Inriktning? Nja, jag gillar att skriva. Meningen med att blogga har jag inte riktigt fattat men det ger sej väl.

Tur längs Drottninggatan och genom Gamla Stan

Håller på att försöka fota en smula obemärkt på stan men ibland lyckas jag inte vara osynlig.
Samtidigt kan det bli lite kul bildresultat just därför.
Men oftast är folk inte särskilt uppmärksamma på omgivningen vilket är tur för mej.
Mobiler sätter folk i egna bubblor.
Mannen med rökskägget kom in som en bonus, honom såg jag inte ens när jag tog bilden!
Hon ser bra avundsjuk ut över den där varmkorven!
Inser att man behöver gå runt enormt mycket och ofta för att möta de där lite extra roliga personerna, men folk är spännande och äntligen har jag rätt kamera för att kunna fota som jag vill på stan.

Inlagt 2018-06-30 10:49 | Läst 963 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Roliga bilder, jag håller med, det är kul att fota folk på stan, och med lite tålamod kan man ser både intressanta individer och lustiga händelser. Jag tycker det känns lite besvärande att uppenbart fota folk, speciellt när de märker en och liksom tittar på en som "vad fan håller du på med?" Men man kanske får stå till på samma plats (eller sitta) så länge att man smälter in i bakgrunden och de inte lägger märke till en längre. :) Tycker iaf du hann få med både intressanta individer och skeenden och samtidigt illustrera mångfalden av personligheter som befolkar våra gator. :)
Svar från lersaker 2018-06-30 11:13
Tack så jättemycket! Jag har köpt ett nytt kamerahus med vikskärm så jag kan hålla kameran i maghöjd nu i stället för framför ögat. Eftersom jag provat båda sätten märker jag att när kameran inte längre hålls framför ögat märks jag inte alls på samma sätt och kan fånga helt andra avslappnade uttryck hos dem jag möter. Å andra sidan blir det en hel del hej&hå när jag fotar, jag har inte alls samma kontroll över utsnitt och timing i bilderna. Men det är roligt!
Perssonkateri 2018-06-30 11:28
Perfekt, ju, snacka om shooting from the hip ;) Det skulle man ha behövt och jag undrar om det funkar på samma sätt med stativ? (Om man tittar på skärmen istället för genom siktet) Då kanske det inte blir lika uppenbart vart man riktar kameran eller hur nära? Eller så kanske folk iaf inte känner sig lika utsatta. Får nog prova det iaf, så tack för tips.
Ja, att det är så roligt är ju faktiskt bland det bästa :) Och ibland får man in en fullträff.
Perssonkateri 2018-06-30 11:43
PS en fråga till: vad använder du för objektiv när du tar den här sortens bilder? Hur nära står du?
Svar från lersaker 2018-06-30 12:04
Prova vetja! Kombinera med fjärrutlösare också så är det ingen som förstår vad du håller på med! :-)
När jag fotade nu senast hade jag min vidvinkelzoom inställd på 24 mm. Jag behöver alltså komma nära folk för att de ska synas i bilderna. Har man ett tele kan man få med dem mera på avstånd och göra bakgrunden blurrigare. Fast jag gillar att ha med miljöerna när jag fotar.
Tycker du tar bra gatubilder! Att en och annan tittar på dig och kameran händer ganska ofta, även mig! Fast i stort sett alla är nyfikna på kameran helt enkelt.. eller på dig! Jag tittar nog också alltid på alla som har en kamera hängande.. Foto är kul och jag och många andra är lite extra intresserade av vilka kameror folk har.. Och att det så ofta ska hända 'komiska' saker när man rör sig runt på stan, det kan nog vara svårt att 'räkna med'.. Tycker själv att det ofta skrattas mer bland de turister som rör sig kring city och i Gamla Stan, turisterna är mer avslappnade och bjuder ofta på lite roliga scener, är vädret fint så är folk också ofta lite gladare.. mer än vad 'vi' stela Svenskar är (gäller mig i alla högsta grad..) Kommer vaktparaden förbi bjuds det nog på en hel del 'roliga' kroppsuttryck just bland publiken/turisterna.. Annars så gäller det nog mest att öppna alla sinnen, och skanna omgivningen ordentligt, och inte röra sig för snabbt.. läsa av omgivningen, förutse händelser/situationer.. svårt men rätt så roligt! Själv så tycker jag inte det behöver hända så mycket i en bild, även om det är en bonus! Folk i rörelse på stadens gator kan vara väl så fina motiv!
Hälsn!
Svar från lersaker 2018-06-30 13:42
Varmt tack Jan!! Att äntligen ha verktygen för att gatufota bekvämt är fantastiskt och jag behöver inte känna mej obekväm eller påträngande längre, trots att jag helt tvärtom är mycket närmare folk med kameran nu. Och folk är intressanta och olika, så jag lär vandra mera på det här sättet!
Man får ett annat öga för dem man möter när man fotar dem, detta kräver mera övning och så kanske folk hamnar mera där jag vill i bilderna också så småningom!
Spännande serie med bilder och de är trots allt inte helt upptagna av sina mobiler :-)
Hälsningar Lena
Svar från lersaker 2018-07-01 00:36
Tack så jättemycket Lena! Numera blir man förundrad över att möta folk som inte pillar med mobilerna när man är ute!
Tycker du kommit långt, det är jättefina gatubilder! Har inte själv egentligen provat gatufoto, bara nå´n, enstaka bild då och då, men skulle egentligen gärna vilja..../ Björn T
Svar från lersaker 2018-07-01 00:38
Varmt tack Björn! Det är roligt att gatufota när jag inte behöver känna mej obekväm och påträngande! Hittar man något knep för att prova till exempel i Gamla Stan bland alla andra med kameror vimlar det av folk som gör sej bra som motiv också!
härligt galleri du fått till!
Svar från lersaker 2018-07-02 10:37
Tack så jättemycket J-O!!