och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Bratislava, statyernas stad

Vi fortsätter med lite till från Bratislava och nu nere i gamla stadsdelen.

Här upptäcker vi ganska snabbt att det inte bara är en massa fina hus utan det vimlar av statyer. En del är förstås av den gamla traditionella stilen men inte alla och de nya som kommit på plats efter kommunisttiden är de som får mest uppmärksamhet. 

Runt den här typen av staty var det ingen som flockades. 

Men lejonet på toppen var ganska fin. 

Ett förintelseminnesmärke fann vi på Rybnotorget. Det är ingen slump att det står just där. Det står på platsen där judiska synagogan fanns, den revs 1967, trots kraftiga protester, då Nya bron skulle byggas. Idag är den bara ritat på väggen bakom förintelseminnesmärke.

Men så kommer vi till de lite nyare statyer. Som den med Schöne Náci, han var en populär personer i Bratislava. Han var fattig tiggare, men trots sin fattigdom försökte han alltid vara propert klädd. Han blev känd för att gå på gatorna i en elegant frack med hög hatt och respektfullt hälsa förbipasserande damer, alltid ge dem  lite  uppmärksamhet eller sjunga en sång.

Vet inte hur många som kommer ihåg en staty vid Nybroplan i Stockholm. Den kallades för Kommunalarbetaren och det var en man som kom upp ur en brunn med brunnslock. Den hette egentligen Humor och var gjord som en hyllning till Hans Alfredsson. Jag vet inte varför den togs bort. 

Men hur som helst, den här statyn på Čumil påminner om den. Det slovakiska ordet Čumil betyder egentligen Bevakaren.

När det gäller Čumil finns det ett par teorier om hans namn. Kanske försöker han ta en titt under damernas kjolar eller kanske han är en typisk arbetare från kommunisttiden som arbetar lite och tittar mycket? Eller så kanske han vilar efter en hård dags arbete med att rensa avloppet. Hur som helst så verkar den här sympatiske mannen njuta av sin omgivning. Det finns slarviga förare överallt och Bratislava är inget undantag! Den stackars statyn tappade faktiskt huvudet två gånger.

Hittar också en Napoleonisk soldat, Hlavné námestie, han lutar underarmarna mot en bänk. Han är ingen spion utan han ser mer charmig ut. Kanske en förälskad soldat som väntar på en vacker flicka eller en förbipasserande turist som är redo att ta en bild med honom. Vi fixade lite sällskap till honom.

Vid det allra nyaste torget och vid stora köpteptemplet håller en del cirkusartister till.

Lindansdanserskan hittar vi inomhus, hon balanserar högt upp på sin lina. 

Hennes kompanjon nere på golvet ser lite orolig ut.

Jag förstår honom. 

Nu är det dags för oss att återvända till vår båt, det är dags för middag. Fast vi borde nog ha haft lite bevakning på båten istället för att roa oss på stan. Det verkar som om vi blivit bordade av pirater. 

Vet inte om jag vågar kika på matsedeln. 

Verkar som om piraterna har dansat på bordet efter dukning. Tur att tallrikarna stannat kvar på bordet.

Vet inte riktigt vad de gjort när den blodröda soppan skulle serveras.

Det var kanske inte så konstigt att jag inte var helt stadig på hand då servitören ser ut så här. 

Även vår reseledare ser bister och skrämmande ut.

Tur att vi slapp gå på plankan i alla fall. 

Inlagt 2022-10-03 23:17 | Läst 1541 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej! Massor av kul skulpturer; måste vara trevligt med städer där man vågar vara lite uppsluppen med den offentliga konsten...

Men, den s k "Kommunalarbetaren" (egentliga titeln är "Humor"), som förvisso försvann från Nybroplan, togs inte alls bort, utan kom till Slussen (närmare bestämt Peter Myndes backe, alldeles framför det lilla hotellet där). Och vad jag vet, finns den fortfarande där, även om Slussenområdet totalvandaliseras sedan flera år. Här finns lite mer detaljer om dess historia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Humor_(skulptur)
Svar från Margareta Cortés 2022-10-04 07:54
Tack Per!
Aha, visste inte att den flyttats dit. Är sällan vid Slussen kanske därför jag missat den. Måste kolla nästa gång jag är i de trakterna.
Roliga skulpturer. Härligt att se.
Svar från Margareta Cortés 2022-10-04 07:55
Tack Tomas!
Bratislava var en stad som överraskade på många sätt.
Spännande med statyer i min stad finns några stycken men långt ifrån dessa som du visar.
Svar från Margareta Cortés 2022-10-04 07:59
Tack Morgan!!
Hittade inta alla av de humoristiska, ska finnas en paparazzi också.
Hade varit kul med en fotoduell med honom.
Jag gillar de nya statyerna och att de dessutom har drag av humor och underhållning, inte bara monument över krig och elände. Mannen som tittar upp ur brunnen är ju extra kul tycker jag och bilden med tjejerna som sitter vid statyn med korslagda ben. Spännade tema på kvällen. Blev det råbiff till middag eller?
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2022-10-04 08:06
Tack Lena!
Det var kul med alla de nya statyerna.
Bratislava var en stad som jag inte visste så mycket om, var i det området 1968 men då tillhörde det Tjeckoslovakien. Bara några månader före invasionen.
Kvällens tema ombord kändes lite som barnkalas, men personalen verkade gå in för det med alla sinnen så det blev en uppsluppen kväll, dock utan råbiff.
Intressant som alltid. Många fina statyer, gäller att inte snubbla över den som sticker upp ur brunnslocket. Gillade de statyerna i gallerian som hade en gemensam historia, kul med flera med en koppling att de hör ihop. Sådana där olika teman som i restaurangen är inget för mig, de hade de ofta på olika personalfester att man skulle vara utklädd till det eller det, jag tyckte bara det var jobbigt, kanske om man hade något osynligt tema kanske?
Svar från Margareta Cortés 2022-10-04 20:20
Tack Peter!
Så många ovanligt trevliga statyer i den staden.
Personalen och en del av gästerna gillade nog att klä ut sig och leka lite.
Förutom maten som var god så var det lite barnkalas ändå.
Men missunnar inte folk att få leka.
2 reportage från Bratislava, först byggnader, slott och sen statyer och mat, kultur rakt igenom. Fina resereportage för mig som aldrig varit där. Fastnade mest för statyerna, de var verkligen fina. I min hemstad har de en tendens att försvinna, smälts väl ned.
Svar från Margareta Cortés 2022-10-06 11:58
Tack Stefan!
Statyerna i Bratislava var kul och överraskande.
trevlig stad också.