Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

10-års jubilar på fotosidan!!

Fick oförhappandes syn på att nu i juli har jag varit medlem på Fotosidan i tio år.
Det känns som en lång tid och jag blev plötsligt nostalgisk och började i huvudet summera mitt fotande under den här perioden. Det har hänt massvis!!
Saga
För tio år sedan fotade jag med en analog Nikon FM och labbade färgbilderna, hade tillgång till Folkuniversitetets färglabb under en period. Innan dess höll jag till mycket i ett svartvitt labb som jag delade med kompisar. Jag gick in i mörkrummet och ville helst inte gå ut ur det igen. Jag gillade dofterna och hur bilderna växte fram när man arbetade med negativen. Det fanns så mycket man kunde göra för att påverka bilderna, jag var nog rätt kass med massvis att lära och det var vansinnigt roligt. Bilden ovanför är tagen analogt på min yngsta dotter, labbad och avfotograferad digitalt efteråt. En av de första bilderna jag laddade upp som medlem här.

Under de här tio åren har jag fotat flitigt. Bytt upp mej från en Nikon D50 till en Nikon D300, som jag gillar skarpt och som jag hoppas överlever många år till!! Objektiven har hängt med sen analoga tiden, skönt att de funkar både analogt till digitalt!!
Motiven har växlat, jag har några favoritmotiv och numera blir det ofta stadsbilder med folk, makrobilder med kryp, porträtt och så har jag börjat ge mej på ljussättning.
Bilden ovanför visar mina bords lamphållare med mina foton inbrända i glasyren.
Jag kan bli mycket bättre på ljussättning men har blivit intresserad av det med samma sorts intensitet som användes förr i mörkrummet. Besitter en personlighet som gärna slukas av mina intressen, kompisarna brukar skämta om det.... (Läs besatt!)

Apropå Fotosidans nya akademi kurser som jag har sett att det brummats om i kommentarsfälten, har jag för att bredda mej hoppat på dem. Det finns alltid någonting nytt att plocka upp och jag är en nyfiken typ. Firar tioårsjubileet med att hoppas jag få ledtrådar hur man ljussätter glaset i lamporna i det här fallet och att repetera manuella inställningar på kameran. Nyttigt!!
På den analoga tiden ställde man in allting själv, tid bländare och fokus.
Numera är fotograferna serverade de inställningarna i de moderna kamerorna och det är i mina ögon en ganska tråkig överlämning till tekniken som jag helst undviker.

Snart startar med andra ord nästa tioårsperiod här på Fotosidan, undrar vad den kommer att bringa med sej!!

Inlagt 2016-06-11 16:32 | Läst 1428 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Grattis! Eller gratiis Fotosidan att de har medlemmar som dig!
Jaså, började du också med en D50...
Svar från lersaker 2016-06-11 21:41
Tack Katja du får mej att känna mej riktigt stolt!!
Ska jag vara sån började jag med en lådkamera och 6x6 cm negativ vid ungefär åtta års ålder, fotade svartvitt och det blev mycket fotat och inget sparat. Fick ärva pappas kamera, han var rätt hyfsad amatör kanske det är därifrån intresset kommer!!
Grattis, nästa år är jag där själv. Kul att höra av dej Anne-Sophie! Jag kan förstå att det hänt mycket om du jobbade så "manuellt" när du började.
Svar från lersaker 2016-06-11 21:43
Kul att du hängt här nästan lika länge Lena!!
När jag började rattade man in allting själv, tittade på en visare i sökaren och när den stod bra till blev exponeringarna hyfsade också. Lustigt nog finns funktionen kvar i digitalkameran om man tänker på att titta efter den!!
Stort grattis! Kul att du är kvar! :)
Svar från lersaker 2016-06-11 22:50
Tack så jättemycket David!!