Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Ny promenad på stan med trassligt tele

Det har blivit roligt att gå på stan igen när utrustningen fungerar.
Eller fungerar - dagens bildskörd var genomgående alldeles för ljust exponerad.
Tänkte prova utvikbara skärmen med autofokus fast min naiva dröm om korrekt placerad skärpa ville inte riktigt uppfyllas.
Mitt korta tele ångade runt i autofokusen och ljuset i bilderna mättes lite hipp som happ, oftast alldeles utfrätt.
Det känns mera kontrollerbart med manuella inställningar trots allt fast i några bilder hamnade fokus där den skulle.
Japanerna grupperade ihop sej på Stortorget och såg lite medtagna ut efter besök på Nobelmuseet.
Framför slottet var det väldigt tomt, bara någon enstaka hasade förbi i värmen,
Den stackars påpälsade vakten stod orörlig, antagligen för att inte svettas för illa.
Det här tror jag är en rysk spion med mikrofonen dold i struten.
En modern ung man som tycker att handtagen på kyrkporten är extremt intressanta.
Ett inte alltför lyckat möte i pelargången.

Och ett udda par som inte blippade ensamma i mobilen utan gjorde det tillsammans.
De måste vara förälskade......

Nästa promenad måste jag prova vidvinkelzoomen! Den ger våldsamt skeva och förvrängda bilder men den kanske kan uppföra sej bättre på nya kamerahuset?
Måste testas!

Inlagt 2018-06-12 23:46 | Läst 854 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Kul och värdefullt för mig att få ta del av dina kamerafunderingar innan inköp av d500 och så nu att få se bilder av den och läsa om dina upplevelser av kameran. Att köpa en ny kamera är en stor sak tycker jag, särskilt om man inte har pengar som gräs....man vill att det verkligen blir rätt. Jag funderar ju också på kamerainköp (äger ju ingen kamera fn, utan använder Thomas hyllvärmare fn mest d800) så jag har tagit del av forumtråden du länkade till, med stor behållning. Tack! =) Och kommer nu att följa dig i dina upplevelser av d500.... Kul också att se Sthlmsbilder! Den första kan man titta länge på - spännande med alla ansiktsuttryck, och sista gillar jag - paret ser ömma ut mot varandra, och fin inramad bild. Må så gott!"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej!
Spännande och trevliga bilder som vanligt! Undrar om det är Panasonic Lumix eller Nikon du syftar på?
Varje gång som jag kollar på dina fina Stockholmsbilder, så längtar jag till storstan?
1958 vid EM i fri idrott på stadion bodde jag på Af Chapman med min mycket äldre kusin och jag har önskat många gånger att få sova där igen? Det är 60 år sedan, så det är dags??
Mvh. Lasse i Varggården
Svar från lersaker 2018-06-13 10:45
Varmt tack Lasse! Visst måste det vara dags för dej med ett återbesök på AfChapman!
När det gäller kamera är jag ute och försöker lära mej och vänja mej vid min nya Nikon D500.
lasse.boberg 2018-06-13 13:37
Oj va spännande, hur har du resonerat avseende fullformat eller ej? Jag har fortfarande inte riktigt bestämt mig, men väntar troget på billigare priser??
Mvh. L-E
Svar från lersaker 2018-06-13 13:53
Ang fullformat eller ej tog jag faktiskt hjälp av er på fotosidan, startade en tråd i ämnet, beskrev vad jag brukar fota och fick utmärkta råd som jag följde. Själva huset har inte gått ner i pris men jag fick tag på det i en kampanj. Det var hög tid att köpa nytt, mitt gamla kamerahus började falla i bitar.
https://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=169784
Det är roligt att testa nya, ovanliga, gamla objektiv.
Jag köpte nys en Lumix GX80 som jag provar med en del äldre Olympus objektiv med. Även en del äldre 4/3 gluggar, gillar speciellt 50mm f2 macrot.
Stackars vakt som måste stå i solen med en stålhjälm, kokt hjärna. Bilden på din "ryska spion" är härlig, fram för mer humor i bilderna.
/Thomas
Svar från lersaker 2018-06-13 12:08
Tack så jättemycket Thomas! Kan inte låta bli dråpliga bilder...
Det är suveränt med kameramärken som tillåter äldre optik och den fungerar ofta jättebra fast den har några år på nacken. Jag fotar med Nikon och där finns det en hög äldre gluggar att tillgå!
Trevligt! Det finns mycket motiv på stan nu.. överallt! 'Japanerna' finns i mängd nu, speciellt kring Stortorget, det såg jag senast går.. Dom är trevliga att fota och sticker ut positivt! När jag har min D750 hängande på bröstet så använder jag 'A' som exponeringsmetod, där jag då förväljer bländaren (vill ha kort skärpedjup och snabb tid), men däremot använder jag fast ISO, ofta ända ner till 'LO1,0' där det är ljust, eller upp till 400 ISO där det är som mörkast i gränderna, allt för att kunna behålla en snabb slutartid för att slippa rörelseoskärpa. Ljusmätningen har jag på 'Matrismätning' (hela bilden). Knappen för 'Exponeringskompensation' måste användas flitigt med oftast mellan -1,0 till +1,0 och ibland ännu mer 'spännvidd'.

Går jag hela Västerlånggatan från Mynttorget så börjar det ofta med +-0 i Exponeringskompensation, lite längre bort blir gatan smalare och beroende på om 'himmelsljuset' kommer med i bilden eller ej (i sin tur beroende på vilket objektiv) så måste jag ofta gå ner till -0,7 om himlen inte är med, är himlen med så kanske jag får öka till +0,7 istället. Där Västerlånggatan är som smalast och mörkast kanske jag får gå ner till -1,0 för att bilden ska bli rätt exponerad, samtidigt som jag ökat ISO till kanske 400 för att behålla snabb slutartid.. Ibland tar jag en snabb provbild bara för att få en uppfattning via displayen om bilden ser rätt exponerad ut eller ej.. När jag har +-0 som ljusstyrka via menyerna på displayen, så stämmer bilden på displayen väldigt bra med hur bilden blir exponerad också i verkligheten! Jag fotar i RAW och det finns en hel del 'slarvmariginal' ändå för att rädda en felexponerad bild där, har jag märkt..

Bäst vad gäller att träffa rätt med fokus på min kamera verkar vara när jag använder AF-C och alla 51 fokuspunter igång, med den metod där kameran själv får välja att hitta vilken/vilka av fokuspunkterna den vill använda, jag tror att kameran helst väljer det som är närmast, men eftersom jag och motivet ofta rör sig så blir det en del 'slump' över det hela.. Jag har också 'ansiktsprioritet' aktiverat i menyerna i kameran, kanske detta fungerar också och hjälper till att fokusera mer på ansikten än annat..? Ibland känns det som jag borde experimentera mer med olika fokuseringsmetoder, men hittills så känner jag mig rätt nöjd med det som ändå fungerar, och jag står ut med en del missar, det finns så mycket motiv ändå.. :-)
Hälsn!
Svar från lersaker 2018-06-13 12:11
Stort tack Jan, för utförliga ledtrådar!
I mitt fall har jag behov av mer övning, motiv finns som du skriver bara man ger sej ut.
Kan tillägga till din informativa text att om man kommer ut på förmiddagen innan solen blir alltför stark och skuggorna hårda gillar kameran läget bättre har jag märkt. Eller om det är molnigt.'
Nu ska jag ta en stund med kameramanualen och finjustera inställningarna!!
Kul och värdefullt för mig att få ta del av dina kamerafunderingar innan inköp av d500 och så nu att få se bilder av den och läsa om dina upplevelser av kameran. Att köpa en ny kamera är en stor sak tycker jag, särskilt om man inte har pengar som gräs....man vill att det verkligen blir rätt. Jag funderar ju också på kamerainköp (äger ju ingen kamera fn, utan använder Thomas hyllvärmare fn mest d800) så jag har tagit del av forumtråden du länkade till, med stor behållning. Tack! =) Och kommer nu att följa dig i dina upplevelser av d500....
Kul också att se Sthlmsbilder! Den första kan man titta länge på - spännande med alla ansiktsuttryck, och sista gillar jag - paret ser ömma ut mot varandra, och fin inramad bild.
Må så gott!
Svar från lersaker 2018-06-14 09:24
Varmt tack för dina rader Lena! Att fråga om kameraköpet på forumet här gav väldigt bra gensvar och fin vägledning och jag är än så länge otroligt nöjd. Jag måste tänka noga över mina inköp och försöka välja klokt och har i mina mått mätt lyxat till det med det val jag gjorde.
Håller just nu på att prova mej igenom den sortens bilder jag brukar ta för att jämföra resultaten tekniskt, och den utvikbara skärmen har öppnat upp helt nya möjligheter dessutom.