet hur den här balansen mellan mellan åtgärder och oönskade effekter ser ut och tar ansvar för den. Denna, hittills obesvarade fråga, tror jag  bromsar politikernas omedelbara och radikala åtgärder. Klokt tror jag. Till skillnad mot vetenskapsmännen måste politikerna fundera på vad som händer utanför själva klimatet. Men säkert kan dom fråga alla som redan vet här på FS.

*

***

Postat 2020-04-03 23:24 | Läst 1080 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

MYCKET BÄTTRE BILDER......

***

Det roligaste med dom gamla kamerorna är bilderna dom gav. Särskilt nu när jag skannar negativen och  bildbehandlar i datorn. Dom färdiga bilderna blir långt mycket bättre än jag nånsin fick vid förstoringsapparaten. Det är som vanligt för mig, inte antingen eller utan både och. Alltså inte antingen digitalt eller analogt utan både och. Och jag ser ju nu när jag kan lägga lite tid på dom bilder jag tycker om att det går att få hyfsat bra bilder med alla kameror jag använt, från den lånade lådkameran till mobilen. Såklart är det inte kameravalet som avgör bildernas kvalitet. Men samtidigt ger ju dom moderna kamerorna, och inte minst dom nya objektiven, möjlighet att ta bilder jag aldrig var i närheten av förut. Jag tror vidare att det är bildbehandlingsarbetet nu vid datorn som lärt mig lite av vad jag kan göra med bilderna. Och naturligtvis hade kunnat göra vid förstoringsapparaten också, om jag vetat, om jag hade haft råd att fota så mkt som jag nu kan, om jag hade haft råd med en riktig förstoringsapparat och bra papper i olika hårdhetsgrader..... 

*

Katarina 1 år (1969). Precis nyvaknad och med solen som sticker i ögonen, tur att mamma är där....

*

***

Postat 2020-04-03 00:08 | Läst 2542 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

IDYLLEN VID LOTORPSÅN

***

Så här i Coronatider blir det fler bilder än vanligt som jag plockar från arkiven, av flera skäl. Ett är att oftare visa bilder som åtminstone för mig känns glada och bekymmersfria.

*

Lotorpsån

*

***

Postat 2020-04-02 12:26 | Läst 4517 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

LÄTTSKRÄMD?

***

Alla -ismer, höger eller vänster, skrämmer mig. Alla religioner skrämmer mig. Fanatism är bara en gradskillnad. Alla som redan vet, är bergfast övertygade om hur det är, skrämmer mig. Alla som generaliserar skrämmer mig, alla som inte utgår från den enskilda människan i det aktuella ögonblicket utan redan vet, skrämmer mig. Ändå är jag inte rädd. Det är bara nuet som finns. Gårdagen finns inte. Världen ändrar sig kontinuerligt. Alla människor är olika men lika mycket värda. Varje människa svarar för sig själv.

*

Frankrike 1960

*

***

Postat 2020-04-01 23:54 | Läst 3450 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

FAMILJETRÄFFEN

***

Ingen familje-träff i Påsk!  Tur att vi har bilder att trösta oss med. Bilderna är från ett och samma tillfälle i juni 2017 hemma i Finspång. Fokus på barnbarnen förstås. Fast på sista bilden är dom inte med, inget av dom, bara vi vuxna, mer eller mindre i alla fall........

*

Här kommer Täbygänget, kusinerna från Göteborg kom dagen innan och väntar redan därinne, spännande

*

Vilma och kusinen Agnes får kontakt direkt i hallen

*

Undrar vad dom jämför eller tittar på

*

Vilmas lillasyster Lovisa ansluter

*

Agnes

*

Lovisa

*

Lovisa

*

Den gamla lådan med "utklädningskläder" åker snart fram. I tur och ordning från vänster Agnes 12, Vilma 9, Hilda 14, Elias och Lovisa båda 7

*

*

Vilma och Lovisa

*

*

Elias och Lovisa gillar att ses

*

Lovisa

*

I

*

Lovisa

*

"Kärnfamiljen"  Ingemor, Annika, Katarina, jag och Stefan

*

***

Postat 2020-04-01 22:39 | Läst 5402 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 Nästa