och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Nytt äventyr

Hemma igen efter nya äventyr, har sällan datorn med mig på resa så bloggandet kommer först då jag kommit hem. På den här resan var packningen rejält bantad också eftersom den bara fick väga 15 kg på inrikesflyget senare, det inklusive handbagage. Lite sliten efter denna resa, så det tog någon dag innan jag ens började gå igenom mina bilder. Men nu har jag samlat mig och smält de flesta intrycken och kanske kan få ihop något om resan.

Efter en behaglig flygning hamnade vi i Uganda, ett land som jag inte visste så mycket om men överraskade mig på ett positivt sätt. Själva flygresan var bra, fast då vi skulle landa blev det lite oroligt, planet gick ner för landning men sekunden innan den tog mark ändrade sig piloten och drog på gasen och upp igen. Bort från flygplatsen och på skärmen framför mig såg de ut som om vi var på väg bort mot Tanzania. Först efter ett tag fick vi veta att piloten avbröt landningen eftersom det varit instabilitet vid landningen och efter en rejäl sväng kom vi tillbaka för nytt försök, knäpptyst i kabinen för alla var nog lite spända och undrade om vi skulle komma ner helskinnade. Som tur var gick det bra den här gången och nu kom vi ner. Om flygresan var bra så var det mindre bra att vårt bagage inte kom med på samma plan som vi, det hade blivit kvar i Amsterdam fick vi senare veta. Lite irriterande då alla passande kläder för vistelsen fanns i dessa väskor. Efter väntan på de väskor som inte kom och förlustanmälan så kom vi till vår lodge. Ett trevligt litet ställe som heter Papyrus Guesthouse. Lite krångliga namn att komma ihåg på rummen så för att få rätt nyckel tog jag en bild.

Nästa morgon startade väldigt trevligt för då dök en god vän upp, Thuto som vi hade som guide på vår första resa i Afrika 1999. Tack Maria för att du ordnat det mötet.

Efter den trevliga frukosten och inget nytt hörts om våra väskor så startade vi den dagen med ett besök på Entebbes köpcenter för införskaffandes av lite oömma kläder. Där var säkerhetskontrollen för att få komma in på parkeringen rigorös. Alla bilar och passagerare kontrollerades.

Lite kul att få en tur ner på stan och se hur där såg ut. Tog en bild i flygande fläng på huvudgatan ner mot stan och alla exklusiva butiker.

Stans sopplats var oftast befolkad av de lokala sopsorterarna, Maraboustorkar, fast just när vi passerade den här gången hade de blivit bortjagade. Såg också då sopbilen kom och sopgubbarna öste upp soporna med skyffel in i bilen.

Hur som helst så fick vi fatt på kläder så vi kunde vara med på dagens utflykt, så på eftermiddagen då alla i vår grupp hade anlänt bar det iväg till Botaniska trädgården. Vi var ingen stor grupp, bara åtta stycken. Tre från Sverige, två från Belgien, två från Schweiz och så vår franske reseledare Vincent från Autograph Safaris. Liten och trevlig grupp.

Här i parken finns det mängder av fåglar men även en hel del apor håller till där. Det förta vi ser är några apor, black-and-white colobus monkeys, som mer eller mindre flyttat in på balkongen på ett närliggande hus.

Vi hade några inbitna fågelskådare med i gruppen så det blev en hel del fåglar på promenaden. Så trots att jag inte är någon fågelfotograf, så blir det en hel del fågel nu. Aporna tar vi senare. Det blir inte så många namn på fåglarna, för trots att jag fick veta då vad alla hette, så utan något att anteckna på glömmer jag fort. Har jag skrivit fel eller fågel utan namn så rätta mig gärna.

- Ville du något?

-Jag var faktiskt här först!

Färggranna fåglar.

Flera stora maraboustorkar promenerade omkring i parken. De var ganska orädda.

Det var lördag då vi var där och folk hade samlats för picknick och trots att de spelade hög musik så lät sig inte storkarna skrämmas. Den här såg ut att vilja ansluta sig till gänget vid stranden. Kan vara deras mat som lockade.

Högt uppe i trädet spanade den här fågeln.

Om du ser massor med prickar på bilden ovanför så är det inte inbillning eller smuts på sensorn. Luften vimlade av små, små flygfän. Som tur var stacks de inte utan bara var irriterande.

Vår chaufför Herman var glad ändå trots att han var omsvärmad.

Kikar ner på mig. Svartvit näshornsfågel (Black-and-white-casqued hornbill)

Hittade ett bär.

Kungsfiskare.

Olivgrön biätare, Madagascar Bee-eater.

Liten fjäril.

Eastern plantain-eater

Flyger förbi månen.

En rejäl näbb.

Crowned hornbill

Crowned hornbill

Som sagt, gott om flygfän var det.

