Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

DET FINNS NÅGOT GRUNDLÄGGANDE MED DEN FOTOGRAFISKA BILDEN SOM INTE ÄR UPPKLARAT

***

*

Affe ursäktar säkert, nedanstående är egentligen min kommentar till hans blogg i går och till diskussionen som följde. Jag har ju lite avvikande mening men var sent in i diskussionen så jag gör kommentaren som en egen blogg.

*

Det finns något grundläggande med fotografiska bilder som inte är uppklarat.

Vad gäller avsiktligt dokumentära bilder är det självklart att man inte bör "förstärka" bilden, den bör vara så nära verkligheten som möjligt. Om vi däremot går utanför dom rent dokumentära bilderna förstår nog inte jag varför det är viktigt att fortfarande vara väldigt restriktiv med hur man hanterar bilden. Befinner man sig utanför den dokumentära genren måste väl den slutgiltiga bilden stå för sig själv? Går vi till ett annat konstområde, måleri, finns inget krav på att målningarna inte får vara överdrivna, för nedtonade eller på annat sätt i grund förändrade jämfört med verkligheten. Vissa konstnärer håller sig nära verkligheten, Lerin tex, men går vi till impressionisterna eller kubismen är friheten stor och ingen skulle säga att sådär såg väl inte staden Guernica ut? Frågan är intressant, inte minst därför att på den här sidan talas ofta lite nedlåtande om vardags- och amatörfotografi eller massfotografi. Bakom detta finns ofta åsikten att foto minsann är en konstform precis som andra, måleri tex. Det instämmer jag helt i. Ändå tycks kamerans tekniska förmåga att dokumentera verkligheten bra och det verklighetstrogna ideal som därmed associeras liksom spiller över på alla andra områden av fotografi, trots det inom dessa andra områden inte finns någon självklar fördel/styrka i att vara så verklighetstrogen som möjligt.
/ Björn
PS1 Bra bilder båda och bara du Affe kan säga om du haft en mening med bilden som gör ena bilden bättre än den andra.
PS2 För att göra det ytterligare komplicerat är det lätt att få för sig att detta gamla krav på att alla foton ska vara rimligt naturtrogna satt sig så väl att väldigt många har bestämt sig för att det är detta man tycker om, inte det "överdrivna". Sett ur ett konstnärligt och bredare perspektiv är det för mig uppenbart att väldigt mkt av konsten annars handlar om att hitta nya uttryckssätt och gärna både chockera och kanske tom genera. Men alltså inte inom fotokonsten?

*

*

***

Postat 2024-01-20 17:28 | Läst 538 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

IBLAND SAKNAR JAG SKOGEN....

***

.... som förut stod tät på tre sidor av huset i Korsheden

*

*

***

Postat 2024-01-19 23:26 | Läst 506 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

NÄR OSKARSHAMNS VARV PLANERADE FÖR UBÅTSBYGGEN - HAMNBILDER FRÅN 1958

***

Det är väldigt bra med negativalbum och bildnoteringar. Sålunda är dom här bilderna från hamnen i Oskarshamn tagna 29 juli 1958, alltså för drygt 65 år sedan. Familjen var på väg till Kalmar och vidare till Öland. En aning disigt i hamnen den dagen noterar jag. Bilderna är såklart tagna med min japanska Rolleiflex, Yashica-Mat, 6 x 6 på 120 rullfilm. På första bilden är halva bilden med tom himmel bortcroppad.

*

Översikt hamnen. Kan det vara nya bilar som väntar på att skeppas över till Gotland kanske? Inga registreringsskyltar och alla försedda med stora lappar på vindrutorna.

*

Gotlandsbåten har jag noterat. Rimligt eftersom den heter Visby

*

Litet last fartyg med namnet Gunilla. Här gjorde jag en enkel Googlessökning och fick en riktigt intressant träff. Gunilla av Oskarshamn levererades till Rederi AB Tellus 1940. Oskarshamns Varv hade byggt henne och historien bakom är intressant. Oskarshamns Varv hade fört diskussioner med staten om att bygga ubåtar. Tydligen var man så övertygad om att få ubåtsorder att man köpte in plåt för detta. Nå´n order kom dock aldrig och så stod man där med sin plåt. 1 januari 1939 meddelade varvet att man fått order på en 375 tondw motorseglare från Rederi AB Tellus. 1954 byggdes fartyget om, de tre masterna ersattes med två, skrovet förlängdes med 8 meter och blev nu en ren motorseglare. Här nedan finns en bild efter ombyggnationen. En väsentligt utförligare berättelse får ni (här ). Vad jag kan se finns inget som motsäger att min bild visar samma Gunilla som i artikeln.

*

*

***

Postat 2024-01-18 19:54 | Läst 408 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

VISST ÄR DET LITE UNDERLIGT?

***
Världen utanför Finspång är snart en fiktion. Idag åkte jag ändå in till Ingelsta köpcentrum, I var på förmiddagsaktivitet. Lite färskt bröd med hem och en förmiddagsfika på Lindahls var resultatet. Med mig hade jag 99:an med 135/1,8, tillsammans ungefär 2 kg. Det är väl knappt godkänd utrustning för gatufoto, men strunt i det. Dom flesta bilderna tog jag med kameran på fikabordet men inte alla. Lätt att se här vilka som är tagna i ansiktshöjd.  Och så här ser vi ut, ungefär alltså, I Norrköping en onsdag förmiddag. Trevlig stund med en cappucino och en havrekaka med choklad på. Och visst är det lite underligt, ibland känner jag mig mer i fred och till freds om jag sitter mitt bland folk än om jag sitter ensam hemma?

*

*

*

*

*

*

*

*

*

***

Postat 2024-01-17 16:10 | Läst 392 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

KLIMATET, FÖRLÅT VÄDRET, IDAG

***

Ursäkta trivialiteterna. Men det har snöat i omgångar och det var -23 C i morse. Just nu är det -16 C. Ovanligt för Finspång. Undrar om Golfströmmen har stannat?

*

Altanhörnan i kväll kl 21

*

***

Postat 2024-01-16 22:13 | Läst 575 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa