Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Ny stadstur och en allt mera belåten fotograf....

Den här gången provade jag vidvinkelzoomen på stan för att se om den autofokusen ville arbeta på något vettigt sätt.
På gamla kamerahuset fick jag de mest anskrämliga förvrängda och gryniga bilder med den här gluggen. Har funderat på att sälja den men upptäcker nu att den jobbar väldigt bra med nya huset. Kul!
En vidvinkel ger ju lite lustiga effekter, här passerar en jättelång leopardman i Gamla Stan!
Såg i ögonvrån någon som kom ut från fiket och svängde om kameran som jag håller i maghöjd ungefär.
Hela promenaden blev lite hej och hå när man ska försöka fota obemärkt, en del avklippta tår fick jag men en vidvinkel tar ju med rätt stort utsnitt så de flesta bilder har gått att räta upp.
Dock ej denna, då hade tårna rykt och det tycker jag är synd när jag nu fick med dem i bilden från början.....
Tänk att jag har aldrig sett att det sitter en vikingasten på väggen här förrän jag förstorade upp bilden i fotoshop!
Ett färgglatt par iklädda komplementfärger.
Den här gillar nog bara jag själv, men jag får sån turist och resekänla av bilden. Hur man ser något för första gången, nyfikenheten, det härliga och glädjen över att resa någonstans och se något nytt.
Fast det är klart, det är inte alltid bara jättehärligt att vara turist....
Livfullt kan det vara på stan, och ibland väger personer i bakgrunden tungt för helhetsintrycket av bilden.
Ska man gå på gågata men korsa en bilväg är det bra att hålla tungan rätt i mun!
Tungt möte.... Funderade en sekund på om jag skulle våga ta bilden.......
Vad har hänt?
Som sagt, bakgrundspersoner kan vara bra komplement ibland.

Tänk så spännande att gå medan man blundar och se vart man hamnar!!

Tänk att man kan få folk att hamna innanför bildramen med kameran i maghöjd, det är en av de mest improviserade fotograferingar jag testat och det var riktigt roligt och gav stor mersmak!

Inlagt 2018-06-14 12:02 | Läst 1038 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tycker verkligen bilderna blir jättebra! Och det är ganska ofta det händer saker i bakgrunden också som här, och inte bara där det 'tänkta motivet' finns! Sånt är kul och blir en bonus! Mannen i bild två ser ut som Johan Glans.. 'Sveriges roligaste man'.. Runstenen upptäckte jag också inte förrän tidigare i våras.. Det står ofta många turister där i grupp.. När jag började ta bilder på stan så hade jag ofta 14-24 mm. som hängde vid höften, och jag bara vred upp den lite med högerhanden och tryckte av.. den fångade det mesta som jag snabbt ville fota, men det blir en del förvrängning i bilden med den bildvinkeln.. många som var nära fick extra långa ben.. men det blev rätt kul också! Det gav också många möjligheter att räta upp och beskära en bild, vilket ofta då gjorde bilderna väldigt 'normala'.. Så vidvinkel fungerar mycket bra, gäller bara att våga gå nära! Själv har jag kameran på 'Q' läge så att den också blir lite tystare.. Mtt 14-24 mm. f/2,8 är rätt så tungt och numera växlar jag istället mellan fasta objektiv 20 mm. 50 mm. eller 85 mm. som är betydligt lättare och kan t.o.m. få hänga fram på bröstet/magen som på den värsta turist.. man blir 'inkognito'.. Jag väljer hemma vilket av objektiven jag vill använda. Vet jag att det är väldigt tätt med folk på stadens gator kan det mycket väl bli 20 mm. Vill jag ha mer 'porträtt' bilder blir det 85 mm.
Hälsn!
Svar från lersaker 2018-06-14 14:15
Tack så jättemycket Jan! Jag ska prova Q-läget för det smällde lite avslöjande om spegeln när jag fotade. Fast inte lika högt som med gamla D300:an, den lät som kanonskott om man jämför.
Min vidvinkelzoom är av lite mera lättviktig kaliber, både viktmässigt och bildmässigt. Fast en glugg jag räknat ut totalt innan den här promenaden som nu visar sej vara den bäst lämpade, det var en rolig överraskning! Flera av bilderna lutar en hel del och är upprätade i efterhand och det är inte alltför tydliga bekymmer med förvrängt perspektiv och underliga lutningar tycker jag. Kanske man fotar från en bättre höjd när man har kameran i maghöjd i stället för vid ögat.
Tänkte också direkt på Johan Glans... Är det han?
Svar från lersaker 2018-06-14 14:10
Jajamensan, min nya karriär som kändisfotograf har startat........... ;-D
Jag tycker att du lyckats riktigt bra. Gamla stan är ett utmärkt ställe att träna sig på att fotografera med sökaren. Där tar alla dig för turist och få bryr sig inte om du fotar.
Svar från lersaker 2018-06-14 15:10
Varmt tack Magnus! Har också tänkt att Gamla Stan är lite safe och att man smälter in med kameran där. Märker att Drottninggatan fungerar väldigt bra också, tänkte att bakgrunderna skulle vara för fyrkantigt tråkiga där men jag gillar hur de blir på bild!
Många fina vimmelbilder fån min barndoms stad med din vidvinkel och det blev en fin bildserie med en del höftskott.
Ha det gott/Stig
Svar från lersaker 2018-06-14 19:38
Stort tack Stig! Vidvinkel och höftskott tycks vara det recept jag behöver för att vara bekväm med gatufotandet!
Riktigt bra Anne-Sophie.... Bra kvalitet på bilder och det tekniska.
Gillas!
/ Bengt h.
Svar från lersaker 2018-06-20 12:09
Tack så jättemycket Bengt!!
Magfotografering med vidvinkel är spännande och inte alls fel, som du tydligt visar här! Jag tycker "tungt möte" och "vad har hänt?" sticker ut lite extra. Bra serie!
Hälsningar, Bjarne
Svar från lersaker 2018-06-23 15:30
Varmt tack Bjarne, kul att bilderna gillas!!