och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Vad äter man i Korea.

Ja, vad äter man i Korea. I Nordkorea är det inte så säkert att alla får äta överhuvudtaget, många svälter där fortfarande efter svältkatastrofen under 90-talet. Orsaken till den hungersnöden var många, och den krävde  mellan omkring 600 000 och 2 miljoner människoliv. I Sydkorea är det inte lika eländigt och syd har även bidragit med huminitär hjälp till nord efter det att Nordkoras regering 1995 vädjade till omvärlden om humanitär hjälp. Tyvärr så får vi inte veta så mycket om hur det verkligen är i Nordkorea men de få som lyckas fly därifrån vittnar om hur eländigt det är.

Nu var det inte om Nordkoras mat jag hade tänkt skriva men det är svårt att släppa tanken på hur de har det där bakom gränsen. Vi ska istället ta en en liten runda på några matställen. Den koreanska maten är nog den minst kända av de asiatiska köken.

Det finns många ställen att välja på, har man lite bråttom kan man äta på de små gatuköken som har både god och vällagad mat.

Det finns en hel del att välja på.

Vi hade inte så bråttom så vi tittade på vad som bjöds på restaurangerna. Stora tydliga skyltar visade vad som bjöds och det var inte så svårt att förstå eftersom det även fanns text på engelska.

På det här stället kan man välja att äta på olika nivåer. Uppe eller nere.

Köket såg inte så förtroendeingivande ut så vi gick vidare...

 ...och slank in på ett annat ställe för att testa det som kallas för Bulgogi, eller eldkött som det även kallas. Man hör också att det kallas för "Korean barbeque". På det här stället där vi slank in hade de inte kött. Min man var sugen på bläckfisk och jag tog gärna kyckling så det passade oss. Vi fick ett bord och när vi beställt kom det in ett stort fat med kål och kimchi. Kimchi är fermenterade (en slags jäsning) grönsaker.

Gasbrännaren, som var inmonterad i bordet, tändes. En stor krage sattes på omkring fatet och vi tittade lite förundrat och undrade vad som nu skulle hända. Den lilla flaskan till höger innehåller vatten och det är det vanligaste att dricka till maten. Det serverades utan att vi bad om det och drack det gjorde man ut små rostfria  muggar.

 Sedan kom vår servitör och la i kycklingen och bläckfisken. Bra att bläckfisken är hel tänkte jag eftersom det inte är min favoritmat och då ser jag var den är och kan låta bli att ta av den.

Ha!!! Vad lurad jag blev, servitören kom tillbaka när vår mat nästan var färdigstekt. Nu beväpnad med sax och började klippa itu alla kycklingbitar och bläckfiskar.

Fast före det och innan maten började fräsa så kom han och hängde på oss röda förkläden. Nu lurade han säkert två ovetande turister tänkte vi, men då vi tittade runt i lokalen så hade alla sådana förkläden på sig.

Nu togs också kragen bort och resterande matlagning överläts på oss. Åt gjorde vi med ätpinnar men här är alla ätpinnar av metall och inte i trä.

 Det här var inte enda stället vi åt på men för att inte bli för långt inlägg så kommer det mer mat senare.

Inlagt 2013-09-24 09:29 | Läst 17278 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Så eländigt många har det, vad vi är bortskämda som alltid har tak över huvudet mat på bordet!
Intressant läsning från dig Margareta!
Tänker på namnet "Korea" låter som att det är billigt nötkött "KO" "REA" men så är det ju inte ;)
Ha det gott! // Sören
Svar från Margareta Cortés 2013-09-24 14:15
Ja du de som bor på norra sidan av gränsen har det inte så lätt. Fast ser man på Kim Jong-Un så kan man tycka att han borde kunna dela med sig något. Han svälter inte precis.
Även om namnet kan antyda om rea så är kött där väldigt fint och det finaste köttet är både gott och dyrt.
Smått hungrig blev man
Ken//
Svar från Margareta Cortés 2013-09-24 14:16
Det var gott också men lite annorlunda smaker än vad jag var van.
Hi,hi, roliga bilder på mannen och jätte fatet :-)
Svar från Margareta Cortés 2013-09-24 14:17
Fatet ser visserligen större ut på bilderna men det var ganska stort i verkligheten också.
Jag rekommenderar alla att läsa boken "Escape from Camp 14" som berättar om den enda person som är född i ett slavläger och levande lyckats ta sig ut. En chokerande läsning.

