Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

WALLS, CRACKS AND OPENINGS

***

Bilderna är från Glansgruvans gamla kalkbruk

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2021-06-03 13:48 | Läst 915 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

DET HÄNDER.....

***

....allt oftare att jag känner mig som den gammelman jag är. Just ordet gammelman har för mig en alldeles speciell klang. En gammelman är för mig inte bara en äldre man, en gubbe, utan någon som har släppt/ tappat drivet och som inte fyller dagarna med aktiviteter, varken trädgårdsjobb eller pensionärsresor, som försjunker mycket i egna tankar. Det kanske låter negativt men min grundkänsla är inte alls negativ, ordet står också för någon som inte längre vill/ behöver tävla om varken det ena eller det andra, inte vara duktig och där den under ett långt liv uppbyggda fasaden inte längre är viktig. Som gammelman får  man gärna sitta i skuggan av en syren eller något annat vackert träd och bara njuta av det som är runt omkring. Jag har en förebild i min morfar Andreas, född -72. Alltså 1872.

*

Här är det skönt att vara, en stund och ett liv

*

Morfar Andreas 1955, 83 år (bara några år äldre än jag) där han sett till sin hustru Olgas grav vid Nedre Ulleruds kyrka (Deje)

*

***

Postat 2021-06-02 13:54 | Läst 2686 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

PÅ VÄG HEM FRÅN EKÖN I KVÄLL

***

I kväll gick jag ner till bron över till Ekön från landsvägen. Nu på sommaren går djuren fria på hela ön, alltså går inte jag på ön då. Men första bilden är på strandkanten på ön tagen från bron. Jag kollade inte men det är väl tjärblomster kan jag tro. På väg tillbaka fortsatte  jag med 99:an och Zeiss-135:an. Solen gick stundtals i moln och gav mer återhållsamma färger men jag gillar den vägen också när ljuset inte modellerar så mycket. Håll till godo - 500 meter traktorväg

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2021-06-01 23:31 | Läst 2237 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

THE POPULATION IMPLOSION

***

Till sist fick också svenska public service media ändan ur vagnen och meddelade att Kinas födelsetal är extremt låga och att kinesiska staten ser det som ett stort problem. Fjärran är de dagar man försökte begränsa födelsetalen, man gör nu i stället allt för att öka födelsetalen.  Läget just nu är att Kinas befolkning ser ut att nå sin topp inom fem år, därefter kommer befolkningen sjunka. Bra tänker ni kanske?

*

Jo, på sätt och vis, men inte för Kina. Och dom riktigt stora nyheterna gäller inte bara Kina utan världen i stort. Därom har dock inte svenska media sagt något ännu, det stämmer inte med den enstämmiga svenska mediekören kring dom globala problemen. Prognosen just nu är att Kinas befolkning  vid sekelskiftet 2100 sjunkit till omkring 700 miljoner, hälften av vad man har vid befolkningstoppen om några år. Och med en befolkningspyramid som har stor övervikt på åldrande människor och förhållandevis få arbetande. Det är en situation Japan upplevts i uppåt 20 år redan.  2017 hade Japan 128 miljoner invånare, prognos för 2100 är 53 miljoner.

*

Jaja, säger ni, Kina och Japan ja. Men också den globala fertiliteten ser ut att sjunka snabbare än vad någon räknat med och har nu sjunkit från  4,7 1950 till 2,4 2017. Under 2,1 avtar befolkningen (2,1 och inte 2.0 därför att inte alla spädbarn överlever). Vi har redan nu flera europeiska länder där invånarantalet sjunker - Grekland, Spanien och Portugal tex. Länder som alla också har ekonomiska problem, inte minst med äldrevård och pensionsnivåer. I Sverige har vi också födelsetal under 2.0 men tack vare invandring sjunket inte invånarantalet. Däremot har vi redan vissa bekymmer med att finansiera den åldringsvård och den socialvård vi behöver/ vill ha.

*

Så var det det här med Afrika. Där räknar man med att befolkningen söder om Sahara kommer tredubblas till ca 3 miljarder människor år 2100. Nigeria med nästan 800 miljoner invånare blir nummer två i världen efter Indien. Med allt det här i minne kommer den globala befolkningen nå ett max på omkring 9,7 miljarder människor  omkring 2064, därefter kommer befolkningsantalet sjunka. 

*

Ur miljö- och klimatsynpunkt och ur en rad andra synpunkter som matförsörjning är det här goda nyheter, "allt är inte kört" som grundbudskapet nu ofta är i media. Men vi kommer få en del problem att lösa. Tittar vi globalt och jämför prognosen för år 2100 med läget 2017 sjunker antalet barn under fem från 680 miljoner till 400 medan antalet personer över 80 stiger från 140 till 860 miljoner, det säger något om globala problem med arbetskraft och åldringsvård.  Andelen mörkhyade personer kommer öka rejält och det är bra om vi löser frågor som rasism bättre än vad vi gjort hittills.

*

Statistik och prognoser säger ni kanske. Javisst, det är alltid tråkigt med torra fakta om man bestämt sig för något annat. Och prognoser är inte detsamma som historiska fakta, sant, men globala prognoser på vetenskaplig grund har visat sig väldigt hållbara och stabila - underlaget är liksom ganska stort.

Jag har hämtat fakta från flera håll men bästa översikten har ni här ( här) BBC/ "Fertility rate: Jaw-dropping global crash in children being born"

*

Bilden är från tagen från Charminar i Hyderabad, Indien. Indien kommer snart vara det land som har störst befolkning och sannolikt ha det under resten av detta århundrade.

*

***

Postat 2021-06-01 09:34 | Läst 1577 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5