Inlagt 2020-02-15 12:58 | Läst 3346 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant och många fina bilder. Bilderna med insekterna blev ju kul, först trodde jag det var vattendroppar. Fina och ovanliga fåglar också
Svar från Margareta Cortés 2020-02-15 13:49
Tack Peter!
Som sagt så är jag ingen inbiten fågelfotograf. Oftast så har fågeln redan flygit sin väg när jag har hittat den i sökaren. Lite lättare med stora fåglar, men kul att testa även det.
Gott om flygfän var det, berodde antagligen på att det var ovanligt regnig torrperiod i år.
Hej,
Härligt reportage. Storken som kollar befolkningen är topp.
Ha det väl
Bob
Svar från Margareta Cortés 2020-02-15 15:35
Tack Bob!
Storkarna var kul om än inte de vackraste. Den vid folket såg ut att vilja vara med där.
Så trevligt reportage från en plats inte så många kommer till. Underliga fåglar samt lite otäck ser den storken ut. Liknar en svulst det röda. Hur klarar ni så många flygfän kring er. Såg inte om ni hade mygghattar som jag haft i fjällen någon gång där kan också vara massor med mygg.
Fint se
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2020-02-15 15:38
Tack Gun-Inger!
Den är inte vacker maraboustornen och honan är dessutom ändå mindre tilltalande. Lite konstigt att Marabou valde just den storken som symbol.
Inga mygghattar, för de här flygfäna stacks inte, var mest irriterande. Bara att stänga munnen då man gick igenom en svärm.
Roligt att se höra av dig och se dina fina bilder igen och den här gången blev det många flygfän både insekter och vackra fåglar. Den lilla Kungsfiskaren kanske är en avlägsen släkting till Peter D:s Kungsfiskare.
Det har ju pratats mycket om invasion av millioner Gräshoppor som gör livet till ett elände för människor i grannländerna, men det kanske inte var något som drabbade er.
Ha det gott/Stig
Svar från Margareta Cortés 2020-02-16 09:14
Tack Stig!
Hörde om invasionen av gräshoppor och de även var på väg till Uganda, men de hann inte fram medans vi var kvar. Som tur var. Läste att de första hade kommit i helgen, får hoppas att de får bukt med dem.
Fina bilder på både människor, fåglar och flygfän!!
Ser ut att ha varit en bra resa!
Svar från Margareta Cortés 2020-02-16 09:15
Tack Anne-Sophie!
Det var en fantastisk resa. Började lite lugnt men blev tämligen tuff längre fram.
Tur att du flyger och flänger omkring så vi andra får se hur det ser ut i världen. Jag gilla själv inte att flyga. Man har ju sina förutfattade meningar om Afrika som självklart inte alltid stämmer. Mycket bra och roliga bilder du tagit i Uganda. Första fågelbilden tycker jag kompositionen är förträfflig. Mycket fint. Bilden med storken som står bakom människorna finns också mycket humor. Chauffören Herrmans leende smittar naturligtvis av sig. Man blir glad av att se honom. Dom där svärmarna, kan det vara någon typ av flygmyror kanske. Ofta så är svärmarna samlade så man kan går runt dom. Bilden ovanför Herrman : såg en sådan svärm vid Hjälstaviken och tog bilder på den. Trotts att jag var när såg jag inte vad det var. Hemma kunde jag se på datorn att det var flygmyror,
Sten
Svar från Margareta Cortés 2020-02-16 09:24
Tack Sten!
Efter alla nyhetsinslag och filmer om Afrika så bildar man sig en bild som sällan stämmer då man är på plats. Uganda var en positiv överraskning. Trevliga och vänliga människor som var lätt att få kontakt med.
Någon fågelfotograf lär jag nog inte bli, har säkert för dåligt tålamod för det.
Tyckte också det såg lite kul ut med storken som såg ut att vilja sälla sig till människorna vid stranden av Victoriasjön.
Herman blev en god vän på den här resan, en mycket fin kille.
Flygfäna var någon slags små, små flugor.
Fint och intressant berättelse om er första del i Uganda! Efter första pärsen med skakigt flyg och bortkommet bagage, verkar det ha artat sig bra. Fina bilder, inte minst på fåglarna...trots att du inte är någon "fågelfotograf". Det är samma här, visst fastnar en och annan på minneskortet, men tålamod är inte heller min starka sida. Insekterna ser inte så mysiga ut, de var lite väl många. När vi kom till Tanzania fick vi höra att gräshoppssvärmarna hade kommit till Kenya och var på väg till T, såg ni något av dem i Uganda?
Svar från Margareta Cortés 2020-02-17 06:05
Tack Gertie!
Ett tämligen okänt land för mig innan resan, men så trevligt land och befolkning.
Fåglar kan vara lite knepigt att fota, ofta sitter de väldigt högt upp eller långt bort dit min syn inte räcker till och när jag äntligen fått korn på dem i sökaren, då flyger de.
Insekterna ser besvärligare ut än vad de var, de stacks inte utan bara svärmade runt. Gissar på att det rikliga regnandet bidrog.
Några gräshoppor såg vi inte till, men läste att de var på väg till Uganda. Hoppas de får bukt med dem innan, först regnet som hotade förstöra skörden och så gräshoppor på det. Inte kul.
Vad trevligt att få vara med om en resa till Afrika. Vilket härligt fågelliv. Gillar kungsfiskaren som på svenska heter gråfiskare och på engelska pied kingfisher. Men herregud vad flygfän det var! Tur det inte var mosquitos.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Margareta Cortés 2020-02-17 06:09
Tack Johnny!
Tack för namn på kungsfiskaren, våra kunniga guider och även medresenärer berättade vad vi såg, men utan anteckningsbok med ut, så glömde jag det fort.
Tur var att dessa flygfän inte gick till anfall.
Väldigt mycket djurliv verkar det vara, både stort och pyttesmått. Storken är ingen skönhet precis men vill tydligen närvara på strandpartyt ändå.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Margareta Cortés 2020-02-17 06:11
Tack Gunte!
Rikligt djurliv var det verkligen där.
Många av dessa storknar också, och de verkade ganska orädda. Den här var dessutom nyfiken och sugen på party.