och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Hyra bil och åka buss!

För att komma runt lite på Orkney så beslutade vi oss för att hyra en bil och traskade iväg till biluthyrningsfirman. Kan väl säga redan nu att det gick inte så bra, fanns inte en bil att hyra på hela ön. Fem olika uthyrningsfirmor och vi kollade även den i Stromness, men alla bilar var uthyrda. Det var festival i Kirkwall. Jag undrade vad folk skulle med bil till för att vara på festivalen i Kirkwall, stan är inte större än att man lätt kan gå runt hela, fast det fick jag ingen förklaring på.

Jaha, ingen bil vad gör man då? Jo, kollar upp om det går några bussar! Vi fick fatt på en busstabell och såg att bussnätet var rikligt utbyggt på den lilla ön. Vana som vi var från stockholmstrafiken och med rånrisk på bussarna, så undrade vi var och hur man köpte bussbiljett och fick svaret från en förvånad dam på turistbyrån "På bussen av chauffören, så klart!"

Vi bestämde oss för att bli Megarider, då får man åka buss så mycket man vill och orkar i 7 dagar.

Undrar om den här passageraren var megarider eller dayrider?

-Kommer inte bussen snart!

Jodå, det fanns gott om bussar. Bara att välja och vraka och besluta sig för vilken ort som vi skulle besöka först.

Vi hoppar på en buss och köper vår megabiljett.

Ibland hade vi privatchaufför på hela rundan...

... fast oftast hade vi sällskap på bussen.

Träffade på många trevliga människor, inte den här tidningsläsande mannen, men en annan glad man ville bjuda min man på skotsk whisky.

Träffade även på en fripassagerare.

Ibland var vägarna raka och breda.

Ibland var de så smala, backiga och kurviga så att bussen fick stanna vid mötesplatserna för att släppa fram mötande trafik...

...ibland var det vägarbete (fast det fanns det bara på ett enda ställe).

Om det inte regnade och bussfönstren var helt igenimmade...

...så fanns det mycket att se under resans gång.

Men framför allt så träffade vi på så många trevliga busschaufförer, som gärna berättade om sin ö.

Så slutklämmen i det här inlägget är; vilken tur att det inte fanns några lediga hyrbilar för vi hade så trevligt på våra bussturer och fick se så mycket.

Nu har vi i alla fall kommit fram till Stromness, som är en liten färjestad och Orkneyöarnas näst största stad.

Inlagt 2015-07-05 10:17 | Läst 4066 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vi åkte lokalbuss under ett par dagar i Ketchikan, Alaska och upplevde en del av det ni gjorde. Man träffar en del roliga människor och busschaufförer som gärna pratar en stund. Du fick också en hel del fina bilder från bussen. Antar att ni kunde välja platser ganska fritt. Jag har upplevt att om man reser ensam eller med en begränsad budget så får man ibland så mycket mer utbyte av resan och träffar en helt annan kategori människor.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2015-07-06 09:20
Tack Lena!
Man kommer inte till alla platser som man vill och att stanna till vid vägkanten för en bild funkar inte heller så bra med buss, men å andra sidan så var de flesta vägar så smala att det gick bara inte att stanna. Buss var mycket trevligare och de hade ett bra utbyggt bussnät, ville man hoppa av någonstans var det bara att säga till så stannade bussen. Det fanns inte så många fasta busshållplatser men stod det någon vid vägkanten eller ett hus så stannade de och plockade upp.
Var inga problem att få sittplats heller.
Lite svårare att fota från bussen då fönstren inte gick att öppna och ibland var igenimmade.
Det funkade bra med bussarna bra att det var trevligt dessutom,
härliga öppna landskap på färden och fina porträtt av chaufförerna.
Svar från Margareta Cortés 2015-07-06 09:21
Tack Bo-Lennart!
Bussförarna var väldigt trevliga där och folk var mycket trevliga mot dem också.
Alla tackade för resan då de gick av.
Jag skulle gärna komma till Orkneyöarna. Det ser fint ut. Verkar har varit en fin tur även med buss!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2015-07-06 09:56
Tack Bjarne!
Orkney var fint och jag reser gärna dit fler gånger. Finns 200 öar att utforska där.
Tänk att man kan köpa en bussbiljett av busschauffören, så logiskt man har tänkt:) Öppna landskap ser jag. Förmodligen mycket torv, som de använder till den fina drycken som heter Whisky. Minns jag rätt så kommer Highland Park från Orkneyöarna, den är en långvarig vän till mig:) Smart faktiskt att åka buss, man kan koppla av på ett annat sätt och hinner med att se en hel del av landskapet.
Svar från Margareta Cortés 2015-07-06 09:59
Tack Ingemar!
Rånrisken var tydligen liten där. Föraren hade sin kassahög med sedlar på golvet och mynten fullt synliga i en sådan där mackapär som jag minns från bussturer från min barndom.
Angående Whisky så har du helt rätt, kommer till vårt besök på Highland Park senare. Det doftade gott på det området men det var inte den populäraste sorten av deras Whisky, i alla fall mannen på bussen som ville bjuda på sina droppar.
Fina bilder! Verkar vara vackert på Orkney! Troligen bir det 'betalbart' på bussarna med kontokort nån gång framöver även här i Stockholm, men kontanthanteringen den är borta för gott! Rånrisken är för stor för att hantera kontanter, tar för lång tid också, och man är rätt så utsatt ändå för 'knäppa' resenärer..
Hälsn!
Svar från Margareta Cortés 2015-07-06 10:24
Tack Jan!
Orkney är vackert. Lite ovant för oss med kontanthantering på bussarna, fast det var kul att vara en Megarider.
Ja, nu börjar det se ut som jag hade föreställt mig Orkney. Jag skulle nog gärna resa dit egentligen, men sol, värme, bad och dykning drar nog allt för mycket just nu.
Svar från Margareta Cortés 2015-07-06 10:26
Tack Erik!
Om du dyker så finns det många dykmöjligheter på Orkney.
Såg platser där det döks vid vrak. Sol kan Okney erbjuda men inte Thailandvärme.