Äggakaka i Sjöbo och en skvaltkvarn.
Är man i Skåne så har jag förstått att äggakaka är ett måste. Vi hittar ett gästis i Sjöbo precis då det är lunchtid. Så vi traskar in men kan inte se att de har äggakaka på lunchmatsedeln och är nästan på väg därifrån, men frågar om de har den rätten. Självklart är svaret, klart de har äggakaka.
Det är ingen rätt de har färdig så vi hinner bli riktigt hungriga innan den dyker upp och tur är det för äggakakan som kommer in skulle nog räcka till de flesta där i matsalen.
Jämför med min portion och även om jag tog lite till sedan så såg det mer ut som om vi provsmakat då vi inte fick ner en bit till. Vi fick erbjudande om att ta med resten i ett paket men på resande fot så fungerade det inte så bra.
Mätta och belåtna av den goda äggakakan for vi vidare och hittade en söt liten skvaltkvarn. Den här finns i Sillaröd och kan ett ortsnamn låta mer skånskt än just Sillaröd.
Skvaltkvarnar har jag träffat på förr även långt uppe i norr men jag har aldrig tidigare fått reda på varför de heter så som de gör. Här fick jag förklaringen. Det är ljudet som uppstår när vattnet som leds i en ränna fram till skovelhjulet och sedan träffar skovlarna som gett kvarnen dess namn.
Här på den gamla bänken har nog många suttit och vilat sina trötta ben.
Det här är en av de få skvaltkvarnar som finns kvar i Skåne. Den var i drift fram till 1922 då gården fick elektricitet.

Hälsningar Lena
Hade nog räckt även nästa dag, den var god men väldigt mättande. Hade kust att fråga de andra i matsalen om de ville ha men var osäker på hur personalen skulle reagera. De hade ju inte fått sälja någon annan mat då.
Lyckas inte alltid med den rosa men ibland så. :)
Ibland har han fel färg på sig dessutom och jag har inte lärt mig byta färg i PS.
En av mina äldsta vänner, hävdar att han är en mästare på Äggakaga, så vid tillfälle ska han få bevisa det, när jag är i Skåne igen... Och i Skåne säger man ju Go mad, möed mad och mad i rättan tid. Så.... Och din bild vittnar ju om "möed mat"... (mycket mat) Ha en fin lördag, med go mad!! :) //Peter
Tack Peter!
Vi lärde oss en hel del på skåneresan också.
Stora portioner var tradition tydligen, till middagen den kvällen blev det mycket rester.
Ha en fin kväll.
Sten
Jag lovar det var gott.
Förlorade riddare har jag inte haft förmånen att testa, bara fattiga riddare. Det fick jag som barn på gammalt vetebröd.
Det var nog fattiga jag fick också. Det var nog minnet jag förlorade.
Sten
Jag lovar, den var mycket god. Men mycket.
Gamla hus är charmiga.
Kul att få höra historien om skvaltkvarnen. Alltid lär man sig nåt nytt
Marianne
Gott var det men stora portioner.
Har många gånger funderat på varför kvarnen kallas så och här fick jag förklaringen.
Tack Björn!
Alltid kul att få lösningen på något som man funderat på.
Tack Gert!
Säkert enklare att äta med tärnat fläsk. Lite mer som fläskpannkakan då.
Tack Lars Olov!
Smakade lite åt ungspannkaka men inte riktigt ändå. Men god var den och mäktig.
Kul att se en skånsk skvaltkvarn i Norrbotten finns det kvar ett tiotal flera är funktions
dugliga.Fina bilder från dagsetappen.
Kan tänka mig att den äggakakan hade gått åt flera gånger om i skogshuggarkoja. Senast jag såg en skvaltkvarn var uppe i närheten av Saxnäs. Den var funktionsduglig och användes ibland.
Jag skall ändå be kocken här hemma försöka laga det en dag.
Där fick ni så ni teg som vi brukar säga här i Göinge.
Skvaltkvarn har vi faktiskt också en i vår hembygdspark men det blir inte detsamma som när man får se en där den stått sedan begynnelsen som här...
Ni ser och upplever mycket i Skåne vilket gör mig glad.
###Gun-Inger
Tack Gun-Inger!
Tråkigt att du inte kan få äggakakan som förr men tur att det ändå finns mjöl utan gluten.
Nog fick vi verkligen så vi teg, hade vi vetat hade vi beställt bara en portion och delat.
Den lilla kvarnen var så söt.