och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Esrange - Till Ylva

Har följt Ylva Houltz spännande blogg om raketen MAXUS 9 och i senaste inlägget var hon uppe vid Esrange och jag kom ihåg att jag varit dit på studiebesök när jag var ung och gick i skola i Kiruna. Ylva frågade om jag hade några bilder från besöket så jag letade fram mitt album från den tiden och det visade sig att jag faktiskt hade två bilder. Fota var ett dyrt nöje då så fler blev det inte, trots att besöket var väldigt spännande.

Det står dec 67 i kanten på bilderna, 1967 stämmer men besöket var i september därav bristen på snö i billerna. Att de är framkallade i december beror också på ekonomin för på loven var jag nere och jobbade på Kodak i Järfälla och då hade jag rabatt på framkallning och kopiering så då gällde det att passa på.

Fler bilder än så här var det inte, men det kanske går att jämföra lite med hur det ser ut nu.

PS. Hittade en till bild, tagen på håll över området. DS.

Inlagt 2017-04-14 10:03 | Läst 4572 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Sista bilden är en vacker vy på den tiden hade man inte så bra kamera Bra bild Trevlig Påsk Gert
Svar från Margareta Cortés 2017-04-24 12:01
Tack Gert!
Kamerorna har verkligen utvecklats på de här 50 åren och det har blivit billigare att ta många bilder också.
Fantastiskt kul att se dessa!

Huvudbyggnaden på första bilden är utbyggd sedan länge, och radomerna ( de karaktäristiska bollarna på taket) togs bort för två år sedan efter stor vånda. Taket behövde renoveras och det var inte riktigt försvarbart med den extra kostnaden det skulle inneburit att renovera något som inte längre används. Men lite synd är det. Det finns tom en modell av byggnaden med radomer i modelljärnvägslandskapet på tekniska museet i München.

Men roligast av allt är nog den andra bilden som jag tror visar bygget av Skylark-rampen. Där har man ju varit uppe och klättrat några gånger. Men den har inte varit så så här vit och fin på många många år :) Även den röd-vita 90-m masten ser väldigt ny och fin ut.

Tredje bilden är från toppen av Radarberget. Utsikten är sig lik, men det finns en massa parabolantenner där nu.

Delar inlägget vidare till andra intresserade, och skall kolla efter liknande bilder att jämföra med i min dator.

Det var lite annorlunda förr när varje kopia kostade, men du verkar ha varit duktig på att välja intressanta motiv!

Hälsningar Ylva
Svar från Margareta Cortés 2017-04-24 11:59
Tack Ylva! Jag kommer inte ihåg så mycket om valet av motiv och inte heller varför vi var uppe på det du kallar Radarberget, men på 50 år så hinner mycket av minnen blekna. Kul att du kände igen motiven och även kul att du fick mig att leta reda på det gamla albumet för nu har jag kommit mig för att skanna in och dela med mina gamla skolkamrater.
Ylva tipsade mig om din blogg.
Jättekul att se dina tidiga bilder från Esrange. Intressant också att se Skylark-tornet under byggnad, vitt och grant.
Svar från Margareta Cortés 2017-04-26 08:08
Tack Olle!
Kul att några uppskattar de gamla bilderna. Kommer ihåg att jag tyckte det var ett spännande besök.