Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

SLÄNDAN

***

Till skillnad mot fjärilarna verkar inte sländorna ha problem med värmen/torkan. Den här hittade jag på en av skogsvägar när jag sökte fjärilar. Hemma på ängen är alla sländor röda, denna var gulbrun. Vilkenart vet jag inte, men dom gula strecken utefter sidorna är ju framträdande.

*

*

*

***

Postat 2023-06-18 13:48 | Läst 583 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

FJÄRILAR

***
Varmt som sjutton har det varit under veckan häruppe i Korsheden, 28-30 C. Kanske är det därför, eller pga torkan som hör till, fjärilarna lyst med sin frånvaro. Det brukar finnas gott om fjärilar hela sommaren, nu har det varit idet närmaste heltomt, de enda jag sett hemma är dom där små vita som brukar synas på kvällskvisten nere i gräset.

Nåväl, i går kom det faktiskt in en större fjäril, så jag fotade den innan jag försiktigt släppte ut den igen. Vitgräsfjäril tycker jag det ser ut som, dessutom dessutom har vi skogsmark runt om men en äng framförhuset. Det här besöket fick mig i alla fall att ta en liten tur runt några av skogsvägarna i närheten. Det blev några stycken, alla för mig obekanta. 

*

*

Nästa hittade jag vid sidan av en liten skogsväg, en brunaktig liten och snabbflygande fjäril. Ingen aning om vad det är.

*

Vid nästa skogsväg hittade jag denna. Ser närmast ut som en rapsfjäril med dom mörkpudrade vingribborna men är inte säker,h'rfinns inga rapsfält i närheten. På andra bilden har den just lämnat blomman.

*

*

Inte heller denna har jag en aning om, också utefter en skogsväg. Liten och närmast guldfärgad satte den sig nere i gräset. Ser att antennspetsarna lyser gula.

*

*

Skogsväg igen, den här lilla fjärilen satte sig i en stor gran. Också för mig obekant

*

*

***

Postat 2023-06-18 11:48 | Läst 774 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

ÖGONBLICK I EVIGHETEN

***

Det är varmt ute och jag åker till Bartjärn för att bada. Som vanligt nu under arbetsveckan inte en människa där. Jag går ner till bänken, sätter mig ett ögonblick innan jag drar av mig shortsen. Ingen tvekan behövs, vattnet är behagligt svalt och jag simmar en kort tur runt flytbryggan och tillbaka. Nuförtiden behöver jag inte prestera något, inte visa något alls. Jag klättrar upp på badstegen och lägger mig på bryggan med handduken som huvudkudde. Att få bada näck och soltorka har inget med exhibitionism att göra, jag känner mig bara närmare naturen. Bryggan är alldeles varm av solen och luktar, ja, badbrygga ni vet. Vågorna kluckar svagt under bryggan och en ensam mås ger röst. Björken rasslar lågt i den svaga vinden. Solen bränner, men här på bryggan vid sjön finns alltid en smula vind, det känns bara skönt. När jag torkat känner jag för att doppa mig igen. Vattnet svalkar igen, känns lent mot kroppen. Jag undrar om det känns så skönt för att vi startade 9 månader omslutna av vatten och dämpade ljud? Igen går jag upp på bryggan och lägger mig. Just här och just nu är tankelöst. Solen, trälukten, klucket och björksuset är allt som finns.  

*

*

*

***

Postat 2023-06-16 13:37 | Läst 1235 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

GUCKUSKO TUNA-HÄSTBERG

***

Riktigt glad blev jag när jag hittade guckuskon på sin vanlig plats i Tuna-Hästberg, utan att vara alltför överblommad. Däremot hade jag tänkt fel när jag valde objektiv, jag hade långtelet på och guckuskon växer ganska mörkt. Nåväl, det funkar nog tänkte jag men nästa gång tar jag 99:an med 135:an. Bilderna här har ISO mellan 1 250 och 8 000 trots en lång slutartid för att vara drygt 500 mm, 1/320 s.

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2023-06-15 22:26 | Läst 651 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

TRE KROKARS GATA 4A eller GRÄV DÄR DU STÅR

***

Här stannade jag ett ögonblick och tog bilden när jag var in till Ludvika idag. Tre Krokars Gata 4A. Här flyttade vi in 1958, i våningen på nedre botten, till höger i bild. Detta var mina föräldrars första moderna lägenhet. Med modern menar jag riktig elspis, riktig diskbänk och kyl och frys och tvättstuga i huset. Och ett riktigt badrum, med varmvatten alla dagar i veckan och alla dagar på året. Inget av detta fanns på Carlavägen 31 där vi bodde tidigare. Jag bodde kvar tills 1960 då jag efter att ha tagit studenten ryckte in till I 13, Falun. För mamma och pappa blev det längre, inte bara deras första moderna lägenhet, det blev deras sista också. Pappa gick bort 1993, 90 år gammal, och mamma 2006, 97 år.

*

Det var en bra lägenhet, ganska nära till stan. Mamma gick ner och handlade tills hon blev 90 ungefär. Jag trivdes också bra. Eget rum hade jag förstås aldrig, jag delade sovrum med brorsan, men på Carlavägen delade jag rum med både brorsan och mamma, så definitivt ett steg framåt. Och det fanns flera bra saker med det här huset. Jag skulle börja andra ring hösten 1958, och tjejer var ju viktigt. Längst upp, till vänster i bilden, bodde Carmen. Hon var baronessa från Estland, hade förlorat man och son och gods under andra världskriget men flytt med sin dotter I (inte min I) och jag har berättat om henne tidigare (här ). Carmens dotter I (som också var baronessa ju) och jag blev kompisar och jag tänkte nog att det skulle kunna bli något mer. Nu var det ju så att just det här huset var innehållsrikt. Det finns en vinkeldel till detta hus som inte syns på bilden. Där bodde en annan flicka M och vi träffades också då och då. Till sist, i våningen över vår, alltså på mellanvåningen till höger i bild bodde I. Som ni förstår var det denna I som nu, efter att ha bjudit på en sockerdricka på tåget till Stockholm 1959, är min I.

*

***

Postat 2023-06-14 21:30 | Läst 2959 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa