Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Äntligen nytt kamerahus. Som ger ringar på vattnet på oväntade sätt.

Idag kom det! Nya kamerahuset som jag sparat till och väntat på i över ett år.
Man packar ivrigt upp, bläddrar igenom manualen, laddar batteriet, stoppar i minneskort, bläddrar mera i manualen. Den kan ju inte skilja sej så mycket från det gamla huset, att uppgradera från Nikon D300 till D500.
Trodde jag. 
Makrogluggen funkar bättre med det här huset, det är överraskande och jätteroligt. 
Jag har en fungerande autofokus igen, på gamla huset har den fastnat på en fokuspunkt och jag har bara använt den punkten för att checka ljuset och ställa in tid och bländare.
Det tycks ha en begåvning för att klara kontraster och ISOt ska vara bättre, jag som varit van vid att det brusar rejält redan vid ISO 500.
Telet får jag till min besvikelse ställa skärpan manuellt på i fortsättningen också, ser ut som det behöver en översyn.
Fast jag har aldrig kommit så här nära en skata förut.
Bilden är delbeskuren och närmar sej i storlek mina gamla bildfiler. Jösses, nya filerna är stora som hus!
Det är där det börjar stöka på allvar med resten av min utrustning som nog är färdig för museum dessvärre.
Det funkade inte som jag tänkte mej att ladda in bilderna i datorn. De hamnade inte där jag vill ha dem, men det brukar gå att trassla till och få rätt.
Nya kameran har andra "modernare" filer också. 
Jag fotar i RAW och det tänker jag inte lägga ner. Men RAW-konverteraren ville inte kännas vid nya bildfilerna. Jag har ett för gammalt Fotoshop. Suck.
Det är lite surt att sitta och titta på bildrutor som man äntligen klämt in i en fil på hårddisken (fast den inte gick att korrigera) och sedan inse att det inte går att ta bilderna vidare därifrån.
Jag hänvisades till Adobes hemsida där jag fick reda på att man kan göra uppgraderingar av RAW-programmen. På nyare varianter av Fotoshop. Som inte jag har. Jag har bara en liten plånbok och ingen lust att börja abonnera på CC och BB och allt vad det heter när jag är helt nöjd med de möjligheter jag har i mitt nuvarande Fotoshop. Men - lösningen finns. Jag tankade ner en konverterare från Adobe, skaffar dubbel uppsättning jättefiler av bilderna i biblioteken, och simsalabim går de att överföra in i vanliga RAW-konverteraren.

Grejen är att datorn är gammal. Fotoshop-programmet är gammalt. Datorn flämtar astmatiskt när jag jobbar med nya jättefilerna men de har trots allt gått att fixa med som vanligt idag när jag väl kommit så här långt.
Det blir som ringar på vattnet. man kan inte bara köpa ett modernt kamerahus och ropa tjoho. Man får köpa ny dator också, och modernare bildbehandlare. Och läsa manualen igen.
Tur att de gamla objektiven gillar nya huset, tack Nikon för att de är kompatibla i alla fall.

Dagens testfiler gick att fixa med, men vad gör jag när jag kommer från en resa med flera hundra bilder på minneskortet?
Men allt gnäll till trots så är huset lovande, jag är lite blandat frustrerat jättenöjd idag!

Inlagt 2018-05-26 21:43 | Läst 1079 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kanske testa ACDSee till dina bilder..bra och billigare än det du nämner.
Svar från lersaker 2018-05-27 07:56
Tack för tipset Gunte det ska jag kolla upp!!
Bra grejor gör det roligare att fotografera. Men det kostar förstås att uppgradera. Med tiden blir det nödvändigt med ny dator och det blir inte billigt. Min är drygt sex år gammal och fungerar fortfarande väldigt bra. Bildfiler i RAW tar plats och hårddiskarna blir snart fulla om man fotograferar flitigt. Jag gör dessutom alltid en säkerhetskopia på en andra hårddisk. Fast i dag får du mer utrymme för pengarna. Lägger du ihop allt så visst kostar det en hel del att fotografera flitigt. Men jag tycker det fortfarande är värt det. Hoppas du får ordning på ditt fotoflöde.
Svar från lersaker 2018-05-27 18:11
Tack Torbjörn! Det här är första nya kamerahuset som påtagligt kräver uppgradering av dator och Fotoshop. Min dator är mer än 6 år gammal och jag sitter på Fotoshop CS5. Vilket fungerar utan anmärkning bara jag knökat filerna genom RAW-konverteraren.
Har två generösa externa hårddiskar men de lär väl fyllas snabbare med dubbla jättefiler.
Jag får helt enkelt bli bättre på att radera ointressanta bilder!!!
Roligt att läsa. Du kan ju själv bestämma var filerna skall hamna när du importerar via LR
Ser fram emot fina bilder framöver...
Svar från lersaker 2018-05-27 18:12
Tack Christer! LR skrämmer mej, har det men aldrig blivit sams med det. Så jag får försöka lösa det hela via Fotoshop. Det går men det blir till att börja spara till ny dator på stört!
Kameradoktorn på Birgerjarlsgatan eller Cyberphoto på nätet har ofta bra begagnade grejor...
Svar från lersaker 2018-05-27 18:12
Ska kika på dem!
Jag förstår precis vad du menar och tycker det är en av de tråkigaste baksidorna med den nya tekniken. Den tvingar till konsumtion av mer än man egentligen hade tänkt konsumera. Fick nyligen ta min annars fullt fungerande mobil ur bruk eftersom bank-id appen blev för ny för det befintliga operationssystemet. Bedrövligt.
När det gäller kameror så upplevde jag samma som du när jag gick från D90 till7200. Tack och lov räckte det med en uppgradering av LR, men en Photoshop som kommunicerar fullt ut med LR har jag nu länge levt utan. Vill inte heller har CC.
Rätt som det är så måste man köpa ny dator för att få nya program att funka och upptäcker då i värsta fall att de gamla inte går att köra längre på den. Allt ska ju passa ihop hela tiden.

Hoppas att glädjen med den nya kameran överväger för dig!
Svar från lersaker 2018-05-27 18:17
Tack Katja! Jo jag är barnsligt förundrad och nöjd över nya huset. Det blir lite speciellt när man väntat så otroligt länge på att få råd att köpa det!
Ny dator står på listan och kanske laptopen fungerar smidigare om jag övergår till att redigera på den, för den ska klara stora program och filer och gör det kanske bättre än gamla stånk-datorn.
Men framåt ser det lite misstänkt ut om man måste köpa ny maskinpark så snart man förnyar någonting. Smart av tillverkarna att sätta trösklar på det sättet men jättejobbigt för en som inte vältrar sej i pengar.....
Grattis till nya kameran, Hade liknande bekymmer med mitt PS CS3 som inte fungerade ihop med Windows 10 så efter mycket strulande köpte jag Photoshop Elements 18 som jag är mycket nöjd med, jag satsade även på Lightroom 6 som tar hand om RAW. perfekt, det går säkert att prova under någon tid.
Ha det gott/Stig
Svar från lersaker 2018-05-27 20:12
Tack Stig! Jag får känslan av att takten ökar för när man växer ur sin utrustning men jag hoppas jag har fel där!! Äger ett äldre Lightroom men har aldrig lyckats ta mej in i det programmet.