Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Rapport från en nybörjare med studioljus

De där softboxarna jag inköpte i våras har visserligen kommit till användning men jag har inte ägt den minsta kunskap om hur de ska hanteras.
En man i fotoklubben som har arbetat länge med studioljus och porträttfoto förbarmade sej och tog en eftermiddag för att förklara och visa. Dottern som sedan barnsben vant sej att stå framför kameran ställde upp som modell.
Bruksanvisningar i all ära men de är ruskigt krångliga ibland. När någon på ett praktiskt sätt visar handgripligen har jag så mycket lättare att förstå. Hittade funktioner både på ljusmätare och softboxar som fram till nu varit - vad ska jag skriva; ohittade??
Dottern var tapper och levererade bra i ett par timmar och sedan var hon med all rätt trött!
Det är inte bara blixtarna man ska förstå sej på. Placering av lampor, mätning av ljus på olika ställen av motivet. Hårstrån på kläderna som ska bort, ostyrigt hår som lägger sej framför ögonen. Vinklar, ansiktsuttryck, skuggor och högdagrar. Konstiga veck i kläderna, noppor och band och färger som sticker fram där de inte ska.
Det är roligt men väldigt mycket. Kanske det blir mindre att försöka komma ihåg om man fotar sej till en rutin av allting. Just nu känner jag mej lite smått överväldigad av allting men jag är ju också ny på det här med ljussättning. Ljuset tar fram både önskat och oönskat och alla bilder hittills ger upphov till tankar om förbättringar och förändringar.
I längden smått frustrerande....
I varje bild ser jag genast sånt som borde ha fixats på plats. Fotoshop i all ära men målsättningen är att få hålla på så lite som möjligt med efterarbete där.

Tur att ungarna inte backar från att vara försökskaniner framför kameran, när de tröttnar har jag stilleben att jobba med och det är ju inte särskilt mycket lättare!!

Sven-Erik fotade med sin Hasselblad och negativ svartvit film. Det var länge sedan jag stod i mörkrum och saknar det ibland fast jag vant mej vid digitalkameran och efterbeatbetningen av bilderna i datorn.
Hur hans bilder blev får vi se när de är labbade....

Varmt tack till Sven-Erik Johansson för tid och engagemang i porträttstudion i fredags!!!

Inlagt 2015-12-21 09:15 | Läst 1676 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tack för rapporten!
Bruksanvisningar skrivs ju så klart av folk som redan kan. De borde han en kan-ej-coach vid sin sida när de skriver manualer.
Jag sneglar ofta på möjligheten att sätta ljuset själv men bara den förväntade teknikkrångeln gör att jag hellre vill hålla mig till naturligt ljus. Inte att det blir enklare för det men inga manualer inblandade.
Men visst, får man till ljussättning har man så oändligt fler vägar öppna.
Hoppas det blir rn uppföljning av detta inlägg!
Hälsa din dotter, hon får ju en massa fina porträttbilder helt gratis.
Svar från lersaker 2015-12-21 10:42
Tack Katja!! Det finns ingenting som går upp mot en visuell visning av dessa för en nybörjare ganska krångliga pryttlar! En motsvarande halv sida text visas på en sekund och man förstår det hela så mycket bättre!
Jag tjuvstartade för något år sedan med softbox framför ledlampor och det var en enklare ingång i ljussättningen fast ljusstyrkan inte var lika effektiv som hos blixtarna. Men med ett fast lysande ljus ser man direkt vad som händer, man kan flytta runt ljuset till bra positioner och få en bra förståelse för vad som visar sej på bilden sen.
Rekommenderas om du tvekar inför blixtar, för en tusenlapp får du en hyfsad ljuskälla och sätter man dit lite reflektorer har man bra hjälpmedel!!
Skönt att få lite hjälp ibland. Det är roligt att ta sig an nya områden. Fina bilder!

Med vänlig hälsning, Peter
Svar från lersaker 2015-12-21 10:43
Tack så jättemycket Peter!! Blixtarna är roliga - och frustrerande!! Men som du skriver är det kul att lära nytt!
Studiofoto är jätteroligt! Har mycket begränsad erfarenhet men körde ett antal gånger på kurs i Sthlm och tyckte det var superroligt. Alldeles utmärkt början tycker jag, ser fram mot fortsättningen!/ Björn T
Svar från lersaker 2015-12-21 11:36
Tack Björn, håller med om att det är jätteroligt!
Bilderna blir tydligare och krispigare och man kontrollerar visningen på ett helt nytt sätt.
Det är mycket också med vinklar och reflektorer och alla oönskade detaljer som plötsligt framträder med full tydlighet som frustrerar mej!! Mycket detaljer att hålla koll på.....
Jag kan absolut inget om studio eller ljussättning, det har aldrig intresserat mig. Men jag förstår att det kan vara kul när man fördjupar sig i det och lyckas med det man vill åstadkomma.
Svar från lersaker 2015-12-21 12:26
Det är som en egen liten konstart och man är totalt nybörjare igen. Men man får ett bra tillbehör i fotandet tycker jag!
Fina resultat blev det och jag tycker ditt stilleben var jättehärligt. Det enda jag gjort i studio har varit med proffs som fixat ljuset. Riktigt kul var det.
Hälsningar Lena
Svar från lersaker 2015-12-21 16:30
Tack så jättemycket Lena!! Det är en helt annan sak att sätta upp ljuset själv och försöka begripa sej på hur det gör det bästa för motivet!! Fast kul.....