och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Högakustenleden

Högakustenleden lät som ett fint alternativ istället för att köra ute på E4. Här slingrade sig vägen fram mellan hus och vikar.

Inte så konstigt att den här sträckan har blivit utsedd till Världsarvsväg.

Många gamla fina hus passerade vi förbi. Var lite frestande att räta upp i den här bilden men det lutade på riktigt, inte jag som höll kameran på sniskan.

Sommaridyll.

Vid båten över till Högbonden var det trångt som på Sergels torg och inte en susning att kunna parkera bilen för att gå runt och titta eller fota, så vi fortsatte till Mannaminne. Här är man väldigt tydlig med sina öppettider. Jag har sett den här texten förut men inte utskuren i trä.

Mannaminne är ett slags friluftsmuseum skapat av konstnären Anders Åberg. Enklast beskrivet med några citat från besökare.

Här finns ett 50-tal byggnader av alla de slag, det finns bl.a en ungersk bondgård, en kinesisk paviljong och det här huset som ser ut som en kyrka men är ett kustmuseum.

Det finns en del transportmedel också, som ett Drakenflygplan och båtar och en spårvagn från Norrköping.

Det finns även hel del fotografer med olika stilar.

Man kan också kolla hur vädret är fast på norska då.

Vi tog en fika här men om det inte vore för att vi stöttade verksamheten så var det inte prisvärt. Synd på en sådan här fin väg att det inte finns fler ställen att ta en fikapaus på. En bensträckare blev det vid Nora kyrka och en liten titt på de kvarvarande kyrkstallarna.

Bra med så här vackra vägsträckor för då stannar man lite då och då för att titta. Som här vid Draged och Norafjäden. Namnet Draged härstammar troligtvis från att man här drog båtarna över en landtunga med hjälp av hästar för att komma ut och fiska strömming.

 Nu var vi inte långt från vårt natthärbärge så vi återvände dit för en eftermiddagsfika med kaffe och jordgubbsbakelse.

Efter middagen tog vi en promenad i omgivningen.

Min man fångade solen åt mig.

Av Eva på Björkudden fick vi förklaring till varför det står en massa stolpar i älven och varför det ligger spillvirke i en vik. Där har det legat ett sågverk förr i tiden, det var byggt på pålar ute i vattnet.

Innan sängdags satt det fint med en liten G and T i  baren.

Har ni vägarna åt det här hållet så kan jag rekomendera Björkuddens hotell, där blir du väl omhändertagen. De tillhör kedjan Petit hotel, "De små hotellen med de stora köken" och det stämde här för maten var verkligen god och vällagad. Jag fick dessutom en känsla av att Eva jobbade nästan dygnet runt.

 

Inlagt 2011-08-01 09:32 | Läst 6098 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Har varit på väg ett flertal gånger till Höga Kusten, men av olika anledningar har det inte blivit av. Kul att se hur det ser ut! :) Norsk väderstation fick jag som ett vykort en gång. Vet inte om jag har extremt dålig humor, men jag fnissar åt det varje gång jag ser det. :)
Bilden där din man fångar solen åt dig, är min favorit bland de här bilderna. :)
/Anna
Svar från Margareta Cortés 2011-08-07 20:23
Tack Anna!
Tror inte det är fel på din humor, den väderstationen tycker jag också är kul.
Åh vad härligt! Sverige! Sommar! o massor av lat tid.
Den där öppettider skylten var bland det bästa jag sett.

mvh Tommy
Svar från Margareta Cortés 2011-08-07 20:28
Tack Tommy!
Visst är det bra när de ger klara och koncisa besked om öppettider så man vet.
Fina och roliga bilder .... och med trevlig text!
Monica
Svar från Margareta Cortés 2011-08-07 20:41
Tack Monica!
Du dokumenterar och berättar på ett fint sätt om Höga kustens vackra natur och omgivningar.FInt/Mvh brita
Svar från Margareta Cortés 2011-08-07 20:41
Tack Brita, glad blir jag för dina ord.