Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

KEJSARENS NYA KLÄDER

***

Ni har säkert läst eller hört den, HC Andersens saga Kejsarens nya kläder. Av någon anledning kom jag att tänka på den när jag hörde att Sveriges statsminister häromdagen sagt att den svenska Coronastrategin är framgångsrik.  Jag får också en känsla av att  talet om svenskars  godtrogenhet inte är helt utan grund. Alla andra länder har också drabbade äldreboenden, inte minst de nordiska. Vår andel avlidna äldre är inte högre än i andra nordiska länder.

*

Underlaget till alla siffror är hämtat från Worldometers Coronastatistik. Jag fick för mig för ett par veckor sen att följa utvecklingen. Fösta tabellens siffror började jag följa den 5 juni  (och fram till i går). Andra tabellen kom jag på att följa ett par dagar senare, den startar alltså 7 juni (och fram tills igår). I den andra tabellen saknas Spanien, dom lämnar inte längre i från sig sina dagliga dödstal, dom kan mycket väl vara sämst.  I så fall är vi bara näst sämst i Västeuropa under de senaste 11 dagarna. 

*

Det är inte precis förvånande att grannländerna har sina gränser mot oss stängda, men i övrigt  öppna i förhållande till varandra.

*

*

*

*

***

Postat 2020-06-18 10:49 | Läst 2169 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

DOVERSUND

***

Efter det ihållande regnet i går eftermiddag klarnade det nästan upp en halvtimme eller så. Lägligt att just då passera Doversund......

*

Utsikt över Glan från Doversund

*

***

Postat 2020-06-17 15:06 | Läst 1685 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

ASFALTERING - LUDVIKA 1955

***

När jag såg Mikael Goods fina asfalteringsbilder kom  jag ihåg att jag nyss bläddrat förbi några egna bilder på asfaltjobb, dock från 1955. Som dom flesta av mina riktigt gamla  svartvita bilder är motiven från Ludvika, min uppväxtstad. Här korsningen mellan Fredsgatan och Engelbrektsgatan. Kameran var min lilla Robot IIa så bilderna här är skannade från 24x24 mm negativ.

*

*

*

***

Postat 2020-06-16 16:51 | Läst 3169 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

PRÄSTKRAGARNA VID S:TA MARIA

***

Ovanligt mkt prästkragar i år, kanske ovanligt mkt blommor över huvud taget. Ute vid S:ta Maria sparar man alltid fläckarna med mkt prästkragar när man klipper gräset, trevligt! Tycker dom gör sig väldigt bra mot den medeltida bogårdsmuren .

*

*

***

Postat 2020-06-16 14:04 | Läst 2045 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

OCH JAG HAR JU KÖRT LÄNGRE ÄN SÅ.......

***

Många är vi som tittat på den, vår måne. Fullmåne en klar vinternatt. blir det nästan ljust som på dagen. Glömmer aldrig den skridskotur jag gjorde en vinterkväll för många många år sen. Det var kallt men snöfritt och jag tog bilen en halvmil ut i skogen utanför Finspång till Bleklången. Jag hade kört sjön någon vecka innan, flera decimeter tjock is och inga ut-och inflöden att tala om. Nu blev det en tur sjön upp och ner mellan åtta och nio på vinterkvällen. Ingen pannlampa och inte ett ljus runt sjön, bara fullmånen. Och så klangen i isen.....

*

Det silvervita ljuset stämmer inte riktigt på den här bilden. Den är tagen för två veckor sen, 31:a maj ungefär tolv på kvällen. Undrar just om det är den (ungefär) faktiska färgen på månen själv,  på mångruset så att säga? Eller är det föroreningar i atmosfären? Eller så har väl LR tonat lite fastän jag inte gjort något medvetet......

*

Drygt 380 000 km bort, rätt mycket men ändå klart greppbart. Efter som jordens omkrets är ungefär 40 000 km  så motsvarar avståndet  knappt tio varv runt jorden. Och under mina 60 år vid ratten har jag ju kört längre än så, men inte utan paus förstås. Som måne hyfsat stor, ligger nog femma i vårt solsystem. Ändå har den bara drygt en procent av jordens massa. Vilket är tillräckligt för att ge oss flod och ebb och så där.

*

Antiskaket verkar funka rätt bra, bilden är tagen på frihand med 400 mm och sen croppat nästan så mycket det går. Den ser ju ut att ha varit med om en del sen vi skiljdes åt för några miljarder år sen. Undrar hur ofta det händer sånt där? Anta att det finns tusen kratrar av lite storlek på månen och att månen är 3 miljarder år (den måste vara mindre än 5 miljarder år eftersom jorden är så gammal). Det skulle betyda att det i snitt är så där 3 miljoner år mellan smällarna, kanske kan vi somna tryggt i kväll också? Fast den där stora kratern mitt på övre halvan har en diameter som väl  är ungefär en femtedel av månens diameter borde ha varit en rejäl smäll. 

*

Men det där är torra och trista fakta, helt ointressant egentligen, jag slutar istället med några verser från The Invitation, ett av mina favoritpoem och med månen inblandad

It doesn´t interest me

what planets are squaring your moon

I want to know 

if you have touched 

the centre of your own sorrow

if yoy have been opened

by life´s betrayals

or have become shrivelled and closed

from fear of further pain

***

I want to know

if you can live with failure

yours and mina

and still stand at the edge of the lake

and shout to the silver of the full moon

Yes!

*

*

***

Postat 2020-06-15 22:22 | Läst 1634 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa