och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Carro Matto

Varje år i slutet av september händer det något speciellt på Florens gator. Jag hade ingen aning om att vi lyckats pricka in denna speciella händelse och blev ganska överraskad då vi kom tillbaka efter vår promenad. Fullt av folk var det ganska ofta på gatan vid vårt hotell men när det dessutom var musik där som fick både folk och poliser att börja dansa och röra sig i takt, då insåg jag att det var något speciellt på gång.

Vad som är på gång, är firandet av den sekelgamla Toscana traditionen av vinframställning och hur vinet kom in till stan. Det är årets skörd och tillverkning av Chianti Rufina som är klart.

Till befolkningen och alla turisters glädje så kommer det färggranna och historiskt klädda människor tågandes, kompanjerade av trummor och trumpeter.

I en lång rad kommer de paraderande gatan fram.

Här kommer flaggkastarna.

Det är trångt vid sidan om och jag får spänna på mig blyskorna för att inte bli undanknuffad av alla som vill fram för att se och fota. Carro Matto, dras av vita oxar.

Carro Matto betyder, ungefär "galen kundkvagn" och är de konstfullt travade vinflaskorna på vagnen bakom oxarna som är huvudpersonerna i den här festligheten.

Sedan det 14: e århundradet, har vin tappats på flaska och bevaras i glasflaskor som kallas "fiasco" de har en rund, päronformad nederdel och med lång hals. Flaskorna har blivit en symbol för det toskanska vinet. Flaskorna innehåller 75 cl vin. Flätningen runt nedre halvan av flaskan är till för att skydda glaset från att brytas samt fungera som värmeisolering, för att upprätthålla kvaliteten på vinet.

Det finns över 2000 flaskor på vagnen, och bara ett fåtal har kunskapen om att kunna skapa detta mästerverk av inflätade flaskor, så att de tryggt kunde transporteras in till stan från vingårdarna på lansdbyggden.

Efter vagnen kommer det väktare.

Sedan kommer förklaring till de vackert klädda som vi såg tidigare på dagen. Nu är det även barn med och alla bär på vinflaskor i olika varianter.

Kan bli lite jobbigt med allt poserande då man är liten.

Många ställer upp sig för fotografering och en hel del turister tränger sig fram för att bli fotograferade tillsammans med dem.

En del riktigt färggranna.

Sedan kommer traktorn med godis till folket.

Här kan man köpa vin direkt från vagnen. En flaska följde med oss hem också

En liten videosnutt av paraden.

Till sist...


Inlagt 2015-10-27 21:15 | Läst 5814 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tur skall man ha ibland som ni hade här som fick varmed om detta.
Vilka kläder så underbart få se.
Det jade jag gillat faktiskt.
Nöjd med att få se på bild också.
Tack tack
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2015-10-27 21:35
Tack Gun-Inger!
Där hade vi tur som kom precis i rätt tid.
Hade med en länk till min lilla Youtube klipp också, men det försvann först fast är tillbaka nu.
Ibland ska man ju ha lite tur också. Vilken färggrann och detaljrik parad. Det ser väldigt genuint ut och vagnen med vinflaskorna är imponerande. Roligt med de trötta utklädda barnen. Det blir nog en lång dag för dem.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2015-10-29 15:49
Tack Lena!
Vi hade en stor portion tur på den resan och lyckades ramnla på ställen där det hände något. Kul!
Spektakulärt verkligen med den paraden och som gjort för fina bilder som dina!
Svar från Margareta Cortés 2015-10-29 15:50
Tack Dan!
Det var verkligen en färggrann parad.