och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Arjeplog, Galtispuoda och norrsken.

Vi har alltså kommit fram till Arjeplog, lämnar våra väskor på hotellet och letar reda på vägen upp till Galtispuoda, har läst att där uppe ska det vara en formidabel utsikt över området. Bäst att passa på när vädret är så fint. Dessutom är det bilväg ända upp.

Utsikten är verkligen formidabel, men lite svårt att få med känslan av det storslagna så jag får ta fram mobilen och ta en panorama.

Vi är högst uppe på berget Galtispuoda och nog känns det lite som att en fjällvandring skulle vara trevligt. Vädret är verkligen underbart och då har det varit på hela denna resa. Fast jag kom inte så långt.

Fotar lite blomster istället.

 

Återvänder till hotellet och hör på radion att det troligtvis ska bli norrsken i kväll. Håller tummarna och hoppas. Jag får ett meddelande från Maria Sundqvist som bor i Arjeplog om att det är lite norrsken där hon bor. Jag tar på mig och går ut, letar mig fram runt huset. Det är fin blå skymning, men inget norrsken går att skönja.

Trevar mig tillbaka i mörkret och kryper till sängs. Då får jag tips av Maria att det finns en webkameran som är riktad ut mot Hornavan. Jag bor ju vid sagda sjö, visserligen fick vi utsikt mot parkering och inte mot sjön. Lite konstigt eftersom vi bara är sju gäster på hela hotellet.

Lägger mig och läser men kollar in på kameran då och då. När mörkret sänker sig så blir bilden svart/vit. Lite svårt att se om det är norrsken då.

Men plötsligt ser jag att det är en rörelse där ute. På med stöveln och en tröja. Glöm inte nyckel för då är jag utelåst. Tassar iväg i pyjamas, ändå ingen som ser mig i mörkret. Trevar mig fram och hittar en veranda på baksidan av hotellet. Bra, för stativet är kvar hemma. Men ett verandaräcke kan duga som hjälp. 

Ja, visst är det norrsken.

Tänk en sådan tur vi hade, både fint väder på resan och norrsken första kvällen i Arjeplog. 

Nu kan jag sova lugnt.

Inlagt 2022-09-13 19:04 | Läst 2227 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Men så häftigt 👏 å kul det blev. Vilket kalasväder ni haft
Jag stog vid hotellets lilla bron å rakt norrut å fotograferade. Det var minus 20 ute då
Stackare ser din fotpaket..jäkla osis. Hoppas det läker snabbt nu
Mvh N
Svar från Margareta Cortés 2022-09-15 07:56
Tack Nini!
Tur det inte var minusgrader då, hade inte blivit något norrskesfoto i pyjamas då. 😀
Såg bron och maken var dit ut och tittade på de gamla samiska byggnaderna.
Strålande norrskensbilder ju, roligt! Och dom andra bilderna är inte dåliga heller, superfin natur däruppe. Önskar dig snabb och bra läkning, hälsningar/ Björn
Svar från Margareta Cortés 2022-09-15 07:58
Tack Björn!
Kul att vi fick norrsken,.
Det är så vackert i norr, önskar jag kunde vara mer där.
Så fina norrskensbilder och att du fick fotograferat det. Jag hade ju norrsken även nere i Skåne, såg inget men kameran upptäckte norrskenet.
Svar från Margareta Cortés 2022-09-15 07:59
Tack Peter!
Konstigt nog så syns norrskenet mer i kameran. Den är tydligare känsligare än ögat.
Speciellt mina ögon som har nedsatt mörkerseende.
pdahlen 2022-09-15 09:36
Jo men så är det, beror på vilken tid man använder, går man över kanske en sekund så ser kameran mer än vad ögat kan registrera. Jag använde 20 sekunder för norrskenet i Skåne och såg inget i verkligheten. När jag tar astrofoto så kan det vara flera timmars ljusinsamlande jag använder.
Fantastiska bilder och norrskensbilderna tar priset här! Fint att det är lite färg i himlen och en massa stjärnor. Ofta ser man norrsken mot svart himmel.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Margareta Cortés 2022-09-15 08:02
Tack Bjarne!
Ibland ska väl även jag ha tur.
Tur också att jag fick tipset om webkameran.
Vilken tur med norrskenet! Är själv på väg till Kilpisjärvi i fredag för en vecka i norr. Hoppeligen får vi också se lite norrsken.

Tommy S.
Svar från Margareta Cortés 2022-09-15 08:03
Tack Tommy!
Härligt med resa norrut, håller tummarna för att du får norrsken.
VI åkte aldrig upp på toppen när vi var i Arjeplog. Vädret var inte alls så fint som ni hade och när det började småregna kändes inte så inbjudande. Det ser mycket vackert ut, otroliga vyer. Toppen att också få en stund med norrsken.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2022-09-15 08:05
Tack Lena!
Vi passade på att ta toppen samma dag vi kom eftersom vädret var så fint, bättre hade varit på morgonen med med ljus men då låg dimman tät.
Norrskenet var fint.
Viket flyt med norrskenet och en vacker plats också med träden som inramning. Så snyggt ! Trodde nästan att du spanat tidigare efter en en plats som var vacker och så kunde du stå på altanen, toppen.
Det var du väl värd med tanke på oflytet med foten.
Ing-Marie
Svar från Margareta Cortés 2022-09-15 08:09
Tack Ing-Marie!
Hade tur med både norrsken och hitta verandan på baksidan av hotellet. Trevande mig fram med ena handen på husväggen och såg något där.
Altanräcket var min räddning.
Väldigt vackra bilder, speciellt norrskenet. Du tar tydligen risker i mörkret, men å andra sidan är det närmast oemotståndligt att ta bilder på norrskenet när det nu finns där.
Svar från Margareta Cortés 2022-09-15 08:23
Tack Stefan!
Vad gör man inte för lite norrsken, hade en vägg att hålla i då jag trevande mig fram i mörkret och en frisk fot att kolla backen med.