Enda drivkraften var maten utanför; i lägret slickade alla spilld soppa från cementgolvet (om någon råkade spilla ...).

http://www.adlibris.com/se/bok/escape-from-camp-14-9780230754683

- hawk
Spännande restaurangtur!! Och det ser ju gott ut, vilket asiatisk mat ofta är!! Fast, man ska nog ha koll på vad man äter... ;) De små gatustånden är ju oftast bra, då de inte har råd med "lager", vilket gör att det är färskt. Fast, jag har ätit lyckosamt vid "hål i väggen" också... Kul med er kimchi... Ja, att resa berikar!!!
Och tanken på Nordkorea, ja vad säger man, vi som är så bortskämda... Där, skulle jag inte, vilja bo... God middag... Peter
Svar från Margareta Cortés 2013-09-24 14:21
Har hört att maten i gatustånden i Seoul är väldigt bra och det är ingen fara att äta där även för oss västerlänningar med känslig mage. Då såg det betydligt oroligare ut på ställen i Mexico city där vi åt på ställen med just "hål i väggen" utan att bli sjuk.
Du har rätt, vi är nog inte så många som skulle vilja bo i Nordkorea.
Jag har läst allt du skrivit men inte kommenterat då min stationära dator är sönder.

Vill gärna titta på övriga bilder igen för laptoppen ger färgstick mm. Går inte kalibrera den.
Detta är det land som ger så många rysningar längs ryggraden. Jag undrar om jag klarade av
den utfärden när ni var vid gränsen.
Rörd är jag när jag ser dina matbilder då tankarna går till de som inte har mat.

Det gör mig intet matbilderna har lite färgstick för inte tycker jag något ser så där gott ut.
Fördomar så klart om mat som finna utomhus på detta sätt. Så bläckfisk hua mig.

Ris och god korvgryta med rotfrukter blir det här i dag.
Jag gillar korv då och då för det är inte så ofta kocken vill laga till det.

Ha det gott där ni befinner er.
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2013-09-24 14:37
Många av bilderna i inläggen från Sydkorea gör det nog inget om du använder din bärbara dator och tittar på bilderna med, eftersom jag går med kryckor så är det både svårt och besvärligt att fota med min systemkamera så det är lilla kompaktkameran som de flesta bilder är tagna. Inte alla för ibland hade jag bärare med mig (maken) men även det blev omständligt att hela tiden byta kryckor mot kamera. Så det finns nog färgstick och dålig kvalité på många bilder även om du tittar via din PC.
Nordkorea tror jag inte att jag skulle vilja göra någon rundtur i, det räcker med de få meter som vi kom in där. För de som får komma in i nord får bara fotografera där de får tillstånd och får bara se sådant som ger bra reklam för landet. Just nu så sitter det en amerikansk fotograf i arbetsläger där, han dömdes till 15 års straffarbete för omstörtande verksamhet. Hans brott??? Han hade fotograferat svältande barn....
I Sydkorea är det betydligt trevligare och det känns väldigt västerländskt där, men maten skiljer sig en del. Visst finns det amerikanska snabbmatkedjor men den koreanska maten överväger. Bläckfisk tycker inte jag heller om och jag lyckades plocka ut mina kycklingbitar utan att få med några bläckfiskbitar trots att de var sönderklipta.
Även om det inte är så känt så finns det ju en rätt stor korean på Birger Jarlsgatan (Nam Kang). Jo, de har gasbrännare i bordet. :)
Svar från Margareta Cortés 2013-09-24 14:39
Du har rätt, det finns några koreanska restauranger i västvärlden också men de är inte så många och jag förstår nog varför. Inte för att maten smakade illa, tvärtom, men den är annorlunda än vad vi är vana vid. Dessutom så tyckte jag att det inte blev så mycket variation mellan de olika rätterna.
O, vad spännande med annorlunda maträtter.
Det ser gott ut med grytan maken lagade till
Marianne
Svar från Margareta Cortés 2013-09-24 14:50
Det blev gott och en del smårätter i form av grönsaker fick vi hämta från buffébordet också. Inte för att jag vet vad set var men några av dem smakade bra. " Grytan" blev också god eftersom jag lyckades undvika bläckfiskbitarna.
Mums, blir hungrig!
Svar från Margareta Cortés 2013-09-24 14:50
Bra om jag lyckades reta dina smaklökar.
Härligt o roligt att läsa Margareta! Med fina bilder, Hälsn, LO
Svar från Margareta Cortés 2013-09-25 08:42
Tack! Gott var det också.
Det var sannerligen ingen dålig stekpanna han hade! Intressant inlägg om matkulturen!
Svar från Margareta Cortés 2013-09-25 08:43
De har rejäla grejer där i Korea.
Trevligt reportage från Sydkoreas matkultur med bilder och mycket bra textinformation samt Nordkorea i åtanke/blj
Svar från Margareta Cortés 2013-09-25 08:44
Det är svårt att släppa tanken på Nordkorea då man är där för skillnaden länderna emellan är så stor.
Mat är intressant och gott.
Intressant att se restaurangbesöket och att ni fick ta över matlagningen själva (eller ska han bara servera?). För mej är koreans mat lika med kimchi. Jag bodde ett par månader i en studentkorridor i Philadelphia tillsammans med bl a en tjej från korea som ständigt hade kål som stod och fermenterade i köket. Det luktade ensilage i hela korridoren men till slut åt vi alla av det eftersom vi gärna lagade mat tillsammans.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2013-09-25 08:47
Vi kikade runt omkring och såg att de andra rörde runt i sina pannor då ingen severingspersonal var i närheten. Så vi härmade. Sedan la man upp i sin lilla skål då man skulle äta. Kimchin var nog mer intressant än god tyckte jag, inte smakade det illa men nog inget jag längtar efter.
Följer med intresse och nöje dina resor inom och utom landet. Dina sista inlägg från Syd-korea har varit av största intresse då min mellandotter och hennes man bott där sedan september förra året! Har inte hälsat på då jag bävar för långa flygresor och det har väl varit en miss, vilket jag förstått både av deras bilder och dina. Bara matkulturen verkar göra resan värd! Intressant text och fina bilder som vanligt! Mvh Yvonne
Svar från Margareta Cortés 2013-09-25 08:49
Då måste du åka dit och hälsa på. Visst är det en lång flygresa men helt klart värt besväret. Finns sååå mycket mer att uppleva där än vad jag klarade av denna gång. Kommer jag dit någon mer gång så ska det vara utan kryckor så jag kan gå runt ordentligt.
Hej Margareta. Tack för ett intressant inlägg med kanonfina bilder. Gillar särskilt bild 2 och 4 som har mycket liv och karaktär. Mvh Thomas
Svar från Margareta Cortés 2013-09-25 08:51
Folkliv är alltid intressant. Det intressanta här var att nästan ingen hade något emot att bli fotograferad. Frågade jag så blev det en nick tillbaka. Dessutom så var det ingen som tog notis om oss västerlänningar och det trots att vi var i klar minoritet.
Som vanligt ett intressant reportage från dig! När det gäller maten i Korea, så berättade en resemontörskollega till mig att han på ett jobb där upptäckte att man serverade hundkött på flera ställen. Han blev upprörd och väldigt illa berörd.
Hälsningar
Jon Anders
Svar från Margareta Cortés 2013-09-26 08:37
Jag har inte hört att de äter hund i Sydkorea, men det är kanske så för i Kina gör de det.
Att de äter allt de kan komma över i Nordkora kan jag förstå.