och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Verla, ytterligare ett världsarv.

Sista dagen på vår resa i Finland letar vi oss fram till ännu ett världsarv. Alldeles intill det världsarv vi ska titta på finns det information om hällristningar. Jag kan inte se var de är men tar för säkerhetsskull några bilder på klippan som finns på andra sidan sjön. Kan ju kika lite närmare på bilderna sedan.

Och så riktigt så, här finns det några. Nu är det bara några få, där man kan se att det är ifyllt med rött, men man kan ana i berget att det finns fler.

Det här som liknar ett hjärta, till höger i berget, är nog ingen ristning, det är nog bara naturen som har format sin hjärtliga hälsning där.

Verla träsliperi och pappfabrik är en välbevarad nedlagd träindustri.

Fabriken grundades 1872 och stängdes 1964 sedan de sista arbetarna gått i pension. Den första fabriksbyggnaden brann dock ner men ersattes av de som nu finns och då byggde man det större och i tegel. En pampig byggnad är det.

Riktigt fina prydnader på taket.

Fin viloplats för fåglarna.

Många fina byggnade finns det här så även ett besök då det inte är öppen känns fint.

En egen brandstation hade de också. Inte så stor men var nog bra att ha när man arbetade med trä och papper.

Vatten är bra transportmedel så jag gissar att man både tog upp material för tillverkning nere vid sjön och lastade de färdiga produkterna för leverans till båtar via den här lilla järnvägen.

Vackert här även en gråmulen och lite regning dag.

De enda vårblommor som jag såg på hela den här resan, var den här lilla tuvan med blåsippor.

Inlagt 2014-04-26 07:07 | Läst 5367 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Verkligen fina byggnader för att vara sågverk och brandstation etc. Ni letar verkligen upp ställen och helt utanför normal turistsäsong.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-04-26 20:14
Det är kul att hamna på platser man inte räknat med. Vi behövde liksom inte trängas hör.
Hej,
Härliga reportage från Finland. Dina bilder är annorlunda och fria från turistbyråernas lockelser. Uppfriskande att se.
Ha en fin sommardag
Bob
Svar från Margareta Cortés 2014-04-26 20:15
Finland är ett trevligt land med vänliga människor, lite svårt att konversera med dem ibland bara. Tror inte mina bilder skulle locka dit så många turister. Var lite för kallt för det.
Som jag sagt säger jag igen: alltid kul att "följa med" i dina resereportage.Bra text o intressanta bilder.Jag tänker att det finns så många ställen på jorden värda ett besök...via sådana här reportage kan man göra dem i tanken iaf.
Svar från Margareta Cortés 2014-04-26 20:17
Tack för dina vänliga ord. Blir glad av att läsa dem.
Dom där ristningarna tror jag har sett på foto tidigare. Undra om inte heikki Willamo har visat dom. Tack för din mycket inspirerande resa, den har verkligen lockat mig till att få göra något liknande.
Sten
Svar från Margareta Cortés 2014-04-26 20:22
Jag hade ingen aning om att det skulle finnas ristningar där. Vi körde lite fel och förbi Verla och stannade för att se vad som stod på skylten och hittade dem.
Kul om jag fått dig att resa i Finland, kan verkligen rekommenderas, fast om du ska till Joensuu så bo inte på hotellet Aada. I recensionerna om det står det det att frukosten är exclent vilket var en klar överdrift. Bra läge men knappast prisvärt.
Tänk att det är på många ställen det finns tomma sådan här underbara byggnader.
Jag undrar ibland hur länge de skall kunna vara kvar men det tar nog tid till de förfaller utanpå.
Hällristningar är svåra se om de inte fyller i dem.
Även denna dag har du fått fotografera fina arkitektoriska skapelser.
Även liten sippa.
Glad jag fått se så mycket från Finland.
##Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2014-04-27 08:43
Jag tror att på sommarmånaderna är det full fart här. Nära vatten och då är nog allt även öppet så att man kommer in. Finns en dokumentärfilm som togs den dagen fabriken stängde och den visas här. Ha en bra dag.