Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Ny tillgång, en utvikbar skärm!

Jag har aldrig känt mej bekväm med gatufoto. Bara påträngande och för feg för att gå nära.
Med den mentaliteten blir det lättast att fota cityscapesbilder med inslag av passerande människor.
Men om man plötsligt utrustas med kamera som har en utvikbar skärm förändras hela världsbilden känns det som.
För där står man positionerad och glor som alla andra ner i någonting, till synes harmlös och lika borta som gemene man på stan.
När folk inte känner sej iakttagna börjar de hitta på oväntade saker. Det nya problemet är att rikta kameran på så sätt att man kan komponera bilden, få ordning på skärpan som inte är lätt att se på skärmen, samt att fatta när man ska krama av avtryckaren.
Inte lätt att komma ihåg alla delarna när man är otränad på nya utrustningen men plötsligt är det väldigt roligt att fota igen!
Jag trodde att den här turisten poserade för en extra tjusig selfie men såg sedan i bilden på hennes mobil att hon fotar fasaden framför sej.
Lyckades tydligen ratta in skärpan ok i det här försöket. På kameran sitter en hederlig gammal 35mm f1,4 med total avsaknad av automatiker. Min favvoglugg för tillfället.
Man måste komma hem med felexponerade bilder för att få den sparken i baken att komma ihåg samtliga inställningar!!
Det är väldigt jobbigt att gå uppför på söders höjder, det är mycket lättare när det går utför för en!
Testade svåra ljusförhållanden och blir imponerad av vad kameran fixar. Det var skuggorna i förgrunden som intresserade mej mest men jag fick hyfsat ljus bakgrund också vilket förvånar mej!
Så där sitter jag på en bänk på Mosebacke Torg och ser ut att pilla så där modernt med någonting i knät när jag egentligen smyger mej på omgivningen å det fulaste.
Det var så roligt så jag måste in och prova detta mera!

Inlagt 2018-05-31 19:30 | Läst 999 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Det där blev ju bra, intressant! Roligt att läsa din blogg (och se på bilderna förstås) / Hälsningar/ Björn T!"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
He he, kul skrivet och fina bilder! Vad blev det för kamera.. själv kör jag min trådlösa fjärrutlösare och kameran hängande på magen.. fungerar också fint, bara jag grovriktat magen rätt..
Hälsn!
Svar från lersaker 2018-05-31 20:07
Tack så jättemycket Jan, det blev en Nikon D500.
Lite lättare att hantera med utvikbara skärmen än en grovriktad mage tror jag (i alla fall om magen sitter på mej), dina bilder fotade på det sättet vill jag gärna se!!
ehrsa 2018-05-31 21:48
Ok, vad roligt med en ny kamera, det brukar bli ett lyft! Jodå, jag lägger ut en blogg ikväll fotat från 'maghöjd'..
Hälsn!
Det där blev ju bra, intressant! Roligt att läsa din blogg (och se på bilderna förstås) / Hälsningar/ Björn T!
Svar från lersaker 2018-06-01 08:08
Varmt tack Björn!!
Gatufoto är inte så lätt. Det kräver ständig träning och bra dagsform.Tycker du har lyckats bra och visst är det roligare med en bra kamera. Första bilden får min röst. Kul att det inte är någon av hundarna som kliar sig.
Svar från lersaker 2018-06-01 20:52
Tack så jättemycket Torbjörn!
Tänk så man stör folk när man står med kameran vid ögat märker jag när jag har att jämföra nu.
Och tänk så mycket roligare det är att fota när man har en kamera som inte håller på att lösa upp sej i småbitar och som bara fungerar ungefär till häften.
Jag tycker att gf är ganska svårt. Går man ut några timmar för att gatufota har man tur om man kommer hem med några hyfsat bra bilder tycker jag. Det är minsann inte som att fota fin natur eller fina husfasader - de finns ju där, det är bara att fundera runt exponering och utsnitt och tidpunkt å så där....
När jag någon gång kommit hem med en gf-bild jag är nöjd med har det nästan alltid varit något man fångat när man sysslat med annt än gf - sådär på väg hem på tåget...på väg till ICA. Men då är det ju jättebra om man har med sig en kamera man känner sig bekväm med - för då gäller det ofta att vara blixtsnabb =)
Tycker också om första bilden - skön gf-atmosfär i den!
Svar från lersaker 2018-06-14 09:20
Tack så jättemycket Lena!! Jag har i flera år försökt fota flygande humlor och tycker att gatufoto liknar det ganska mycket. Man ska se, ha kameran rätt inställd, och trycka av i rätt ögonblick. Det går många suddiga humlor på en skarp!
Nu har jag varit ute på promenader i flera omgångar sista tiden och det foto jag ägnat mej åt är det minst kontrollerande fotandet jag någonsin gjort. Kameran i midjehöjd och bilderna tagna på känn. Men det börjar bli väldigt roligt, kanske beroendeframkallande till och med!