Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

VANLIGA DAGAR

***

Dom flesta dagar är vanliga dagar. Dom sticker inte ut på något sätt. Varken uppåt eller nedåt eller på något annat sätt. Det är helt ok, så tror jag det ska vara. Ändå är varje dag unik, på sitt eget sätt. Ingen dag är ju precis lik som föregående. Så är det ju med oss också. I grund, i någon slags existentiell mening, är vi ganska lika. Samtidigt finns inte någon som är en kopia av mig, eller dig. Var och en av oss är unika som vi är. Just det verkar inte vara så lätt att ta in. Vi gör allt för att själva göra oss unika. Bli bättre, eller tom bäst kanske. Eller åtminstone leva ett lyckligt liv. Det är väl det Insta går ut på att visa kanske. Och kanske inte bara där om jag tänker efter. Jag är ändå kvar på Insta, där finns några av de fotografer som glädjer mig mest. Och lyckliga liv, finns det någon slags checklista på det, jag menar, så jag vet hur jag ligger till?  

För övrigt gladde jag mig åt Dagens understreckare i SvD idag. Den handlade om Hermann Hesse´s bok Siddhartha. Det är en liten tunn bok som står hemma i bokhyllan. Den har jag med glädje läst flera gånger.Till skillnad mot en rad böcker av modernare nobelpristagare som jag alla funnit tråkiga. Berömda och rosade men tråkiga. Det är inte Siddhartha. I min värld.

 *

Bilden är från Norra Barken häromdagen. I går kanske?

*

***

Postat 2022-07-26 23:32 | Läst 636 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

IDAG ÄR EN SÅN DÄR DAG.....

***
....då tillvaron stannat. Jämnt gråmulet utan regn, helt vindstilla, inte ens en grå liten fågel........ Fast det finns ju botemedel. Före lunch gick vi vår vanliga promenad ner till Spången. Det finns alltid detaljer att stanna till för, ibland bara titta, ibland fota. Helheter också för den delen. Tidigt fick jag syn på den här oslagna ängen. Täta bestånd av kråkvicker närmast, lite längre ner. lika täta bestånd av rödklöver. Eller är det åkertistel? Jag gick aldrig fram och kollade. Det var rikedomen och färgerna jag ville åt. Och för bilden spelar det ingen roll om det är det ena eller det andra.

*

*

***

Postat 2022-07-25 15:52 | Läst 1245 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

STOLLBERG/ V:A SILFBERG

***
Också i torsdagskväll gjorde vi en runda i känd  bergslagsbygd. Det var den varma dagen och att sitta i bilen ett par timmar var ren njutning. Eftersom I numera varken läser eller sitter med en läsplatta av något slag är det för henne en chans att för några timmar se något mer än dom invanda interiörerna och utsikten från altanen. Hon är intresserad av det vi ser och frågar mycket. Hon känner också igen sig på platser där vi kanske inte varit på ett år, det tycker jag är intressant. Jag menar, när vi åkt bil i några minuter kan hon inte föreställa sig varken Korsheden där vi är nu i sommar eller var vi bor fast, Finspång. Synintrycken däremot triggar minnet direkt.

*

Vi åkte på 66:an mot Smedjebacken och tog in mot Flogberget vid Lernbo. Gruvorna där avstod vi från men stannade till vid gården som kommer strax efter. Jag har flera gånger funderat över vad som ser ut som  en liten "gårdshytta" med hög slaggstensskorsten.. Jag ser inget namn vid gården, som verkar bebodd, och har inte sett den utmärkt på några kartor. Någon som vet? Första bilden nedan.

*

Valde att fokusera på rallarblomstren i stället för skorstenspipan.

*

Vi åkte vidare mot Ludvika över Silfberg och passerade sjön här. Svaret på den svenska drömmen om en sommarstuga kanske?

*

I Silfberg tog vi av upp till Stollbergsgruvorna. Jag gillar känslan däruppe, medeltiden känns nära. Gruvverksamheten började redan under 1100-talet. Gruvorna kallades ursprungligen Väster Silfberg. Stollbergsområdet tillhör Sveriges rikaste mineralfält. Utsikten, skogarna, sjöarna, gruvhålen, varphögarna, de rödfärgade stenarna, allt bidrar till känslan

*

Ungtall med varphögen bakom

*

Många, många hundra års brytning har gett stora varphögar

*

På sina ställen reser sig de bara klipporna trädhöga och färgerna skvallrar om att det är inte bara gnejs och granit

*

Samma sak gäller dom lösa stenblocken

*

Dom svartvattnade tjärnarna omgivna av sommargrönska och slagghögar. Under osannolikt slit skapades här grunden för det moderna välfärdssverige. 

*

Här finns möjlighet att med guide ta sig in till en ort som mynnar ut i ett av schakten. Detta har vi aldrig gjort. Trots bakgrund som materialfysiker kom jag inte ihåg alla symboler för metallerna (egentligen, eller från början, himlakropparna) som brutits här. Och ett frågetecken står kvar även efter att ha googlat: Från vänster

Silver

Bly

??? Tar gärna emot förslag. Zink kanske, har åtminstone också brutits här

Guld

Koppar

Järn

*

***

Postat 2022-07-24 23:47 | Läst 2660 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

TILLMANS OCH MALINGARNA

***

Jomenvisst blev det en vända till Tillmans och Grangärde idag. Dessutom fortsatte vi till Malingarna, lika fint som det brukar vara.

*

När man åker gamla landsvägen in mot Grangärde har man Bysjön precis bredvid sig. Betagande vackert tycker jag som växt upp i Ludvika, till vilken kommun Grangärde ingår. Tre liggande bilder gav panoramat

*

Och gårdsbutiken/musteriet var sig likt. Några av dom 60 000 vinbärsbuskarna hade man nog plockat.....

*

Det blev gårdens hallonpaj, varm tillsammans med vaniljsås. Smakade lika gott som det låter

*

I lät sig väl smaka

*

Bredvid oss satt en dam som jag pratade engelska med, det var ok att ta en bild och lägga in i bloggen

*

Efter fikat åkte de vi upp till Malingarna, bara 15-20 km från Grangärde

*

Det hade molnet på så det blev inte dom där gnistrande bilder som tjärnarna efter vägen kan ge

*

Sandåsarna mellan tjärnarna är täckta av blåbärsris och tallskog

*

Och I uppskattar att få se nya vyer, men hon kände väl igen sig på Tillmans

*

***

Postat 2022-07-23 22:53 | Läst 1355 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

SOMMARKÄNSLAN.....

***

....försvann snabbt igår. Dagen innan, i torsdags, hade vi liksom alla andra rejält varmt. Termometern, som hela dagen är i skugga, toppade med 34,9 vid femtiden. I går däremot var det 12-13 C för det mesta, plus ihållande duggregn. Vi var in till Ludvika för att lämna ett överkast på kemtvätt, men den var stängd. Inte förvånande var det mkt trafik på vägarna, under dåligt väderdagarna tror jag semesterfirarna gärna omlokaliserar. Dan innan, då det var riktigt hett, var vägarna nästan tomma. Här tre bilder från gårdagen.

Just nu börjar det klarna upp, kanske blir det en utflykt till Grangärde för att fika på Tillmans musteri

*

Storgatan Ludvika

*

Trafik över bron, Söderbärke

*

Under bron var det tomt, både på båtar och badande. Det var det inte i torsdags. En ensam storskrake simmar lugnt

*

***

Postat 2022-07-23 11:09 | Läst 1269 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa